20. týždeň: Európska choroba sa šíri

Saxo Bank | rubrika: Článok | 17. 5. 2010
Ani jeden bilión dolárov nestačil európskym vládam k tomu, aby dokázali odvrátiť pozornosť od problémov štátnych dlhov. Averzia k riziku tak stále zostáva na vysokých úrovniach.
20. týždeň: Európska choroba sa šíri

Zdroj: Shutterstock

Euro v piatok pokračovalo v oslabovaní a dosiahlo nové minimá na 1,2360. Od maxima dosiahnutého 5. mája tak oslabilo o 5,5 %. Eufória, ktorá nasledovala po oznámení európskej pomoci bola čoskoro nahradená obnoveným strachom a špekuláciami nad budúcnosťou jednotnej európskej meny. Niekoľkoročné minimum 1,2330 by malo poskytnúť euru určitú formu pomoci, pretože v cene už sú zapracované zlé správy.

Komodity boli zasiahnuté rovnako negatívne ako ostatné sektory, okrem zlata a striebra. Index Reuters Jefferies CRB klesol za minulý mesiac o viac ako 6 %, pričom pokles viedli cukor a ropa WTI. Čínsky dopyt po základných kovoch a rope bol v minulých mesiacoch tým hlavným faktorom, ktorý ťahal ich cenu nahor, avšak teraz začali oslabovať. Obchodníci sa sústredia na snahy o obmedzenie možnosti prehriatia čínskej ekonomiky a to môže spôsobiť v nasledujúcich mesiacoch zníženie dopytu.

Súčasná situácia a budúce očakávania sa pri rope pomerne líšia. Výsledkom je šesťmesačné kontango vo výške 10 dolárov. Prémia na júnových kontraktoch po oznámení zásob, ktoré vyrástli na 37 miliónov barelov, dosiahla úroveň 4 dolárov. To je najstrmšie kontango, ktoré pozorujeme od prepadu cien v minulom roku.

saxo_1_14.jpg 

Táto disproporcia medzi mesačnými cenami je vidieť aj na spreade voči severomorskej rope Brent, ktorá sa historicky obchoduje za nižšiu cenu. Minulý mesiac však rozdiel v cene dosiahol 5,5 USD v prospech Brent. Forwardová výmenná krivka nám tak stále hovorí niečo iné, než čo pre ďalšie mesiace napovedá súčasný vývoj. Priemerná júnová cena a 12-mesačné kontrakty sa obchodujú okolo 80,60 USD, čo je síce proti 88,00 USD v minulom mesiaci znateľne nižšie, ale napriek tomu vyššie, než sú súčasné cenové úrovne.

saxo_1_15.jpg 

Zvýšené zásoby ropy môžeme pripísať zvýšenému importu ako z amerického Gulf Cost, tak z Kanady. Historicky vstupujeme do obdobia, kedy spotreba ropy začína rásť, a tak by sme mali pozorovať aj znižujúci sa rozdiel voči cene severomorského Brent. Teraz sa tankery a zásobníky na ropu opäť začínajú prenajímať pre to, aby sa súčasná lacnejšia ropa predala v budúcnosti za vyššie ceny.

Technická ropa WTI s dodaním v júni prelomila rastúci trend z júna 2008 poklesom pod 75 USD a ďalší support je tesne pod úrovňou 70 USD. Júnové kontrakty vypršia v tomto týždni a júlové sa obchodujú o 4 doláre vyššie. V dôsledku poklesu ceny práve pri júnových kontraktoch je však otázkou, či vysoké zásoby a európske problémy nebudú naďalej tlačiť na pokles cien.

Zlato pokračovalo minulý týždeň v raste s tým, ako otázky o budúcnosti eura viedli k panickému zabezpečovaniu proti jeho pádu. Zlato prekročilo cenu 1000 € a za rok v eure vyrástlo o 32 %. Rast ceny tiež podporili obavy, že európsky záchranný plán povedie k rastu inflácie. V dolárovom vyjadrení tak bolo dosiahnuté nové maximum na cene 1250 USD, potom došlo k vyberaniu ziskov.

Posilňujúci dolár zatiaľ nemal na cenu žiadny vplyv, ale niektorí komentátori si kladú otázku, koľko je tu priestoru pre ďalšie zisky. Teraz je trh nastavený psychologicky na ďalší rast a kombinácia strachu a momenta môže ľahko vyhnať ceny tam, kde ich trh očakáva.

saxo_1_16.jpg 

Krátkodobo môže výpredaj na ostatných komoditách viesť k tomu, že obchodníci využívajúci maržu môžu predávať ziskové pozície na zlate a striebre, aby vyrovnali margin cally na stratových pozíciách. Podporu tvoria ceny 1210, 1200 a 1185 dolárov.

Meď High Grade klesala už tretí týždeň v rade. Investori sledujú európsku a čínsku ekonomiku v obavách, pretože ich spomalenie by znížilo dopyt po priemyselných kovoch. Posilňujúci dolár taktiež negatívne pôsobí na ochotu investovať do komodít ako alternatívneho aktíva.

Rastový trend je definovaný predchádzajúcimi tromi minimami a v súčasnosti je nad cenou 300 pre kontrakty s dodaním budúci mesiac, pričom rezistencia je na cene 325. Pokles pod úroveň podpory by znamenal možný pokles až na februárové minimá na úrovni 286 dolárov.

saxo_1_17.jpg 

Svetové zásoby pšenice, ryže a kukurice rastú už tretí rok v rade a aspoň pre túto chvíľu znižujú obavy z toho, že svet nedokáže uživiť stále rastúcu populáciu. Navyše počasie hovorí v prospech súčasnej úrody.

Zdlhodobého pohľadu sa očakáva vďaka rastúcej populácii a vďaka zvyšovaniu použitia obilnín ako zdroja biopalív potreba vyššej produkcie. Americké ministerstvo poľnohospodárstva predpokladá zužovanie rozdielu medzi dopytom a ponukou počas rokov 2010 a 2011. Cena kukurice a pšenice je na ročnej báze nižšie o 15 % a v dohľadnom horizonte sa dá skôr čakať obchodovanie v aktuálnom cenovom pásme.

Cukor sa obchoduje na polovici ceny v porovnaní so situáciou pred troma mesiacmi. Pohyb ceny má na svedomí najmä situácia v Indii, ktorá je najväčším svetovým spotrebiteľom cukru. Tá stojí za februárovým nárastom i následným kolapsom.

Predpoklady hovorili pre rok 2009/10 o výške úrody cca 13 miliónov ton, v skutočnosti však bolo zožatých 18,5 milióna ton. To spôsobilo, že sa zásoby dostali z deficitu 8,5 miliónov ton do prebytku vo výške 2,5 ton pre rok 2010/11. Konečné čísla z Indie a Brazílie, najväčších svetových producentov, budú známe až v lete.

Dlhodobý rastový trend poskytuje podporu na 11 dolároch. To ešte dáva priestor k poklesu. Dlhodobí investori môžu začať uvažovať o postupnom budovaní pozície.

saxo_1_18.jpg 

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Brent, Dopyt, India, Kanada, Reuters, ropa

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok