Strojári majú pred sebou dobrý rok

Coface | rubrika: Článok | 24. 5. 2016
Slovenské strojárstvo sa začalo vzmáhať, zlepšila sa aj platobná schopnosť. Rizikom môže byť vývoj cien ropy a ocele.
Strojári majú pred sebou dobrý rok

Zdroj: Shutterstock

Strojárstvo na Slovensku zaznamenáva po zvládnutí krízy z rokov 2008 až 2010 obrat nielen v raste priemyselnej produkcie a zvýšenia zamestnanosti, ale aj v zlepšení platieb medzi obchodnými partnermi.

Nárast priemyselnej produkcie o 3 % 

Konštatuje to v súvislosti s terajším strojárskym veľtrhom v Nitre country manažér Coface Slovensko Juraj Janči. Nadnárodná spoločnosť Coface patrí medzi globálnych lídrov v manažovaní si kreditného rizika firiem. „Dôvodom rastu priemyselnej produkcie je najmä nárast objednávok zo strany zahraničných odberateľov, dokonca mnohí z nich presúvajú výrobu priamo na Slovensko. V priemere od začiatku roka vzrástla celková priemyselná výroba v strojárstve o 3 %, a  v porovnaní s rokom  2015 o 4 %,“ spresňuje.

Strojári rastú

Ako podotýka Juraj Janči, rast strojárskeho segmentu zároveň pomáha rastu produkcie aj subdodávateľov, a to najmä pokiaľ ide o dodávateľov hutných a iných materiálov. 

Strojárstvo na Slovensku je podľa neho z hľadiska platobnej schopnosti v dobrej kondícii. „Podľa našich skúseností omeškávania nastávajú najmä v Česku a v Poľsku, kde v poslednom období monitorujeme nárast objemu hlásených polehotných pohľadávok aj v tomto sektore,“ hovorí na regionálne rozdiely vo vývoji Juraj Janči.

Pozor na dodatočné zabezpečenie: poistenie pohľadávok, dokumentárne inkaso, bankové záruky

Aj napriek priaznivému vývoju však country manažér Coface Slovensko upozorňuje, že strojárske firmy by mali zostať pri obchodovaní ostražité. „Okrem tradičných nástrojov manažovania pohľadávok, ako aj informačnej a preventívnej vybavenosti, je nevyhnutné dbať na dodatočné zabezpečovacie prvky, najmä v prípade, že nejde o stáleho partnera, respektíve, pokiaľ s nimi mala firma negatívne skúsenosti  v minulosti,“ vysvetľuje. Okrem poistenia pohľadávok je to inštrument dokumentárneho inkasa, bankovej záruky a pod. 

„Rovnako na základe skúseností z obdobia 2008-2010 odporúčame venovať pozornosť plánovaniu skladovej zásoby a výrobných prostriedkov. V minulosti totiž príliš vysoké zásoby, resp. náhle zrušenie objednávok od zahraničných partnerov viedlo mnohé firmy do problémov, z ktorých sa dostávali ťažko a draho,“ upozorňuje na prípady.

Mnohé strojárske firmy dnes exportujú aj na rizikovejšie trhy a odbytištia si skúšajú hľadať aj v Číne, kde však v poslednom období rastie počet nesplatených pohľadávok. „Pri exporte do rizikovejších teritórií odporúčame využiť už spomínané nástroje na zabezpečenie pohľadávok a minimalizovanie rizika neustále, nielen pri zmene správania sa odberateľa,“ dodáva.

Tento rok na slovenskom trhu radikálnu zmenu vývoja produkcie v strojárskom segmente neočakáva. Každopádne vplývať naň môžu jednak zmeny kvantitatívneho charakteru - cena ropy a ocele, ale aj kvalitatívneho charakteru - ako nedostatok odborného personálu, či zlý výber teritórií a partnerov pre ďalšiu expanziu.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Česko, Čína, Nitra, Poľsko, Slovensko

Toto ste už čítali?

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

3. 4. 2024 | Barbora Magočová

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

Ak máte podiel v s.r.o. s viacerými spoločníkmi, určite nastanú aj chvíle, v ktorých sa váš názor bude líšiť. Čo ak sa však konflikt vyhrotí natoľko, že sa pomyslenie na ďalšie spoločné... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok