Nepoctiví dlžníci sa nikam neschovajú

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 7. 12. 2009
Získať úver od jednej banky, nesplácať ho a ísť si po úver do inej banky, bolo realitou začiatku 90.-tych rokov. V súčasnosti to už nie je možné. Zabráni tomu úverový register.
Nepoctiví dlžníci sa nikam neschovajú

Zdroj: Shutterstock

Spoločný register bankových informácií (SRBI), skrátene úverový register predstavuje databázu informácií o klientoch bánk, ktorí čerpajú úver alebo sú uvedení ako ručitelia v úverových zmluvách.

Do úverového registra sa však dostanú nielen osoby, ktoré čerpajú úver. Aj v prípade, že máte, alebo ste mali kreditnú kartu, či čerpali povolené prečerpanie k bežnému účtu tzv. kontokorent je vaše meno automaticky zapísané do registra. Dokonca na zápis osoby do registra postačí už i len požiadať o vydanie kreditnej karty, kontokorentu, či úveru.

Aké údaje je možné zistiť z registra?

Okrem základných údajov slúžiacich na identifikáciu dlžníka, sa do registru uvádzajú aj informácie o úverových vzťahoch s finančnými inštitúciami:

  • počet existujúcich úverových zmlúv
  • výška jednotlivých splátok
  • história splácania záväzkov – t.j. splácanie do alebo po dobe splatnosti
  • informácie o ručiteľoch a iných zárukách úverov a ostatných záväzkov

Tieto informácie sa v registri uchovávajú počas celej doby trvania záväzku, čiže počas celej doby splácania úveru, či trvania povoleného prečerpania k bežnému účtu, či počas celej doby vlastnenia kreditnej karty. Úverový register archivuje všetky tieto údaje ešte 5 rokov po skončení spomínaných záväzkov.

Pokiaľ však chcete skontrolovať, alebo zistiť údaje o sebe, môžete to urobiť jediným spôsobom – požiadať o odpis osobných údajov.

Pochopiteľne, ako väčšina vecí, ani táto služba nie je zadarmo. Na vyhotovenie opisu si prevádzkovateľ registra necháva 30 dní. Pričom sa platí poplatok v súčasnosti vo výške 4 pri osobnom odbere a 4 eura plus hodnota poštovného pri zaslaní opisu poštou. Prevádzkovateľ úverového registru umožňuje aj vydanie expresného opisu do 24 hodín. Za túto službu si potom však priplatíte ešte ďalších 10 eur navyše.

Ani banka nemôže nahliadnuť do registra kedy sa jej zachce

Banka môže do registra nahliadnuť len  v prípade, ak jej klient žiada o úver, kreditnú kartu, či povolené prečerpanie.  Toto však môže len v prípade, ak dá klient banke súhlas  na spracovanie informácií.

Pri žiadosti o úver totiž nemusíte udeliť súhlas na spracovanie informácií  v registri. Keď tak však neurobíte riskujete, že vám banka odmietne poskytnúť úver v dôsledku nedostatočných údajov, či nízkej dôveryhodnosti.

Ktoré banky nahliadajú do registra?

Výhodou alebo nevýhodou, záleží ako sa na to pozriete je, že prístup do registru úverov majú len slovenské banky, alebo pobočky zahraničných bánk na Slovensku. Zahraničné banky, ktoré nepodliehajú slovenským zákonom a bankovému dohľadu NBS si dlžníka „skontrolovať“ v slovenskom úverovom registri  nemôžu.

Prevádzkovateľom Spoločného registra bankových informácií je spoločnosť Slovak Banking Credit Bureau, s.r.o., ktorej jedinými vlastníkmi sú tri najväčšie slovenské banky:  Slovenská sporiteľňa, a.s., Všeobecná úverová banka, a.s. a Tatra banka, a.s. Jeho užívateľmi je ďalších dvanásť finančných inštitúcií. (Menný zoznam finančných spoločností, ktoré sú užívateľmi registra nájdete tu.)

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie pôžičky podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

28. 2. 2024 | Marek Mittaš

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov sa za posledné dva roky výrazne zvýšili. Toto zvýšenie malo priamy vplyv na mesačné splátky, ktoré v súčasnosti komplikujú bežný život mnohým rodinám.... celý článok

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

8. 2. 2024 | Barbora Magočová

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

Exekúcia prikázaním pohľadávky z účtu v banke je v súčasnosti využívaná naozaj hojne. Bankový účet je totiž pre exekútora ľahko odhaliteľný; dlžnú čiastku môže vďaka tomu vymôcť rýchlo,... celý článok

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

18. 12. 2023 | Barbora Magočová | 1 komentár

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

Vianoce a novoročné výpredaje nás spravidla vyprovokujú, aby sme načreli hlbšie do našich peňaženiek. Nemálo ľudí v tomto období rieši nedostatok financií spotrebiteľskými úvermi. Podľa... celý článok

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

15. 11. 2023 | Marek Mittaš | 1 komentár

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

Vysoká inflácia poznačila rozpočty mnohých domácností. Narástli ceny potravín, energií, mnohým zdraželi hypotéky. Ako sa vyrovnať s vyššími výdavkami a naopak kde nájsť vhodné zhodnotenie... celý článok

Stalo sa pre vás plnenie dlhu nemožným? Ako z toho vyjsť čo najlepšie?

9. 11. 2023 | Barbora Magočová

Stalo sa pre vás plnenie dlhu nemožným? Ako z toho vyjsť čo najlepšie?

Viete o tom, že nemožnosť plnenia záväzku automaticky spôsobí jeho zánik? Aké práva a povinnosti vám vznikajú, ak nedokážete dodržať, na čom ste sa s veriteľom dohodli? Na čo má naopak... celý článok