Výhľad pre akciové trhy na máj

Saxo Bank | rubrika: Článok | 12. 5. 2010
Výsledková sezóna je oveľa úspešnejšia ako sa očakávalo a celkové makroekonomické údaje sú na tom jednoznačne lepšie, ale ešte stále nie výborne. Za normálnych okolností by to viedlo k rastu akcií, ale tentoraz to tak nie je. Obavy z rozšírenia dlhovej krízy a víkendová práca EÚ/ECB obrátili tento poriadok hore nohami - na miesto vodiča posadil dlhopisové trhy, zatiaľ čo akciové až na zadnú sedačku.
Výhľad pre akciové trhy na máj

Zdroj: Shutterstock

Z krátkodobého hľadiska by sa akciové trhy mohli obrátiť ktorýmkoľvek smerom, ale určite by ste mali počítať s tým, že dlhopisové trhy budú skúšať vôľu EÚ/ECB podporovať ich, a preto sa ceny akcií budú pohybovať ako na horskej dráhe - aspoň z krátkodobého pohľadu. Fundamentálne ukazovatele sú stále veľmi silné a pokračujúca výsledková sezóna je veľmi úspešná, najmä v USA, čo naznačuje, že z dlhodobejšieho hľadiska sa akcie vrátia s odvetou.

Akciové trhy - krátkodobý výhľad

Ako sme písali v našom aprílovom výhľade, hlavným rizikom, ktoré bránilo rastu akcií, boli obavy z rozšírenia dlhovej krízy. Tlak najmä na dlhopisové trhy Grécka, Španielska a Portugalska prinútil EÚ/ECB pracovať cez víkend a v pondelok po otvorení prekvapil trh prijatím mimoriadnych opatrení - jednak vytvorením záchranného fondu a jednak (čo je ešte dôležitejšie) opatreniami týkajúcimi sa likvidity prijatými ECB, ktoré zahŕňajú napríklad intervencie na dlhopisových trhoch.

Z krátkodobého hľadiska budú akcie držať nad vodou ECB a ďalšie centrálne banky, ale krajiny eurozóny by mali čoskoro predstaviť plán, ktorý bude riešiť dve dôležité otázky:

1) stanovuje, ako sa problémové krajiny vyrovnajú sa svojimi dlhy, a načrtne kroky, ktoré za týmto účelom prijmú, a

2) navrhne inštitucionálnu reformu, ktorá v rámci eurozóny povedie k vytvoreniu jediného úniového ministerstva financií namiesto 16 (aby mohol byť systém jednotnej úrokovej sadzby – jedinej pre všetkých – efektívny, vyžaduje si existenciu jediného ministerstva financií, a nie súčasných 16). Ak nebude vyššie spomínaný reformný balík v najbližšej dobe uvedený do praxe, trhy budú znova skúšať odhodlanie EÚ/ECB brániť dlhopisové trhy eurozóny a akcie tak zaznamenajú pokles – a to rýchly.

Akciové trhy - dlhodobý výhľad

Fundamentálne ukazovatele sú dobré. Silné sú najmä makroekonomické údaje z USA a Ázie a túto skutočnosť podporuje aj výsledková sezóna. Výsledky zatiaľ zverejnilo 421 z 496 spoločností z indexu S&P500 a medziročný rast tržieb dosahuje fantastických 56,6 % a tento narastajúci trend analytici úplne určite nečakali - uverejnené výsledky boli v priemere o 15,7 % lepšie ako predpovede (konsenzus vs. skutočné čísla). Očakávané zisky tiež vykazujú rastúci trend a sú jedným z hlavných katalyzátorov rastu trhov. Toto by malo naznačovať blížiace sa silné oživenie na akciových trhoch. Intenzita tohto oživenia však bude rôzna. Z krátkodobého hľadiska najviac získajú akcie, ktoré predtým utrpeli najhlbší pokles, ale z dlhodobého hľadiska sú v najlepšej východiskovej pozícii pre rast ázijské a americké akciové trhy. Toto možno vysvetliť na základe poslednej iniciatívy EÚ/ECB, vďaka ktorej bude rast v Európe v porovnaní s USA a osobitne s Áziou určite spomalený. Čo sa týka akcií, silný rast budú vykazovať akcie amerických, ázijských a európskych podnikov s globálnou pôsobnosťou. Silný tlak potom zažijú tie spoločnosti, ktorých výsledky sú závislé na ekonomikách eurozóny. Ohľadom krajín Strednej a Východnej Európy a ich perspektív rastu sme stále relatívne optimistickí, pretože tieto krajiny - na rozdiel od svojich náprotivkov z eurozóny - sa chystajú zaviesť alebo už dokonca zaviedli opatrenia potrebné na zabezpečenie dlhodobého rastu. Z hľadiska akcií budú tieto trhy prosperovať, pretože s tým, ako tieto opatrenia začnú mať pozitívny vplyv, sem bude plynúť viac priamych zahraničných investícií.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok