Kedy podáva dôchodca daňové priznanie

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 28. 3. 2017
Každýpracujúci dôchodca si na konci roku položí otázku, ako je to z jeho daňovým priznaním. Aj keď nie vždy má dôchodca povinnosť podať daňové priznanie, práve jeho dobrovoľným priznaním by si mohol polepšiť.
Kedy podáva dôchodca daňové priznanie

Zdroj: Shutterstock

Každý daňovník, teda aj dôchodca, podáva daňové priznanie k dani z príjmov ak jeho príjmy v roku 2016 boli vyššie ako 1 901,67 eura.

Dôchodcovi, ktorému zrážal zamestnávateľ preddavky na daň sa podanie daňového priznania oplatí aj keď sú jeho príjmy nižšie než 1 901,67 eur. V daňovom priznaní k dani z príjmov – typ A mu vznikne preplatok, ktorý mu daňový úrad vráti. 

Poznámka: Daňový úrad vracia preplatky vyššie ako 5 eur. Pri nižšej sume nevzniká nárok na vrátenie.

  • Sťahuj bezplatne Daňové priznanie k dani z príjmov – typ A

Dôchodca, ktorý v roku 2015 dosiahol aj iné príjmy ako sú príjmy zo zamestnania, podáva daňové priznanie k dani z príjmov – typ B

  • Sťahuj bezplatne Daňové priznanie k dani z príjmov – typ B

Dôchodok je od dane z príjmov oslobodený. Ak poberáte starobný, predčasný starobný, invalidný, sirotský, výsluhový, vdovský alebo vdovecký dôchodok, nepočítate ho medzi príjmy uvádzané v daňovom priznaní.

Dôchodca a zníženie dane na „daňovníka“

Ak ste sa stali dôchodcom v priebehu roka 2016, môžete si uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka v plnej výške 3 803,33 eura ak základ dane nepresiahol sumu 19 809 eur. Pri základe dane vyššom ako 19 809 eur sa výška nezdaniteľnej časti základu dane poníži.

Máte nárok na toto zníženie základu dane? Vypočítajte si výšku nezdaniteľne časti základu dane v našej kalkulačke:

Dôchodcovia, ktorí poberali dôchodok celý rok  alebo  im bol dôchodok spätne priznaný  k 1.1.2016 majú nárok na nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka, len ak je dôchodok nižší ako 3 803,33 eur.

Nezdaniteľná časť sa potom vypočíta ako rozdiel sumy 3 803,33 a sumy dôchodku.  Z toho vyplýva, že ak je dôchodok za rok 2016 vyšší než 3 803,33 eur, základ dane sa nezníži. V mesačnom vyjadrení to potom vychádza, že si základ dane môžu znížiť len tí dôchodcovia, ktorých mesačný dôchodok nebol vyšší ako 316 eur.

Uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka si môžete uplatniť len na príjmy zo závislej činnosti alebo z podnikania či inej samostatnej zárobkovej činnosti – z tzv. aktívnych príjmov.

Dôchodca a daňový bonus

Aby si dôchodca mohol uplatniť  daňový bonus, musí v roku 2016 poberať príjmy zo závislej činnosti alebo príjmy z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti aspoň vo výške 2 430 eur.

Suma daňového bonus predstavuje 21,41 eur mesačne, teda 256,92 eura ročne.  Daňový bonus si dôchodca môže uplatniť len za tie mesiace, kedy je dieťa považované a vyživované.

Daňový bonus si nemožno uplatniť na tzv. pasívne príjmy, medzi ktoré patrí príjem z prenájmu nehnuteľností, príjem z nepeňažnej výhry, príjem z predaja nehnuteľnosti, príjem z vyplatenia podielového listu.

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok