Pravidelné investície nie sú len pre začiatočníkov

Miroslav Ovčarik | rubrika: Článok | 2. 8. 2010
Dnes už našťastie neplatí pravidlo, že na investovanie do podielových fondov sú potrebné desaťtisícové sumy. Okrem jednorazových investícií ponúkajú väčšinou investičné spoločnostitiež možnosť investovať pravidelne, a to už od pár desiatok eur mesačne.
Pravidelné investície nie sú len pre začiatočníkov

Zdroj: Shutterstock

"Je vhodné investovať teraz alebo až neskôr?", "Už sú akcie na dne?" Takýmito otázkami sa pravidelný investor príliš trápiť nemusí. Podstata pravidelného investovania totiž spočíva predovšetkým v disciplinovanom budovania vlastného finančného kapitálu. Tým, že svoje nákupy rozdelíme v čase, objektívne prispievame k zníženiu rizika nevhodného načasovania vstupu na trh. Preto je pravidelné investovanie prijateľným riešením aj pre začínajúcich investorov. Nemusia čakať na najvhodnejší okamih na investovanie - proste si nastaví trvalý príkaz. Automaticky tak dodržiavajú investičné disciplínu bez ohľadu na to, aký je práve vývoj na finančných trhoch.

Pred samotným investičným rozhodnutím určite nie je na škodu osloviť finančného poradcu a nechať si zostaviť finančný plán. Ten môže pomôcť maximalizovať efekt pravidelných investícií - napovie ako, kam a na ako dlho investovať. Vstupné údaje by mali byť odvodené z životných cieľov investora, či už krátkodobých alebo dlhodobých, a jeho finančných možností. Stanovenú investičnú stratégiu by potom mal investor pokiaľ možno rešpektovať a meniť ju, len ak sa zmenia jeho životné pomery.

Prípadný pokles na trhoch nie je v prípade pravidelného investovania dôvodom k panike. Práve naopak. Pre pravidelného investora takáto situácia predstavuje investičnú príležitosť, ktorú by mal využiť k mimoriadnym nákupom. Ak totiž po poklese na trhoch prestane lacno dokupovať, následné oživenie trhov mu nemusí priniesť toľko potrebné zhodnotenie pre pokrytie poklesu z prvých nákupov.

Pravidelné investovanie prináša výraznejší efekt v prípade investícií do rizikovejšie zameraných fondov (najmä akciových). Pravdepodobnosť poklesov u týchto fondov vďaka pravidelnému investovania síce nie je menšia, zato ich výška áno. Preto o dynamickejšie zameranej stratégii môže uvažovať aj drobný investor, ktorý nie je investičným expertom, ale napriek tomu hľadá rozumný kompromis medzi rizikom a možným výnosom.

Aký je rozdiel medzi "obyčajným" dodržiavaním dlhodobej investičnej stratégie a využitím poklesu trhov k ďalším investíciám si ukážeme na príkladoch nižšie:

  • 1.Investor sa drží dlhodobej stratégie svojej investície

pioneer_1_5.jpgInvestor si ponechá pôvodnú investíciu, ale ďalej už neinvestuje a očakáva, že po úvodnom poklese môže v budúcnosti jeho dlhodobá investícia začať opäť rásť. Ak by sa chcel náš hypotetický klient dostať aspoň „na nulu“, čiže vymazať predošlé straty svojej investície, musí hodnota jeho podielu opät vzrásť na 100 EUR. Nárast na pôvodnú hodnotu musí byť ale vyšší, ako bol predošlý pokles. To znamená, že ak by podiel vzrástol z 80 EUR iba o 20% (taká je jeho strata), tak by bola nová hodnota 80 EUR + 20% (16 EUR) = 96 EUR.

Na dosiahnutie pôvodnej hodnoty musí teda jeho podiel narásť o 100/80 = 1.25, čiže o 25%. Čo z toho vyplýva? Čím hlbší je prepad, tým relatívne vyšší nárast musí nasledovať, aby sa klient dočkal pôvodnej investovanej hodnoty.

  • 2. Investor využíva pokles trhov na dalšie investície

Investor si ponechá pôvodnú investíciu a zároveň využije poklesy na trhoch, kedy je cena podielu nízka, k ďalším pravidelným investíciám. Tejto metóde sa hovorí tzv. „priemerovanie ceny“ (cost averaging effect). V čom spočíva jej pridaná hodnota pre investora? Veľmi jednoducho si tak môže skrátiť čakanie na dorovnanie hodnoty pôvodnej investície. Ukážme si to na príklade:

Príklad využívania poklesu trhov na ďalšie investície
1. podiel100 EUR
2. podiel
(nakúpený v obdobiu poklesu na trhoch)
80 EUR
Spolu180 EUR
Počet podielov2
Priemerná cena na 1 podiel90 EUR

pioneer_1_4.jpg V praxi to znamená, že ak je súčasná cena za podiel 80 EUR, tak na to, aby bol investor so svojou investíciou tzv. „na nule“, teda na pôvodnej výške 100 EUR, už nemusí čakať, kým cena podielu vzrastie o 25%. Keďže v tomto prípade je priemerná cena jednoho podielu 90 EUR, investorovi stačí nárast trhu o +12,5%, čiže iba polovičný nárast v porovnaní s predošlým postupom, teda dodržaním dlhodobej stratégie bez ďalších investícií.

 

 

 

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Pioneer Investments  pioneer_invetments.jpg

Čítajte viac o pravidelnom investovaní:
Pravidelné investície nie sú len pre začiatočníkov
Najčastejšie mýty pri investovaní do podielových fondov
Investičná disciplína a overené pravidlá pri investovaní

Miroslav Ovčarik

 Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok