Ako sa dania príjmy študentov zo zahraničia

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 25. 2. 2016
Ste študent a v lete ste si privyrobili na brigáde v zahraničí? Alebo študujete v zahraničí, kde si popri štúdiu i privyrábate na rôznych brigádach. Musíte tieto príjmy zdaňovať? Aké máte možnosti na vrátenie dane? Čítajte viac.
Ako sa dania príjmy študentov zo zahraničia

Zdroj: Shutterstock

Pre všetkých daňových rezidentov, bez ohľadu na to, či príjmy dosiahli v zahraničí alebo na Slovensku platí podmienka, že musia podávať daňové priznanie k dani z príjmov, ak príjmy za rok 2015 boli vyššie než 1 901,67 eur. Rovnako tak aj študenti.

Kedy je študent daňový rezident SR

Daňový rezident SR je osoba, ktorá má trvalý pobyt na území SR alebo sa na území SR obvykle zdržiava aspoň 183 dní v roku.

Pobyt v zahraničí kvôli štúdiu sa za  „obvyklé zdržiavanie“ nepovažuje.

Študent s trvalým bydliskom na Slovensku, ktorý študuje napríklad v Českej republike a privyrába si tam na brigádach je považovaný za daňového rezidenta SR.

Taktiež študent, ktorý pracoval v lete v zahraničí, je považovaný za daňového rezidenta SR.

Podávanie daňového priznania študentov

Ak študent zarobil v roku 2015 viac ako 1901,67 eur, podáva na Slovensku daňové priznanie.

Pri príjmoch zo zamestnania podáva daňové priznanie fyzických osôb typ A. Ak dosiahol aj ďalšie príjmy alebo iné príjmy napríklad z podnikania, podáva daňové priznanie k dani z príjmov typ B.

Prílohou k daňovému priznaniu poslúži doklad o vyplatenom príjme a zaplatenom povinnom poistnom:

  • výplatné pásky
  • potvrdenie od zahraničného zamestnávateľa
  • iné preukazujúce doklady

K daňovému priznaniu postačí priložiť aj kópiu týchto dokladov, nemusí sa dokladovať originálom. 

Daňové priznanie je nutné podať najneskôr do 31.marca 2016.

Túto lehotu  je možné predĺžiť si až o tri prípadne šesť mesiacov. Je potrebné doručiť príslušnému daňovému úradu Oznámenie o predĺžení lehoty najneskôr do konca marca.

Vzor oznámenia si môžete stiahnuť aj z našich stránok:

Oznámenie o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania

V oznámení uvediete nový dátum odovzdania daňového priznania. Šesťmesačnú lehotu si môžete uplatniť len v prípade, že máte príjmy zo zahraničia. Túto skutočnosť musíte v oznámení uviesť a tiež musíte uviesť z akej krajiny príjmy pochádzajú.

Zabránenie dvojitému zdaneniu príjmov študenta, vrátenie daní

Obvykle sú príjmy študenta zdaňované priamo v zahraničí. Keďže je aj rezidentom SR, musí na Slovensku zdaniť všetky svoje celosvetové príjmy. Aby sa predišlo dvojnásobnému zdaňovaniu, uplatňujú sa metódy na zamedzenie dvojitého zdanenia.

Zabrániť dvojitému zdaneniu je možné dvomi spôsobmi: Metódou započítania dane alebo metódou vyňatia príjmov. Záleží, akú zmluvu má Slovensko uzatvorenú s daným štátom.

Započítanie dane sa uplatňuje napríklad pri príjmoch z Českej republiky, Írsku, Maďarsku a iných. Zoznam týchto krajín nájdete v sekcii Príjmy zo zahraničia (tu).

Zákon o dani z príjmov umožňuje použiť metódu vyňatia príjmu aj vtedy, keď je v príslušnej zmluve určená metóda zápočtu dane. Použiť metódu vyňatia príjmu však smie študent len vtedy, ak jeho príjmy boli preukázateľne zdanené a je to pre neho výhodnejšie.

Taktiež metódu vyňatia príjmov môže uplatniť študent aj v prípade, že má príjmy zo štátu, s ktorým Slovensko takúto zmluvu uzatvorenú nemá, avšak tento jeho príjem bol preukázateľne zdanený v danom štáte.

V každom prípade Slovensko nemôže vrátiť daň, ktorá bola odvedená do štátneho rozpočtu iného štátu. Pokiaľ by ste chceli vrátiť daň, musíte sa informovať na finančnom úrade v tom danom štáte. 

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Česko, Daň, Írsko, Maďarsko, Slovensko

Toto ste už čítali?

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok