Na dovolenku vlastným autom - Aké vybavenie auta a doklady si nesmiete zabudnúť?

Miriam Tinková | rubrika: Článok | 13. 7. 2010
A čo robiť pri vzniku nehody? Ak cestujete do zahraničia vlastným autom, kontrola technického stavu a výbavy vozidla je jeden z najdôležitejších bodov prípravy na cestu.
Na dovolenku vlastným autom -   Aké vybavenie auta a doklady si nesmiete zabudnúť?

Zdroj: Shutterstock

V prvom rade by ste si mali skontrolovať, či je výbava kompletná. Zistite stav lékarničky, ktorá by nemala mať vypršanú platnosť. Dôkladne si preverte, čo vyžaduje krajina, kam práve cestujete. Takisto sa odporúča  zabezpečiť si reflexné vesty pre celú posádku vozidla a skontrolovať stav balenia náhradných žiaroviek.

Napríklad ak budete cestovať známou trasou pre dovolenkárov  Rakúsko – Slovinsko – Chorvátsko, v týchto krajinách je povinnou výbavou vozidla reflexná vesta. Povolenou farbou je žltá alebo oranžová, zelená je zakázaná. Počet viest v niektorých krajinách závisí od počtu cestujúcich vo vozidle. Hasiaci prístroj nie je povinný.

Naopak, ak budete cestovať do Bulharska, tak musíte mať v povinnej výbave i hasiaci prístroj. A okrem toho: lékarničku, výstražný trojuhelník a v Bulharsku sa kontroluje aj ojazdenosť pneumatik - minimálna hĺbka dezénu 1,6 mm. Výstražný trojúholník je potrebný, ak veziete aj príves do krajín ako Srbsko a Čierna Hora. V Slovinsku a v Chorvatsku sa odporúča mať v povinnej výbave sadu náhradných žiaroviek.

A aké doklady by ste mali mať so sebou?

  • technický preukaz,
  • medzinárodný vodičský preukaz (je výhodou)
  • notársky overený súhlas majiteľa (pri ceste požičaným autom)
  • medzinárodná poznávacia značka vozidla
  • zelená karta

Prečo je potrebná zelená karta a aký je rozdiel medzi bielou a zelenou kartou?

Zelená karta je medzinárodne platný doklad o poistení. Zelenou kartou sa preukazujete pre zdokladovanie povinného zmluvného poistenia v zahraničí. Ak cestujete do štátu, s ktorým nemá Slovenská republika dohodu o zelenej karte, môžete si uzavrieť na území takéhoto štátu tzv. hraničné poistenie.

Existuje rozdelenie štátov systému Zelenej karty do dvoch skupín. Prvá skupina akceptuje jedine Zelenú kartu ako doklad preukazujúci existenciu poistenia zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla. Pri prechode hraníc sa ňou preukazujete a je to povinné. Patria sem krajiny ako Albánsko, Bosna a Hercegovina, Bielorusko, Izrael, Irán, Maroko, Moldavsko, bývalá zväzová republika Macedónsko, Rusko, Srbsko a Čierna Hora, Tunisko, Turecko, Ukrajina.

Druhá skupina štátov rešpektuje medzinárodnú poznávaciu značku vozidla ako potvrdenie o poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú motorovým vozidlom. Pri prechode hraníc nie je povinné preukazovať sa Zelenou kartou. Je to tak u  krajín ako Bulharsko a Rumunsko, Rakúsko, Andora, Belgicko, Švajčiarsko, Dánko a Nemecko. Ale stávajú sa prípady, kedy polícia v týchto štátoch si vyžiada od vás Zelenú kartu i keď je to v rozpore s dohodami. Odporúčame preto mať Zelenú kartu na všetkých cestách do zahraničia.

K čomu slúži biela karta?

Biela karta je doklad o povinnom zmluvnom poistení v rámci Slovenskej republiky. Je potrebné sa ňou preukazovať pri cestnej kontrole v tuzemsku.

Nehoda v zahraničí

V prípade vzniku nehody v zahraničí, zistite  najskôr tieto informácie od vinníka nehody:

  • meno, priezvisko a trvalý pobyt alebo obchodné meno a sídlo držiteľa alebo vlastníka motorového vozidla
  • obchodné meno a sídlo poisťovateľa, u ktorého bolo uzavreté poistenie zodpovednosti
  • číslo poistnej zmluvy
  • evidenčné číslo resp. štátnu poznávaciu značku motorového vozidla a medzinárodnú poznávaciu  značku krajiny registrácie vozidla, ktorým bola škoda spôsobená
  • číslo zelenej karty alebo
  • číslo poistnej zmluvy hraničného poistenia ak ide o cudzozemské motorové vozidlo škodcu

S ostatnými účastníkmi nehody spíšte európsky formulár tzv. Záznam o dopravnej nehode. Je dobré si ho vytlačiť a voziť ho pri zahraničných cestách so sebou. V prípade, že máte formulár v slovenčine a ďalší účastníci v inom jazyku, vyplníte ho v slovenčine a takisto v inom jazyku. Obsah formulárov je totožný. A nezabudnite privolať k nehode políciu. Protokol podpisujte v prípade, že rozumiete obsahu, inak tam zadajte svoje vyjadrenie v slovenčine, aby ste nepodpísali niečo, čomu vlastne nerozumiete.

Takisto odporúčame, aby ste si vo vlastnom záujme vyhotovili vlastnú fotodokumentáciu nehody vrátane evidenčných čísiel vozidiel.   

Miriam Tinková

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

Cestovné poistenie na dovolenku predstavuje pár eur navyše, no ak by sa vám niečo stalo a nemali ste ho, pár eur to nebude. V niektorých krajinách sa liečebné náklady šplhajú do astronomických... celý článok

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

Parlament posunul do druhého čítania vládny návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel. Dočkáme sa aj povinného poistenia elektrických kolobežiek a zvýšia sa aj pokuty... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok