Mravce na hotelovej izbe? Cena dovolenky sa môže znížiť až o 50 %

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 1. 6. 2016
Chystáte sa na dovolenku a tŕpnete, že vybavenie hotela a pláž nebudú také, ako sľubuje katalóg? Vedzte, že za väčšinu nedostatkov môžete žiadať pomerne slušnú zľavu. Poďte sa s nami pozrieť, ako na to.
Mravce na hotelovej izbe? Cena dovolenky sa môže znížiť až o 50 %

Zdroj: Shutterstock

Pozornosť venujte už obsahu zmluvy s cestovnou kanceláriou

Blankytné more, krásna piesková pláž s množstvom lehátok, čistučké a priestranné hotelové izby s výhľadom na more. Takto vyzerá väčšina reklamných fotografií v katalógoch, ktoré vás nalákajú na kúpu vašej vysnívanej dovolenky. Pri jednaní s cestovnou kanceláriou však dajte pozor, aby ste nekúpili mačku vo vreci. Právny úkon, ktorý založí vaše právo na zabezpečenie dovolenky, sa nazýva zmluva o obstaraní zájazdu; práve túto zmluvu je potrebné starostlivo skontrolovať, než ju odovzdáte podpísanú do rúk zamestnanca cestovnej kancelárie.

Ak máte špeciálne požiadavky (bazén na hoteli, výhľad na more či klimatizácia na izbe) vždy trvajte na tom, aby zo zmluvy vyplývalo, že sú zahrnuté v cene zájazdu. Vymedzenie zájazdu môže byť nahradené aj odkazom na číslo zájazdu alebo iné označenie v katalógu, katalóg však v takom prípade musí obsahovať všetky relevantné informácie a musí vám byť odovzdaný.

Do zahraničia s cestovným poistenim! Čítajte o tipoch a trikoch k cestovnému poisteniu:

Cestovné poistenie: tipy a triky

Nedostatky si nafoťte a nápravu požadujte bezodkladne

Hneď ako zistíte akékoľvek nedostatky či vady, ktoré majú služby oproti dojednanému alebo obvyklému štandardu, obráťte sa na prítomného delegáta. Ak delegát nie je k dispozícii, kontaktujte obsluhu hotela (či poskytovateľa iných služieb) alebo priamo na cestovnú kanceláriu. Vytknutie nedostatkov si od delegáta nechajte vždy písomne potvrdiť. Cestovná kancelária je ako obstarávateľ zájazdu po vytknutí nedostatkov povinná bezodkladne urobiť také opatrenia, aby zájazd mohol pokračovať v súlade s uzatvorenou zmluvou. Ak Vás teda napriek tomu, že ste si dojednali výhľad na more,  ubytovali v izbe s výhľadom na vnútrobloku hotela, je cestovná kancelária povinná bezodkladne zabezpečiť výmenu izby.

Pri reklamácii akéhokoľvek nedostatku poskytnutých služieb vždy myslite aj na to, že v prípade sporu budete potrebovať dôkaz. Akékoľvek vizuálne nedostatky (pleseň, hrdza, hmyz na izbe) si nafoťte. U vád typu jednostranná strava je ideálne nadviazať kontakty s inými účastníkmi zájazdu a dôkazový materiál v podobe fotografií podporiť vzájomným písomným vyhlásením, že sa nedostatok opakoval viacero dní.

Do Tatier, na Malú či Veľkú Fatru len s cestovným poistením na hory. Zásah horskej služby by Vám výlet pekelne predražil.

Poistenie na hory

Čo ak cestovná kancelária nedostatky bezodkladne nenapraví

Cestovná kancelária zodpovedá za porušenie uzatvorenej zmluvy o obstaraní zájazdu bez ohľadu na to, či má záväzky zo zmluvy fakticky plniť sama, alebo ich za ňu majú plniť iní dodávatelia služieb, ktoré by vám mali byť počas dovolenky poskytnuté. V prípade, že cestovná kancelária neurobila bezodkladne také opatrenia, aby ste mohli dovolenku tráviť v súlade s uzatvorenou zmluvou, spíšte všetky nedostatky po skončení dovolenky a reklamujte ich priamo v cestovnej kancelárii. Reklamáciu musíte stihnúť najneskôr do troch mesiacov od skončenia zájazdu, inak vaše práva zanikajú. Spolu s reklamáciou predložte aj fotografie nedostatkov a záznam o vytknutí vady, ktoré ste si ešte počas dovolenky nechali potvrdiť delegátom cestovnej kancelárie.

Akú výšku zľavy žiadať

Pri formulácii písomnej reklamácie nezabúdajte na to, že nestačí iba vymenovať nedostatky zájazdu. Najrýchlejšie sa k vyplateniu kompenzácie za pokazenú dovolenku dostanete, ak budete už v reklamácii požadovať aj konkrétnu zľavu z ceny zájazdu. S určením výšky zľavy za jednotlivé nedostatky vám pomôžu všeobecne uznávané kompenzačné tabuľky, ktoré slúžia pre ocenenie hodnoty vád zájazdu.

Frankfurtská tabuľka zliav

Z Nemecka k nám prenikla tzv. frankfurtská tabuľka zliav, ktorá rozdeľuje jednotlivé nedostatky do štyroch rôznych kategórií. Za každú vymenovanú vadu následne uvádza rovno výšku zľavy alebo rozpätie, v akom ju môžete vyčísliť.

  • Za príliš malú izbu napríklad môžete podľa frankfurtskej tabuľky žiadať zľavu vo výške 5 až 10 %.
  • Rovnakú výšku zľavy môžete žiadať za špinavé stoly v hotelovej reštaurácii. 
  • Ak vám dovolenku znepríjemnila pokazená strava podávaná v hoteli, mala by vám byť priznaná kompenzácia vo výške 20 až 30 %; 
  • dotieravý hmyz na izbe vám môže vyniesť zľavu od 10 až do 50 %.

 

ITQ kódex

Druhým štandardom, s ktorým pracujú už aj niektoré slovenské cestovné kancelárie, je tzv. ITQ (International Travel Quality) kódex. Táto tabuľka je veľmi podobná frankfurtskej. Ak váhate ktorú tabuľku pri určení výšky zľavy použiť, vždy skontrolujte či ste náhodou neuzatvorili zmluvu s cestovnou kanceláriou, ktorá pracuje s destináciami s ITQ kódexom. Ak zistíte, že cestovná kancelária deklaruje garanciu kvality služieb v súlade s ITQ kódexom, mali by ste pri určení výšky zliav vychádzať z neho.

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Dovolenka, Hotel, Nemecko, Poistenie

Toto ste už čítali?

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

12. 2. 2024 | Barbora Magočová

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

Možno ste nevedeli, ale od 1. novembra 2023 vykonávajú zápis s.r.o. do obchodného registra okrem súdov aj notári. Bude však návšteva notárskeho úradu znamenať aj menej administratívy... celý článok

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

6. 2. 2024 | Daniel Výcha

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

Plánujete založiť živnosť v roku 2024? V tom prípade by ste mali vedieť, čo vás čaká a aké zmeny sa chystajú. Pre lepší prehľad sme v nasledujúcom článku spísali všetky potrebné informácie. celý článok