24. týždeň: Vývoj na kapitálových trhoch v máji

Raiffeisen Capital Management | rubrika: Článok | 14. 6. 2010
Máj 2010 bol jeden z najslabších mesiacov pre akciové trhy na celom svete za dlhý čas a často ho poznamenali aj dvojciferné poklesy kurzov. Príčiny: ostré diskusie o zadĺženosti Grécka a ropná katastrofa v Mexickom zálive.
24. týždeň: Vývoj na kapitálových trhoch v máji

Zdroj: Shutterstock

Regionálny  prehľad:

Výrazné kurzové straty na akciových a surovinových trhoch

Príčinou výrazných kurzových strát boli na jednej strane vyostrujúce sa diskusie o zadlženosti Grécka a iných juhoeurópskych štátov a na druhej strane obavy o udržateľnosť globálneho hospodárskeho rozmachu. Ďalšou záťažou bola ropná katastrofa v Mexickom zálive, naberajúca stále mohutnejšie rozmery. Poklesy kurzov však treba vidieť vo vzťahu k silnému rastu kurzov od marca 2009. Celkovo sa zaznamenalo výrazné zhoršenie rizikového sentimentu na celom svete, čo viedlo k poklesu kurzov aj v prípade iných rizikových majetkových aktív, predovšetkým surovín.  

Stav štátnych financií vo vyspelých krajinách je naďalej záťažou 

Na strane konjunktúry naznačujú ukazovatele vývoja naďalej silný ekonomický vývoj v Spojených štátoch aspoň pre budúcich 6 mesiacov. Prijaté objednávky priemyselných tovarov s dlhodobou životnosťou dopadli pozitívne a aj na pracovnom trhu badať pozitívne signály. Očakávané zvýšenia úrokových sadzieb sa vzhľadom na pretrvávajúcu nízku jadrovú infláciu a problematiku týkajúcu sa financovania štátnych rozpočtov posunuli do úzadia.

EÚ a ECB rozprestreli ochranný štít v hodnote 750 miliárd eur 

V tejto súvislosti hrozilo, že v Európe sa hlavným aktérom (Grécko, EÚ, MMF) situácia vymkne z rúk.  Po tom, čo dokonca ani pomocný balíček pre Grécko v objeme 110 miliárd eur neviedol k upokojeniu situácie, rozprestreli EÚ, ECB a MMF nad eurozónou ochranný štít v hodnote približne 750 miliárd eur. Tento balíček opatrení vďaka svojej rýchlosti, objemu, ako aj preukázanej jednotnosti vlád štátov EÚ prekvapil mnohých hráčov na trhu a situáciu na finančných trhoch predbežne upokojil. Zároveň však znamená masívne porušenie doterajších základných princípov eurozóny. Najmä porušenie doterajších tabu Európskou centrálnou bankou (nákup štátnych dlhopisov členských štátov eurozóny) a prijatie dovtedy kategoricky odmietaných opatrení očividne veľmi poškodili reputáciu ECB a eura.

Euro pokračuje v páde

Euro pokračovalo v prepade. Na jednej strane to znamená zlepšenie situácie európskych vývozcov, na druhej strane ešte horšie správy pre americké hospodárstvo. Okrem skutočnosti, že sa tým európske výrobky oproti americkým stávajú konkurencieschopnejšími, by sa tým mohlo ďalej oddialiť zhodnotenie čínskeho jüanu, ktoré už dlhšie požadujú Spojené štáty. Čína by tým ešte viac oslabila svoju konkurencieschopnosť voči Európe, pričom môže poukázať na to, že jej obchodná bilancia bola naposledy beztak už len mierne pozitívna.

Ekonomiky štátov strednej a východnej Európy vykazujú v rastúcej miere tendencie zotavovania. Opäť stúpajúca priemyselná produkcia v „starých“ členských štátoch EÚ sa pozitívne odráža na východoeurópskych hospodárstvach a prináša nárast vývozu. Pre trvalé oživenie konjunktúry v krajinách SVE je však popritom dôležitý aj domáci dopyt. Zvýšené úsilie konsolidovať rozpočty v nasledujúcich rokoch zaťaží hospodársky rast v EÚ. Vzhľadom na ich úzku hospodársku previazanosť s eurozónou sa tým zároveň zhoršia vyhliadky východoeurópskych ekonomík na rozvoj. 

Pohľad na krajiny

Rusko: Zhoršený globálny rizikový sentiment a klesajúce ceny surovín sú záťažou pre ruské akcie a dlhopisy

Ruské hospodárstvo zaznamenáva pokračujúcu stabilizáciu, pre krízu sú však úrovne ešte stále veľmi nízke. Index nákupných manažérov výrobného sektora naposledy ešte výraznejšie prekročil úroveň 50 bodov, ktorá znamená expanziu. Nezamestnanosť ďalej klesala a maloobchodné obraty, ako aj disponibilné príjmy vykazujú oproti predošlému roku výraznejší nárast. Celkovo sú ekonomické ukazovatele naďalej zdržanlivo pozitívne. Trhy však očividne aj naďalej kladú do popredia vývoj svetovej ekonomiky a s tým spojený dopyt po surovinách. Naposledy ceny surovín výrazne klesli. V máji sa rubeľ voči menovému košu EUR/USD v súlade s výrazným poklesom cien ropy znehodnotil. Ruské dlhopisy v lokálnej mene sa v medzimesačnom porovnaní takmer nezmenili, prirážky k výnosom ruských štátnych a podnikových dlhopisov v porovnaní so štátnymi cennými papiermi krajín EMÚ naproti tomu relatívne výrazne stúpli.

Ruské akcie v máji výrazne klesli - v lokálnej mene o cca 12 %. Pre investorov operujúcich v eurách sa však tento prepad kurzov vďaka súčasnému nárastu dolára oproti euru zmiernil. Straty utrpeli všetky odvetvia. Podnikové výsledky sa väčšinou pohybovali pri spodnej hranici očakávaní analytikov, a preto nepriniesli takmer žiadne pozitívne impulzy. Znepokojenie spôsobil premiér Putin pre vyjadrenia o príliš vysokých cenách ocele. Ropné spoločnosti naďalej čakajú na jasné vyjadrenia vlády vo veci daňových úľav pre investície do východosibírskych nálezísk ropy.

Maďarsko: Rozpočtový deficit v roku 2010 výrazne presiahne cieľ určený MMF

Miera zdražovania v Maďarsku naposledy spomalila a vzhľadom na extrémny prepad exportu zatiaľ nemožno rátať s trvalým inflačným tlakom na strane dopytu. Na základe naliehavo potrebnej konsolidácie rozpočtu patrí Maďarsko v regióne ku krajinám, ktoré globálnou hospodárskou krízou trpeli najviac. Dynamika hospodárstva je však zatiaľ pozitívna, a to aj vďaka lepšiemu zahraničnému dopytu a ním spôsobnému výraznému rastu vývozu. Index nákupných manažérov síce v porovnaní s predošlým mesiacom klesol, naďalej však signalizuje hospodársku expanziu.

Kvalifikovaná 2/3-nová väčšina v parlamente umožní novej vládnej strane dokonca aj bez podpory iných strán zmeniť ústavu a uskutočniť štrukturálne reformy, ako je napríklad zmenšenie parlamentu, zmeny v štruktúre územnej správy či v zdravotníctve. Jedným z prvých krokov by mohlo byť opätovné prerokovanie podmienok aktuálneho programu MMF - najmä pokiaľ ide o výšku tolerovaného rozpočtového deficitu. Ten by podľa odhadov centrálnej banky mohol dosiahnuť 7-7,5 % HDP, približne dvakrát viac, než požaduje MMF. Cyklus znižovania úrokových sadzieb sa možno už skončil.  Centrálna banka na svojom zasadaní na konci mája podľa očakávaní ponechala úrokové sadzby nezmenené. Výnosy maďarských štátnych dlhopisov v priebehu mesiaca relatívne výrazne stúpli za vysokých výkyvov. Z dlhodobého hľadiska sa úroveň maďarských výnosov zdá byť aj naďalej atraktívna. Kurzy by však mali zostať volatilné, najmä vzhľadom na mnohé pretrvávajúce nejasnosti v súvislosti s budúcimi reformami novej vlády.

Maďarský akciový trh bol v máji jeden z najslabších v regióne

Globálny pokles akciových trhov sa v máji na maďarskom akciovom trhu prejavil zvlášť výraznou kurzovou stratou vyše 11 %, pričom obraty výrazne stúpli. Cyklickejšie tituly a tituly závislejšie od rizikového sentimentu, ako napríklad OTP a OMV, stiahli celý trh nadol. Farmaceutické a telekomunikačné akcie sa vzhľadom na svoj defenzívnejší charakter držali výrazne lepšie.

Poľsko: Poľská mena utrpela výraznú stratu, obchodná bilancia skončila v deficite

Poľský zlotý bol v máji pre všeobecne výrazne zvýšenú averziu účastníkov trhu k riziku veľmi volatilný a oproti euru sa znehodnotil takmer o 4 % - viac ako väčšina ostatných mien regiónu. Kurzy poľských štátnych dlhopisov v priebehu mesiaca klesli. Obchodná bilancia naposledy dopadla negatívne: Vývoz oproti predošlému mesiacu síce stúpol o vyše 15 %, dovoz však narástol o takmer 18 %. Miera inflácie ďalej klesala a vďaka tomu sa opäť nachádza výraznejšie v koridore centrálnej banky. Ako sa všeobecne očakávalo, hlavná úroková sadzba sa nezmenila. Ani v nadchádzajúcich mesiacoch pravdepodobne nedôjde k žiadnym zmenám. V druhom polroku 2010 by sa však sadzby pri pretrvávajúcom ekonomickom oživení a stúpajúcej miere inflácie mohli zvýšiť.

Poľské akcie v máji zaznamenali o približne 5 % nižšie straty ako ostatné akciové trhy v regióne. Akcie stavebných a chemických podnikov, ako aj realitných spoločností boli pod najväčším tlakom. Naproti tomu sa lepšie držali akcie IT spoločností, ako aj energetické a mediálne tituly.

Česká republika: Prekvapujúce zníženie úrokových sadzieb v Česku

Česká ekonomika sa naďalej spamätáva razantným tempom. V máji uverejnený index nákupných manažérov výrazne stúpol a signalizuje zrýchlenie hospodárskeho rastu. V marci priemyselná produkcia v medziročnom porovnaní klesla o 10 %, pričom vo februári o 7 % stúpla. Vďaka opätovnému zvýšeniu dopytu v západnej Európe už rastie vývoz. V medziročnom porovnaní sú maloobchodné obraty prvýkrát za 18 mesiacov pozitívne. Česká centrálna banka napriek tomu znížila hlavnú úrokovú sadzbu na novú historicky najnižšiu úroveň 0,75 %. Výnosy krátkodobých českých dlhopisov klesli, koruna sa znehodnocovala - avšak len krátky čas. Naproti tomu výnosy českých dlhopisov so zostávajúcou dobou splatnosti vyše 2 roky paralelne s ostatnými dlhopisovými trhmi v regióne stúpli.

Stredopravé strany by mohli vytvoriť novú vládu

Sociálni demokrati, ktorí doteraz vládli v koalícii, v parlamentných voľbách na konci mája stratili hlasy a pravdepodobne budú odkázaní na pôsobenie v opozícii za predpokladu, že sa tri stredopravé strany dohodnú na vytvorení vládnej koalície. Takáto koalícia by však so 118 z 200 kresiel mala výrazne pohodlnejšiu parlamentnú väčšinu ako vládne koalície v predchádzajúcich volebných obdobiach.

Český akciový trh v máji stratil v priemere niečo vyše 8 %, pričom cyklické a realitné akcie boli zvlášť pod tlakom. Kvartálne výsledky podnikov prekryl zhoršený globálny rizikový sentiment a otrasy v súvislosti s problémovými štátmi južnej Európy.

Turecko

Naposledy zverejnené ekonomické ukazovatele boli pozitívne, najmä pokiaľ ide o  výrazný nárast indexu PMI a silnú priemyselnú produkciu. Posledné údaje o inflácii boli v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom o niečo vyššie, ale nižšie ako očakávala väčšina analytikov. Po agresívnom znižovaní úrokových sadzieb v predošlom roku nechala turecká centrálna banka hlavnú úrokovú sadzbu v máji podľa očakávania nezmenenú. Turecké dlhopisy boli v máji na rozdiel od negatívnej povahy vývoja na dlhopisových trhoch krajín SVE celkovo silnejšie, líra sa zhodnotila. Vzhľadom na stúpajúce inflačné očakávania rátame z dlhodobejšieho hľadiska s rastom úrovní výnosov tureckých dlhopisov, čo by zasa mohlo podporiť menu.

Tureckému premiérovi Erdoganovi sa začiatkom mesiaca prekvapivo nepodarilo presadiť v parlamente zákon, ktorý by v budúcnosti skomplikoval zakazovanie politických strán. Tento zákon sa považoval za jeden z jeho najdôležitejších zámerov a mal znížiť ohrozenie jeho strany potenciálnym zákazom.

Turecké akcie v máji oslabili v priemere o niečo viac ako 8 % a držali sa teda lepšie ako väčšina ostatných rýchlo sa rozvíjajúcich trhov.

Okrajové trhy východnej Európy

Zhoršený rizikový sentiment investorov sa na ukrajinských dlhopisoch prejavil veľmi výrazne, prirážky k výnosom v máji relatívne výrazne stúpli. Ukrajina obnovila rokovania s MMF, v tomto okamihu je však dohoda v nedohľadne. Najmä v súvislosti s rozpočtovým deficitom a dôchodkovou reformou panuje ešte veľká neistota.

Rizikové prirážky východoeurópskych eurobondov sa v máji pre otrasy na trhu zvýšili. Z dlhodobého hľadiska sa aktuálne úrovne zdajú byť aj naďalej atraktívne.

Čína: Čínske hospodárstvo naďalej rastie, centrálna banka pokračuje v reštriktívnejšej politike

Hospodárske údaje sú aj naďalej pozitívne. Priemyselná produkcia a maloobchodné obraty stúpajú s dvojcifernými percentuálnymi medziročnými mierami. Predstihové ukazovatele však naznačujú, že sa prekročil vrchol hospodárskeho rozvoja, čo sa zhoduje aj s vyjadreniami čínskeho vedenia.  V zahraničnom obchode sa po marcovom deficite (prvom od roku 2004) v apríli opäť dosiahol prebytok. Pokiaľ ide o celý rok, treba tiež opätovne počítať s prebytkom obchodnej bilancie, no v oveľa menšom rozsahu ako v predošlých rokoch. Miera inflácie mierne stúpla a nachádza sa na - ešte miernej - hodnote 2,8 %. Centrálna banka pokračovala vo svojej reštriktívnej menovej politike, najmä aby tlmila rast úverov v realitnom sektore a zabránila prehriatiu ekonomiky. Doposiaľ však nepristúpila k zvýšeniu úrokových sadzieb.

Agricultural Bank of China onedlho vstúpi na burzu v objeme 25-30 miliárd dolárov

Čínsky akciový trh (H-akcie) v máji oslabil takmer o 6 %. Od začiatku roka sa teda nachádza už približne 12 % v mínuse. Vstup Poľnohospodárskej banky Číny (Agricultural Bank of China) na burzu sa očakáva v najbližších týždňoch, prípadne mesiacoch. Vzhľadom na zhoršené trhové prostredie by emisná cena akcií mala byť stredná až nízka, aby sa odhadovaný objem 25-30 miliárd dolárov dal vôbec umiestniť. Tento očakávaný vstup na burzu by teda mal aj vyvinúť tlak na síce solídne, avšak už zďaleka nie lacné čínske bankové akcie.

India: Mierne oslabenie hospodárskej dynamiky a miery zdražovania -  akciový trh ostáva relatívne robustný

Indické akcie v apríli mierne oslabili. Indická priemyselná produkcia v marci stúpla „len“ o 13,5 % oproti predošlému roku a nachádzala sa mierne pod februárovou úrovňou. Miera zdražovania je naďalej vysoká, aj keď v apríli sa s 9,6 % nachádzala mierne pod hodnotami z februára a marca (9,9 %). Nachádza sa teda ďaleko nad cieľovou hodnotou centrálnej banky, pričom tlak najmä na ceny potravín je veľmi vysoký. Indická centrálna banka vzhľadom na májové otrasy na globálnych kapitálových trhoch zatiaľ nepristúpila k ďalšiemu zvyšovaniu úrokových sadzieb. Mierny pokles veľkoobchodných cien by tiež mohol znížiť jej tlak pokiaľ ide o ďalšie úrokové kroky - aspoň do ďalšieho oficiálneho zasadania na konci júla. Indické akcie nezostali ušetrené od zvýšenej volatility na svetových finančných trhoch, držali sa však výrazne lepšie ako väčšina ostatných rýchlo sa rozvíjajúcich sa trhov. Pod tlakom boli predovšetkým akcie výrobcov cementu, ako aj kovospracujúce a realitné akcie, kým farmaceutické a energetické tituly sa vyvíjali výrazne nadpriemerne.

Brazília

Brazília naďalej zaznamenáva dobré ekonomické ukazovatele. Priemyselná produkcia a predovšetkým maloobchodné obraty opäť výrazne stúpli, miera nezamestnanosti zároveň klesla na relatívne nízku úroveň 7,3 %. V roku 2010 sa očakáva rast reálneho HDP približne o 6,5 %. Inflačný tlak naposledy trochu stúpol - miera nárastu cien sa vyšplhala na vyše 5 %. Centrálna banka by preto po nedávnom prvom zvýšení úrokových sadzieb mohla do konca roka pristúpiť k ďalšiemu zvyšovaniu o 200-250 bázických bodov. Brazílske akcie v máji stratili vyše 10 %, a teda oslabili o niečo výraznejšie ako väčšina ostatných rýchlo sa rozvíjajúcich trhov. Straty utrpeli najmä surovinové tituly a cyklické akcie.

Raiffeisen Capital Management

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok