Obchodovanie s akciami verzus investovanie do akcií

Peter Šaro | rubrika: Článok | 12. 5. 2010
V tomto článku sa zameriame na poukázanie rozdielov medzi obchodovaním a investovaním. Napriek tomu, že majú jeden spoločný znak - v obidvoch prípadoch ide o účasť na finančných trhoch s cieľom produkovania zisku.
Obchodovanie s akciami verzus investovanie do akcií

Zdroj: Shutterstock

Obe aktivity vyžadujú disciplínu, vytvorenie a sledovanie pravidiel ohľadom risk/reward ratio (pomer medzi ziskom a odmenou), nevyhnutnosť uzavrieť pozíciu, keď to vyžadujú pravidlá ako aj schopnosť prispôsobiť sa stále sa meniacemu trhovému prostrediu vďaka konštantnému sebavzdelávaniu.

Vo všeobecnosti sa obe aktivity zameriavajú na nákup a predaj akcií alebo iných finančných nástrojov. Radi by sme sa zamerali na poukázanie dvoch hlavných rozdielov, na základe ktorých tento nákup a predaj realizujú – časové obdobie a použitá analýza.

Časové obdobie

Časové obdobie investorov, počas ktorého sa nachádzajú v pozícii, je omnoho dlhšie ako u obchodníkov. Môže sa jednať o niekoľko mesiacov, rokov, je vlastne open-ended – s otvoreným koncom. Nie je nezvyklé, ak sa investícia presunie na dediča, teda časové obdobie môže byť aj viacgeneračné.

Obchodovanie s akciami je krátkodobejšia záležitosť. Denné obchodovanie predstavuje vstupovanie do pozícií, v ktorých obchodník zriedkakedy zotrváva cez noc.

Keďže v tejto sekcii sa zameriavame na poskytovanie praktických informácií ohľadom obchodovania s akciami, pozrime sa trochu bližšie na jednotlivé typy obchodovania rozdelené podľa časového trvania.

  • Momentum trading – predstavuje obchody v trvaní niekoľkých sekúnd až po niekoľko minútové záležitosti. Hlavným cieľom obchodníkov zameraných na tento typ obchodovania je nájsť hlavný smer pohybu ceny akcie. Prudké nakupovanie alebo predaj v akcii môže byť spôsobený tým, že sa cena akcie priblíži k výrazným levelom z minulosti, napríklad k ročnému minimu alebo maximu. Pri takýchto cenových leveloch sa vždy zvyšuje volatilita v akcii, s ktorou prichádzajú aj možnosti pre realizáciu krátkodobých profitabilných obchodov.
  • Scalping – tento typ obchodovania sa zameriava na akcie, ktoré sa v priebehu dňa dostanú do určitého cenového rozpätia – majú v cene hornú a dolnú hranicu, nad a pod ktorú cena nejde. Scalper sa teda snaží uskutočniť nákup čo najbližšie pri dolnej hranici, vystúpiť z neho pri hornej hranici, kde sa mu zase naskytne príležitosť realizovať short operáciu (short operácia je zisková pri prepade ceny akcie). Nejde o veľmi atraktívny spôsob obchodovania, vyžaduje veľkú dávku trpezlivosti ako aj disciplíny nevyhnutnej pre okamžité ukončenie obchodu v prípade, že sa cenový level prelomí.
  • Position tradingpozičné obchodovanie – v porovnaní s predošlými dvoma typmi je pozičné obchodovanie najdlhšie. Vychádza najmä z technickej analýzy, pričom obchody môžu mať trvanie počas celého dňa. V prípade ziskového obchodu sa denný obchodníci väčšinou vyhýbajú možnosti zostať v pozíciách do nasledujúceho dňa a preferujú ich uzavretie ešte v daný deň. Hlavným dôvodom sú správy po uzavretí burzy, či už o danej akcii alebo trhu ako celku, ktoré môžu dramaticky zmeniť cenu akcie.

Použitá analýza

Čo sa týka používanej analýzy investori sa pri svojich investičných rozhodnutiach viac prikláňajú na stranu fundamentálnej analýzy. Zameriavajú sa na akcie, ktoré majú silné podkladové ukazovatele – pravidelne každý štvrťrok rastúci EPS – Earnings per share (zisk na akciu), nízke P/E ratio – pomer ceny akcie a zisku na akciu, zvýšený záujem o akciu zo strany fondov, nová línia produktov spoločnosti (napr. iPhone od Apple) a podobne. Investori sú ochotní vytrvať v pozícii dovtedy, pokiaľ tieto pozitívne ukazovatele trvajú, aj napriek tomu, ak v danom období dôjde k poklesu ceny akcie.

Obchodníci sa na druhej strane viac prikláňajú k technickej analýze, teda štúdiu grafov, na ktorých sa snažia nájsť im známe grafové nastavenia – chartpatterns. Vychádza sa pri tom najmä zo štúdie minulých pohybov. Vďaka grafom vedia, kde sa nachádzajú kupujúci, predávajúci, či je cenový pohyb sprevádzaný silným nárastom v množstve zobchodovaných účastín, kde vystúpiť z pozície a podobne.

Medzi obidvoma tábormi existuje určitá rivalita, majú svojich prívržencov aj odporcov. Pre aktívne každodenné obchodovanie sa využívajú v stále rastúcej miere nástroje technickej analýzy. Ako obchodník máte možnosť využiť viaceré pohyby v cenách akcie v priebehu dňa, teda viacej príležitostí na zarobenie peňazí. Malý ilustračný príklad – predstavte si akciu XYZ, ktorá ktorá otvorí aj uzatvorí deň na burze na cene 50,- USD za kus, pričom počas dňa dosiahne maximálnu cenu 54,- USD a najnižšiu cenu 47,- USD. Ak ste investor, ktorý nakúpil túto akciu v daný deň, váš účet zostane na konci dňa nezmenený. Ako obchodník dostanete akciu, ktorá má silné pohyby smerom nahor aj nadol, vďaka čomu máte veľa príležitostí na realizáciu profitabilných obchodov.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok