Ako získať dávky na deti v Českej republike 1.diel

Systém podpory rodiny je na Slovensku aj v Českej republike veľmi podobný. Rozdiely sú najmä vo výške dávky. V prípade, že žijete a pracujete v Českej republike máte väčšinou nárokpráve na tie české: materské a rodičovský príspevok.
Ako získať dávky na deti v Českej republike 1.diel

Zdroj: Shutterstock

Akými dávkami štát podporuje rodiny v Českej republike

Medzi hlavné dávky, o ktoré si môžete zvýšiť rozpočet rodiny žijúcej v Českej republike patrí:

  • rodičovský príspevok
  • peněžitý příspěvek v mateřství (materské)
  • pôrodné
  • vyrovnávací príspevok v tehotenstve a materstve
  • prídavky na deti
  • ošetrovné

Na rodičovský príspevok má nárok každá rodina

Podobne ako na Slovensku dochádza k mylnému označovaniu rodičovského príspevku za materskú. Ide však o dve rozdielne dávky.

Zatiaľ čo pre priznanie materského sa musia splniť zákonné podmienky, tak nárok na rodičovský príspevok majú všetci rodičia bez ohľadu na ich majetkové pomery alebo príjem.

Rodičovský príspevok je pravidelnou mesačnou dávkou, ktorou rodič poberá maximálne do štyroch rokov veku dieťaťa. Túto dávku poberá rodič, ktorý sa stará o dieťa. Systém vyplácania rodičovského príspevku v ČR je úplne iný než na Slovensku.

Rodič získa 220 tisíc korún (približne 8 150 eur) za celé obdobie poberania príspevku a sám si volí, ako dlho bude rodičovský príspevok poberať.

Doba čerpania sa pohybuje od dvoch do štyroch rokov veku dieťaťa, pričom rodičovský príspevok nesmie byť vyšší než 70 % predchádzajúceho zárobku a mesačne nie je vyšší než 11 500 korún.

Počas poberania rodičovského príspevku môžu rodičia zmeniť dĺžku čerpania. Zmeniť dĺžku a tým aj výšku rodičovského príspevku je možné urobiť raz za tri mesiace.

O rodičovský príspevok sa písomne žiada na predpísanom formuláre na miestne príslušnom úrade práce, odbore štátnej sociálnej podpory.

Výška rodičovského príspevku:

  • zvýšená výmera 11 400 CZK – pre rýchlejšie čerpanie do 2 rokov veku dieťaťa
  • základná výmera 7 600 – pre klasické čerpanie do  3 rokov veku dieťaťa
  • znížená výmera 3 800 CZK pre pomalšie čerpanie do 4 rokov veku dieťaťa (7 600 CZK do 9 mesiacov a 3 800 CZK do 48 mesiacov veku dieťaťa)
  • nižšia výmera 3 000 CZK

Vypočítať výšku rodičovského príspevku si môžete na kalkulačke portálu finance.cz: Kalkulačka rodičovského příspěvku

Podrobne o rodičovskom príspevku si prečítate v sprievodcovi  Rodičovský příspěvek

Materské sa vypláca už pred narodením dieťaťa

„Peněžitý příspěvek v mateřství (ekvivalent nášho materského)“ nahrádza maminkám príjem, o ktorý prišli nástupom na materskej dovolenke. Vypláca sa od prvého dňa nástupu na materskú dovolenku – teda šesť až osem týždňov pred plánovaným pôrodom.

Kedy presne v tomto rozmedzí na materskú dovolenku nastúpi si každá maminka určuje sama. 

!!!Pozor, pokiaľ by maminka na materskú nastúpila neskôr, došlo by ku skráteniu dávky.

Keď si nastávajúca maminka neplatí nemocenské poistenie, nemá na materské nárok. Sociálny systém ju však bez prostriedkov nenechá. Ak žena nesplní zákonné podmienky pre priznanie materského, tak dostáva ihneď po narodení dieťaťa rodičovský príspevok.

Aby vznikol maminke nárok na materské, tak musí splniť zákonné podmienky. Podmienky sa líšia pre maminky samostatne zárobkovo činné a zamestnané maminky.

Nárok na materské u zamestnankyne, podnikateľky alebo nezamestnanej

Zamestnankyňa bude poberať materské, ak je v deň nástupu na materskú dovolenku účastníčkou nemocenského poistenia. Zjednodušene povedané musí byť v klasickom zamestnaneckom pomere. 

Aby mala podnikateľka v budúcnosti nárok na materské, tak je nutné, aby si platila dobrovoľné nemocenské poistenie. Samotná výška materského následne závisí na mesačnej platbe dobrovoľného nemocenského poistenia. Samozrejme nestačí platiť dobrovoľné nemocenské poistenie mesiac pred pôrodom.

Ak je žena evidovaná na úrade práce, tak nemá na materské nárok.

Podporná doba (doba poskytovania dávky) začína nástupom na materskú a trvá 28 týždňov. Žena, ktorá porodí dve alebo viac detí je podporná doba až 37 týždňov. Nárok na rodičovský príspevok má rodina až po skončení podpornej doby.

Výška materského závisí na priemernom príjme za predchádzajúcich 12 mesiacov, za ktoré sa vypočíta denný vymeriavací základ. Pri výpočte materskej sa denný vymeriavací základ redukuje.

Redukčná hranica  od 1. januára 2016 je:

  • 100 % do 901 Kč,
  • 60% z čiastky nad 901 do  1 351 Kč,
  • 30% z čiastky nad 1 351 do 2 701 Kč.

Výška materskej predstavuje 70 % z denného vymeriavacieho základu.

Michal Ruml, Miroslava Hrášková

 Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

13. 3. 2024 | Barbora Magočová

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

Invalidný dôchodok môžete získať len vtedy, keď vám váš zdravotný stav značne znižuje schopnosť pracovať. Aké kritériá sa pri jeho posudzovaní v roku 2024 musia brať do úvahy? A ako... celý článok

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

22. 2. 2024 | Daniel Výcha

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

Predčasný dôchodok láka mnohých. Má však určité obmedzenia, kvôli ktorým nemusí byť výhodný pre úplne každého. Pre ktoré skupiny ľudí sa oplatí v tomto roku ísť do predčasného dôchodku... celý článok

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

23. 1. 2024 | Marek Mittaš

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

Druhý pilier prejde v roku 2024 jednou výraznou zmenou, ktorá spôsobí, že si v ňom nasporíme menej. Od januára dôjde k trvalému zníženiu príspevkovej sadzby z 5,5 % na 4 %. Podľa vlády... celý článok