26. týždeň: Čínska mena nedokázala rozdúchať rast

Saxo Bank | rubrika: Článok | 28. 6. 2010
Komodity majú za sebou zmiešaný týždeň. Zo začiatku im pomáhalo zhodnotenie čínskej meny, ale v závere týždňa trpeli, ako sa investori sústredili predovšetkým na krehkosť hospodárskeho oživenia.
26. týždeň: Čínska mena nedokázala rozdúchať rast

Zdroj: Shutterstock

Americké predaje nových domov sa ukázali oveľa slabšie ako analytici očakávali. Dôvodom bolo potupné sťahovanie vládnych stimulov a tieto čísla vyvolali nové pochybnosti o rýchlosti amerického oživovania. FED nechal kľúčovú sadzbu nezmenenú. Inflácia je stále veľmi nízka a nepriamo tiež vyjadril obavy z vývoja fiškálnych problémov v Európe. Tie boli aj témou na summite G20 v Kanade.

Čína oznámila, že sa chystá ukončiť dvojročné obdobie, kedy bol juan naviazaný na americký dolár. Juan za celý týždeň posilnil proti doláru len o 0,6 %, a tak toto vyhlásenie plnilo predovšetkým titulné stránky novín, než aby sa prejavilo v hodnote renminbi. Vyzerá to na kompromis medzi tým, ako upokojiť zahraničné vlády a nepopudiť čínsky exportný priemysel, ktorý by vďaka silnejšiemu juanu čelil silnejšej konkurencii.

Čínsky šéf daňovej správy varoval, že úroveň dlhu miestnych vlád môžu ohroziť čínsku ekonomiku. Čína prvýkrát odkryla tieto údaje a niektoré sa môžu javiť vážnejšie ako grécky dlh. To zvyšuje riziko spomalenia čínskej ekonomiky a spľasnutia bublín najmä v infraštruktúre, stavebníctve a bývaní.

Stránky novín zatiaľ plnia európske vládne dlhy a rozširovanie spreadu medzi bezpečnými prístavmi v podobe nemeckých štátnych dlhopisov a dlhopisov krajín PIGS. Poistenie gréckeho vládneho dlhu v objeme jedného milióna dolárov skrz 5-ročné CFD sa vyšplhal na 112 500 USD ročne a to naznačuje vysokú pravdepodobnosť bankrotu.

Index Jefferies Reuters CRB sa v pondelok za pomoci správ ohľadom juanu vyšplhal až na hodnotu 267. V týždni strácal energetický sektor, pričom pokles viedol zemný plyn. Tzv. soft komodity ako cukor, kakao a káva posilňovali a ochránili tak index pred ďalšími stratami. Pokles pod 257 by mohol potom pokračovať až na májové minimá na 247.

1_saxo_5.jpg

Medzinárodná energetická agentúra v stredu vyhlásila, že trh s ropou a zemným plynom vyzerá až do roku 2015 prezásobený s tým, že stále je ešte priestor pre rast zásob. V ten istý deň boli zverejnené aj úrovne zásob, ktoré prekvapivo ukázali ďalší rast a to zvyšuje riziko korekcie.

Ropa s dodaním v auguste atakovala rezistenciu tesne pod 80 dolármi, čo predstavuje 50 % úrovne návratu z májového výpredaja. Zvýšenie zásob a silnejší dolár potom viedli k poklesu cien. Špekulatívne dlhé pozície na burze NYMEX takmer zmizli a trh sa tak javí neutrálny. Support je na cene 74,75 USD a 71 USD. Rezistencia je na úrovni 200-denného kĺzavého priemeru 77,15 USD a na 80 USD.

1_saxo_4.jpg

Zlato dosiahlo v pondelok nový rekord 1265,30 USD, čo viedlo k ďalšiemu vyberaniu ziskov. Obavy z nízkej inflácie už cenu nahor neženú, teraz to sú nízke úrokové sadzby a obavy o vývoj vládnych dlhov. Objem zlata podržaného ETF fondmi zostáva na úrovni 2 000 ton a dokonca rástol na nové maximá.

S tým, ako v centre pozornosti stále zostáva zlato ako bezpečný prístav, bude tento kov naďalej lákať nových kupcov, ktorí budú chcieť nasadnúť do rozbehnutého vlaku. Riziko korekcie ale rastie s tým, ako stále viac profesionálnych investorov vyjadruje obavy z toho, že ďalšie korekcie ako bola tá májová, by mohli spustiť predaj aj na cene zlata.

1_saxo_3.jpg

V tomto týždni by zlato malo odrážať predovšetkým riziko, resp. jeho nárast alebo pokles a malo by tak odrážať pohyb na akciách a dolári. technicky je zlato stále v rastovom trende a dlhé pozície by investori mali držať, pokiaľ bude cena nad 1 195 USD, respektíve nad 1 155 USD. Krátkodobá podpora je na 1 215 USD, rezistencia potom na 1 268 USD a 1 300 USD.

S tým, ako sa približujeme polovici roka, prikladáme tabuľku vývoja cien rôznych komodít od začiatku tohto roka. Pokles indexu CRB o 7,5 % skrýva medzi jednotlivými komoditami dramatické rozdiely. Celkovo trpela energetika a obilniny, naopak tzv. soft komodity (okrem cukru) a vzácne kovy si viedli dobre.  Soft komodity a obilniny boli primárne ovplyvnené počasím, zatiaľ čo energetické komodity a drahé kovy predovšetkým svetovým hospodárskym vývojom.

1_saxo_2.jpg

Ole Sloth Hansen, stratég komoditných trhov Saxo Bank

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok