32. týždeň: Júl v znamení stúpajúcich akciových trhov

Raiffeisen Capital Management | rubrika: Článok | 11. 8. 2010
Júl sa na celom svete niesol v znamení výrazne stúpajúcich akciových kurzov. Problematika týkajúca sa zadlženia Grécka a iných štátov južnej Európy síce ešte zďaleka nestratila na aktuálnosti, už však nedominuje diskusiám na trhu.
32. týždeň: Júl v znamení stúpajúcich akciových trhov

Zdroj: Shutterstock

Omnoho väčší vplyv na ne mali prevažne opäť veľmi pozitívne podnikové výsledky na jednej strane a debata ohľadom globálneho hospodárskeho oživenia na druhej strane. Čínske ekonomické ukazovatele, ktoré v poslednom čase naznačovali hospodárske oslabenie a ochladenie v sektore nehnuteľností, prijali trhy so všeobecnou úľavou. Vďaka tomu sa rozplynula väčšina obáv z toho, že čínska vláda by mohla ďalším výrazným sprísnením menovej politiky príliš utlmiť čínsky hospodársky rast.

Najnovšie americké ekonomické ukazovatele potvrdzujú pokračujúce oslabenie rastovej dynamiky. Vzhľadom na končiace štátne stimuly a blížiace sa zvýšenie daní pre rok 2011 sa množia obavy, že by mohlo dôjsť k tzv. „double dip“, teda opätovnému prepadu do recesie. Spolu s pretrvávajúcimi dezinflačnými tendenciami v Spojených štátoch a Európe to opäť podnietilo dopyt po amerických štátnych dlhopisoch. Otázka, či v nasledujúcich kvartáloch bude americký rast síce nízky, ale ešte stále pozitívny alebo dôjde k opätovnému skĺznutiu do recesie, sa bude dať zodpovedať s väčšou istotou až v nasledujúcich mesiacoch, najmä vzhľadom k tomu, že na to môžu mať veľký vplyv politické rozhodnutia. Z tohto dôvodu sa finančné trhy v nasledujúcich mesiacoch pravdepodobne nevyhnú výrazným výkyvom.
 Celkovo sa na celom svete podarilo zaznamenať výrazné zlepšenie rizikového sentimentu, čo v prípade rizikových majetkových aktív, ako sú napríklad suroviny, akcie a podnikové dlhopisy, viedlo k stúpaniu kurzov. Euru sa po predchádzajúcom prepade oproti doláru podarilo výrazne zotaviť a vyrovnať časť kurzových strát, ktoré utrpelo. O obrate trendu však napriek tomu nemôže byť ani reči.

Ekonomiky strednej a východnej Európy, predovšetkým Poľsko a Česká republika, naďalej vykazujú čiastočne výrazné tendencie zotavenia. Veľmi dobre vyzerá aj situácia Turecka. Opätovný rast priemyselnej produkcie v „starých“ členských štátoch EÚ sa pozitívne odráža na východoeurópskych ekonomikách a má za následok nárast vývozu. Zvýšené úsilie o konsolidáciu rozpočtov však v nasledujúcich rokoch výrazne zaťaží hospodársky rast v EÚ. Z dôvodu úzkeho hospodárskeho prepojenia východoeurópskych ekonomík s eurozónou sú preto ich strednodobé vyhliadky na rozvoj opäť trochu horšie. Ich vlastný domáci dopyt preto bude musieť zohrávať pre trvalé oživenie konjunktúry v krajinách strednej a východnej Európy čoraz dôležitejšiu úlohu.

Ruská vláda ohlasuje privatizáciu a zvyšovanie daní – budúcoročné parlamentné voľby už vrhajú svoje tiene

Ruské hospodárstvo sa ďalej stabilizuje. Nezamestnanosť výrazne klesla a maloobchodné obraty, ako aj disponibilné príjmy oproti predošlému roku vykazujú výrazný nárast. Hospodárstvo by podľa oficiálnych odhadov vlády malo v 2. štvrťroku 2010 narásť o reálnych 5,4 %, pričom v 1. štvrťroku to bolo 2,9 %. Úroveň inflácie klesá – úroveň jadrovej inflácie (bez cien potravín a energií) je momentálne zhruba 4,5 %. Potenciál pre ďalší pokles je však obmedzený. Centrálna banka na poslednom zasadaní ponechala hlavnú úrokovú sadzbu nezmenenú. V súlade s mierne stúpajúcou cenou ropy si rubeľ v júli prilepšil voči menovému košu EUR/USD. Korelácia medzi ruskou menou a cenou ropy zostáva vysoká. Ruské dlhopisy v lokálnej mene si v medzimesačnom porovnaní prilepšili. Koncom mesiaca vláda zverejnila privatizačné plány, ktoré majú v nasledujúcich troch rokoch zabezpečiť značné príjmy pre štátny rozpočet (okolo 29 miliárd dolárov). Ruské eurobondy z toho profitovali a rizikové prirážky k výnosom v medzimesačnom porovnaní klesli, pričom ich podporil aj celkovo pozitívnejší globálny rizikový sentiment.

Akciový trh sa po kurzových stratách predchádzajúcich mesiacov v súlade s globálnym trendom zotavil. Po niekoľko mesiacov trvajúcich špekuláciách vláda ohlásila výrazné zvýšenie daní pre ropné spoločnosti, najmä však pre producentov zemného plynu. Po niekoľkoročných ťahaniciach týkajúcich sa takéhoto kroku sa ministrovi financií očividne podarilo presadiť ho. Účinky na kurzy sa však zatiaľ držali vo svojich medziach. Akcie ropnej spoločnosti Lukoil profitovali z oznámenia, že americký koncern Conoco sa vzdá svojho takmer 20 %-ného podielu a predá ho späť spoločnosti Lukoil.

Maďarsko: Rokovania s MMF prerušené. Parlament presadil kontroverznú bankovú daň

V júli prišli tentoraz negatívne správy z Maďarska. Maďarská strana neakceptuje horné limity pre rozpočtový deficit, ktoré žiada MMF a EÚ. Následne sa rokovania medzi Maďarskom a MMF predbežne prerušili, prípadné ďalšie tranže prebiehajúcej dohody o finančnej pomoci sú preto tiež zablokované. Nová dohoda o finančnej pomoci pre rok 2011 je teda menej pravdepodobná. Ratingové agentúry znížili vyhliadky pre maďarský štátny dlh. Negatívna reakcia účastníkov trhu mala skôr krátkodobý charakter, v priebehu mesiaca forint dokonca veľmi mierne stúpol. Dynamika ekonomického vývoja je medzičasom pozitívna, pričom ju podporuje rastúci zahraničný dopyt, ktorý sa odráža vo zvýšenej priemyselnej produkcii a od začiatku roka opäť pozitívnej obchodnej bilancii. Naďalej slabý domáci ekonomický vývoj však napriek dobrému vývozu tlmí vyhliadky na rozvoj. Banková daň, ktorú veľmi kritizuje MMF, ako aj európske banky, má štátu už tento rok priniesť značné príjmy. Banky majú bez ohľadu na ich súčasný stav výnosov v nasledujúcich dvoch rokoch zaplatiť približne 120 miliárd forintov. Kritici sa obávajú, že táto daň by mohla zo strednodobého hľadiska negatívne ovplyvniť potenciál maďarského hospodárstva na rozvoj.

Miera zdražovania v Maďarsku v júni stúpla na 5,3 %, pričom nenastal očakávaný sezónny pokles cien potravín. Centrálna banka na svojom poslednom zasadaní v polovici júla podľa očakávaní opäť ponechala hlavnú úrokovú sadzbu nezmenenú, na doterajšej úrovni 5,25 %. Výnosy z maďarských štátnych dlhopisov v júli za vysokých výkyvov relatívne prudko klesli. Z dlhodobého hľadiska sa úroveň výnosov maďarských dlhopisov javí naďalej ako atraktívna. Kurzy by však mali zostať volatilné, najmä vzhľadom na množstvo pretrvávajúcich nejasností v súvislosti s budúcimi reformami novej vlády.

Maďarské akcie v júli v súlade s inými burzami v regióne stúpali, v regionálnom porovnaní sa však vyvíjali podpriemerne a objem obchodu výrazne klesal. K najvýraznejším kurzovým ziskom sa dopracovala banka OTP, ktorá v záťažovom teste vykázala druhý najsilnejší základný kapitálový pomer (Tier 1) spomedzi 91 európskych bánk, ako aj farmaceutické tituly EGIS a Richter.

Poľské hospodárstvo je naďalej v dobrom stave. Meny a akcie s výraznými prírastkami

Poľský zlotý bol v júli najsilnejšou menou v regióne, pričom ho podporilo zlepšenie rizikového sentimentu a veľmi pozitívne ekonomické fundamenty. Kurzy poľských štátnych dlhopisov v priebehu mesiaca zaznamenali postranný pohyb. Poľské hospodárstvo sa naďalej javí ako robustné. Index nákupných manažérov dosiahol najvyššiu hodnotu za posledné 3 roky. Stúpajúci zahraničný dopyt (podporený aj silným dolárom) viedol k výraznému nárastu priemyselnej produkcie a aj maloobchodné obraty sa vyvíjali veľmi pozitívne. Miera inflácie mierne stúpla, najmä pre stúpajúce ceny potravín – Poľsko pred niekoľkými mesiacmi ťažko zasiahli silné záplavy. Miera zdražovania sa však naďalej nachádza v cieľovom koridore centrálnej banky. Podľa všeobecných očakávaní centrálna banka ponechala hlavnú úrokovú sadzbu na 3,5 % a ani v nasledujúcich mesiacoch pravdepodobne nedôjde k žiadnej zmene. V prípade pretrvávajúceho ekonomického oživenia a opätovne stúpajúcej miery inflácie by sa však úrokové sadzby mohli v priebehu 2. polroka zvýšiť.

Poľské akcie sa v júli výrazne zotavili – predovšetkým index veľkých spoločností kótovaných na burze stúpol takmer o 10 %. Najsilnejší kurzový vývoj zaznamenal producent medi KGHM s vyše 20 %-ným nárastom – vďaka zlepšeniu rizikového sentimentu, nárastu cien medi a očakávaniam dobrých kvartálnych výsledkov.

Český vývoz profituje z výrazne zvýšeného dopytu v Nemecku a západnej Európe

České hospodárstvo sa naďalej výrazne zotavuje. Index nákupných manažérov pre výrobný sektor zverejnený začiatkom augusta v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom síce mierne klesol, ostáva však na expanzívnej úrovni, čo signalizuje naďalej zrýchlený hospodársky rast. Priemyselná produkcia sa v poslednom čase zvýšila o približne 17 % oproti predošlému roku. Opätovne stúpajúci dopyt zo západnej Európy, predovšetkým z Nemecka, vedie k nárastu vývozu. Vývoz v máji stúpol o vyše 24 % oproti predošlému roku – omnoho výraznejšie ako o analytikmi odhadovaných 18 %. Momentálne Česká republika nezaznamenáva žiadny inflačný tlak, miera zdražovania je stabilná a na nízkej úrovni 1,2 %. Centrálna banka ponechala hlavnú úrokovú sadzbu na historickom minime 0,75 %.

Od júla je v úrade nová vláda, zložená z troch strán. Jej prvou a najdôležitejšou úlohou by malo byť zníženie rozpočtového deficitu, ktorý by sa tento rok bez konsolidačných opatrení mohol vyšplhať na zhruba 5,8 %. Cieľom je zníženie na 3 % HDP do roku 2013.

Výnosy českých dlhopisov v medzimesačnom porovnaní klesli, najmä v prípade dlhopisov s dlhšou zostatkovou dobou splatnosti  Česká koruna by mala spolu s poľským zlotým patriť k najsilnejším menám regiónu.

Český akciový trh sa v júli zotavil o vyše 6 %, čím vyrovnal júnové straty. Investori operujúci v eurách z dôvodu zhodnotenia koruny dokonca zaznamenali zhruba 10 %-né zvýšenie. Bankové akcie patrili k najsilnejším aktívam, pričom defenzívnejšie tituly výrazne zaostali za celkovým trhom.

Turecko naďalej robustné - vývoj inflácie pozitívne prekvapuje a dáva krídla štátnym dlhopisom a akciám

Akciový index ISE-100 stúpol na historické maximumTurecko aj vďaka rýchlej adaptácii pracovného trhu a skutočne stabilnému a veľkému domácemu trhu doposiaľ dobre znášalo krízu. Úroveň hospodárskeho rastu bola v 1. štvrťroku 2010 reálnych 11,7 %. Priemyselná produkcia sa javí ako veľmi robustná. Vyťaženosť kapacity sa nachádza takmer na úrovni pred krízou. Miera nezamestnanosti naproti tomu síce tiež klesá, ešte stále sa však nachádza výrazne nad úrovňou pred krízou. Index nákupných manažérov pre výrobný sektor oproti predošlému mesiacu opäť klesol, čo naznačuje poľavujúcu dynamiku hospodárskeho rozvoja. Turecká centrálna banka v júli podľa očakávaní ponechala hlavnú úrokovú sadzbu nezmenenú. Najnovšie údaje o inflácii zverejnené v júli opäť pozitívne prekvapili. K prípadnému zvýšeniu úrokových sadzieb pravdepodobne nedôjde skôr ako v roku 2011. Líra si v júli priebežne prilepšovala oproti doláru, oproti euru bola takmer bezo zmeny. Turecké štátne dlhopisy pozitívne reagovali na lepšie inflačné očakávania a v priebehu mesiaca si prilepšili, pričom koncom mesiaca sme zaznamenali opäť mierne stúpajúce výnosy. Z dlhodobého hľadiska počítame s rastúcimi úrovňami výnosov tureckých dlhopisov z dôvodu stúpajúcich inflačných očakávaní, čo by zasa mohlo podporiť menu.

Turecké akcie si v júli opäť výrazne prilepšili (takmer o 10 %). Index ISE-100 sa teda od začiatku roka nachádza o takmer 14 % v pluse a dosiahol nové historické maximum. Keďže banky si udržujú veľmi vysoké investičné portfóliá, profitovali z prekvapivo priaznivých údajov o inflácií a s tým súvisiacich lepších vyhliadok na vývoj úrokových sadzieb. Navyše sa mnohonásobne zlepšila kvalita ich bilancií a zaznamenali nárasty objemu v úverových obchodoch. Napriek výraznému kurzovému nárastu patria turecké ceniny – vychádzajúc z očakávaných ziskov pre roky 2010 a 2011 – naďalej k cenovo najvýhodnejším akciám z rýchlo sa rozvíjajúcich trhov. Keďže Turecko je naďalej veľmi závislé od zahraničných zdrojov financovania, prípadné ďalšie zhoršenie finančnej krízy v južnej Európe by preň mohlo byť riskantné.

Okrajové trhy východnej Európy
Ukrajina dosiahla dohodu s MMF po tom, čo dodržala požiadavku menového fondu na zvýšenie cien plynu pre domácnosti. Vláda následne odvolala ohlásené eurobondové emisie a odložila ich na neurčito. Existujúce ukrajinské eurobondy na to reagovali pozitívne a v júli si výrazne prilepšili.

Prirážky k výnosom východoeurópskych eurobondov v júli vďaka pozitívnejšiemu postoju investorov voči tejto triede aktív vo veľkej miere klesali. Z dlhodobého hľadiska sa aktuálne úrovne javia naďalej ako atraktívne.

Čínsky hospodársky rast stráca dynamiku - vítaný pokles na dlhodobej ceste rastu

Po niekoľkomesačnom klesaní čínske akcie v júli výrazne stúpliČína nedávno zverejnila rast HDP pre 2. štvrťrok na úrovni 10,3 % ročne – výrazné spomalenie oproti predošlému štvrťroku (11,9 %). Veľkú časť tohto oslabenia rastu možno pripísať adaptácii na situáciu a spomaleniu miery rastu v prípade kapitálových investícií. Podpora rastu tentoraz prišla zo strany súkromnej spotreby a vývozu. Oslabením rastu sa v žiadnom prípade netreba znepokojovať. Naopak, pokles na dlhodobej ceste rastu je vonkoncom želateľný. Ak by predsa len došlo k neočakávaným výraznejším spomaleniamkonjunktúry, najmä Čína ako lokomotíva konjunktúry v ázijskom priestore sa nebude báť proti tomu zakročiť novými balíčkami opatrení na oživeniehospodárskeho rastu. Naznačuje to posledný investičný plán. Vláda pred niekoľkými týždňami oznámila spustenie infraštrukturálnych projektov v západnej Číne v objeme okolo 2 % HDP.

Podľa správy CBRC (China Banking Regulatory Commission) hrozí výpadok 23 % úverov, ktoré banky poskytli miestnym vládnym orgánom (objem v prepočte približne 1 130 mld. dolárov). Pokladáme však za nepravdepodobné, že by tým mohlo dôjsť k bankovej kríze. V prípade núdze totiž výpadky nahradí sama vláda (ako už v skorších prípadoch).

Trhy prijali ekonomické ukazovatele a pokles cien nehnuteľností (okolo 8 % od mája) veľmi pozitívne, čo zrejme nasvedčuje tomu, že reštriktívnejšia menová politika už ukazuje účinky bez toho, aby sa hospodárstvo príliš výrazne ochladilo. Účastníci trhu dúfajú, že pred časom obávané ďalšie sprísnenie menovej politiky bude vďaka tomu nepotrebné a zo strednodobého hľadiska bude dokonca možné aj uvoľnenie. Kurzy akcií (A-akcie) si v júli výrazne prilepšili, v priemere o približne o 10 %.

India: Pretrvávajúca vysoká miera inflácie núti centrálnu banku k ďalšiemu zvyšovaniu úrokových sadzieb. Vysoký prílev kapitálu je rozhodujúcim faktorom výrazného kurzového vývoja indických akcií v prvom polroku

Indická centrálna banka v júli opätovne zvýšila úrokové sadzby o 25 bázických bodov (BB) a do konca roka by mali nasledovať ďalšie úpravy úrokových sadzieb v celkovom rozsahu 100-125 b.b. Centrálnu banku zrejme znepokojuje stúpajúca miera inflácie. Oficiálne prognózy RBI pre index veľkoobchodných cien (WPI) sa momentálne pohybujú na úrovni 6,0 % k máju 2011. Miera rastu bola v júni 10,5 % a pre júl sa očakáva 11 %. Tieto údaje však zohľadňujú aj vplyv zrušenia subvencií na energie a palivá. Centrálna banka zvýšila aj vyhliadky na rast – pre prebiehajúci fiškálny rok na reálnych 8,5 %. Pozitívne možno ohodnotiť aj zlepšenie indickej rozpočtovej situácie, čo v uplynulých týždňoch a mesiacoch ocenili aj veľké ratingové agentúry.

Po tom, čo bola India v prvom polroku 2010 jedným z najsilnejších rýchlo sa rozvíjajúcich trhov, v júli kurzy výrazne zaostali za kurzami iných rýchlo sa rozvíjajúcich krajín a zaznamenali malý, iba 1 %-ný prírastok. Indický akciový index Sensex napriek tomu dosiahol dvojročné maximum. Dobrý vývoj kurzov od začiatku roka možno pripísať predovšetkým vysokému prílevu kapitálu zo strany zahraničných investorov. Tí sú naďalej rozhodujúcim faktorom pre indický akciový trh. Pozitívny sentiment zahraničných investorov by mohol pretrvať aj počas nasledujúcich mesiacov a podporiť kurzy.

Brazílske akcie výrazne stúpajú – nižšie zvýšenie úrokových sadzieb zo strany centrálnej banky, ako očakával trh

Oslabenie rastovej dynamiky v Brazílii pokračuje, čo potvrdzuje naše skôr opatrné ocenenie z predchádzajúcich mesiacov. Priemyselná produkcia v poslednom čase zaostávala za očakávaniami. Centrálna banka na svojom poslednom zasadaní zvýšila úrokové sadzby len o 50 BB namiesto očakávaných 75, na terajších 10,75 %. Trhy následne korigovali svoje očakávania v súvislosti so zvýšením úrokových sadzieb pre celý rok smerom dolu a pre koniec roka očakávajú hlavnú úrokovú sadzbu 11 %. Brazílske akcie na to zareagovali pozitívne. Povzbudením boli aj miznúce obavy týkajúce sa ďalšieho sprísnenia čínskej menovej politiky a naďalej robustná domáca konjunktúra. Akcie citlivé na úrokové sadzby (banky, stavitelia domov), spotrebné tituly, ale aj brazílske exportné tituly si výrazne prilepšili. Index Bovespa v júli patril s nárastom o približne 11 % k najsilnejším indexom rýchlo sa rozvíjajúcich trhov.

Raiffeisen Capital Management

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok