Kým akcie ďalej rástli a dolár posilňoval, komodity si dali pauzu

Saxo Bank | rubrika: Článok | 1. 4. 2010
Krátko predtým, ako nádeje na politické vyriešenie problémov gréckeho štátneho dlhu poskytli akciám ďalšiu podporu v raste, dosiahlo euro nové minimum roku 2010.
Kým akcie ďalej rástli a  dolár posilňoval, komodity si dali pauzu

Zdroj: Shutterstock

Dolárový index, ktorý porovnáva hodnotu doláru s hodnotou šiestich hlavných svetových mien, dosiahol pred uzavretím dohody medzi hlavnými predstaviteľmi eurozóny, nové desaťmesačné maximum, pričom hlavnú zásluhu na tom mal pokles hodnoty eura. Tomu nepomohla ani správa, že ratingová agentúra Fitch znížila Portugalsku kreditní rating na AA-. Ekonomický sentiment v Nemecku a v eurozóne síce ukazuje známky zlepšenia, to ale môžeme pripočítať hlavne rastúcemu exportu v dôsledku slabého eura.

Komoditný index CRB klesol pod februárové minimum na 269 bodoch a stratil od začiatku roku  5,1 %, pričom k tomuto negatívnemu vývoju prispeli hlavne poľnohospodárske komodity. Cukor, kakao, sójové boby, kukurica a pšenica zaznamenali zatiaľ v súčasnom roku dvojciferný pokles.

Graf: Medziročná percentuálna zmena ceny komodít

saxo_1_12.jpg 

Zlato minulý týždeň taktiež zaznamenalo negatívny vývoj a testovalo hladinu 1 085 USD. Pokiaľ cena platne zavrie pod touto úrovňou, otvára to priestor pre pokles na minimum roku 2010, teda na cenu 1 045 USD. Pokračujúce rally na dolár malo zatiaľ len obmedzený dopad, ale vzhľadom k tomu, že trh vytvára stále nižšie maximá, je korekcia na spadnutie. Krátkodobo by riziko korekcie mohlo minimalizovať rast na 1 110 USD. Pozitívnym faktorom je nedávne zvýšenie fyzického dopytu zo strany Číny.

Cena ropy je uväznená v pásme 80 až 83,50 USD, pričom pokus o prerazenie smerom nahor sa v priebehu marca trikrát nepodaril. Objem špekulatívnych dlhých pozícií (na rast) ďalej rastie, CFTC zverejňuje tieto dáta každý piatok. Nedávne maximum vo výške 135 000 lotov dosiahnuté v priebehu januára bolo nasledované korekciou, počas ktorej cena ropy stratila 15 USD.

saxo_2_10.jpg 

I keď výhľadovo uprednostňujeme prerazenie smerom nahor, bude veľa záležať na tom, pre aký smer ďalšieho vývoja sa rozhodne dolár. Spätná rally na eure a následne pohyb výšky na cene ropy ukazujú, ako pevne stojí vývoj doláru u kormidla vývoja trhov. Pri prerazení ceny 83,50 USD je ďalším cieľom hodnota 85,90 USD a pri poklese pod 78,80 USD hrozí pokles až na 76,30 USD s tým, že riziko ďalšieho poklesu zostáva stále veľké a to predovšetkým vďaka vysokému objemu dlhých špekulatívnych pozícií.

Na oživení na tomto trhu má veľký podiel dopyt z Ázie a OPEC čaká, že ďalší mesiac dopyt opäť porastie a to primárne v Číne a rozvíjajúcich sa ekonomikách. Budúce očakávania ženú cenu nahor, ako ukazuje i graf nižšie. Hoci sa ropa s dodaním v nasledujúcom mesiaci obchoduje takmer na rovnakej úrovni ako na konci roku 2009, očakávania ohľadne rastu forwardových cien za posledné tri mesiace významne vzrástli.

saxo_3_8.jpg 

Trhy s obilninami minulý týždeň čelili ďalším technickým predajom a to vďaka tomu, že teplé počasie na stredozápade znížilo riziko, že sa sejba oneskorí. Naviac sa znížil export vďaka silnému doláru. Ako pšenica, tak kukurica za tento rok stratili 16 % a výhľad na ceny pšenice je momentálne negatívny, najmä vďaka vysokým svetovým zásobám a agresívnej exportnej politike.

Výhľad pre kukuricu je trošku optimistickejší ako v prípade pšenice. Dopyt po etanole   a prechod farmárov na pestovanie sójových bobov by mali tvoriť podporu pre rast ceny, prekážkou je však silný dolár. Prieskum podľa časopisu Farm Futures ukázal, že osevná plocha pre kukuricu je 87,3 akrov, čo je menej, ako sa predpokladalo. Vďaka vyššie uvedeným skutočnostiam preferujeme kukuricu pred pšenicou, sledujeme taktiež dôležitý report amerického ministerstva poľnohospodárstva o zásobách obilia a očakávanej výške sejby, ktorý bude zverejnený 31. marca. 

saxo_4_4.jpg 

Cena kukurice na kontraktoch s dodaním budúci mesiac prelomila minulý týždeň podporu na cene 360. Napriek tomu sa ale drží nad minimami z tohto roku na úrovni 347,5, pričom rezistencia sa nachádza na cenách 366 a 375.

Ole Sloth Hansen, stratég komoditných trhov Saxo Bank

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok