Investičná disciplína a overené pravidlá pri investovaní

Miroslav Ovčarik | rubrika: Článok | 16. 8. 2010
Asi najčastejšou otázkou investorov, ak uvažujú o tom ako zhodnotiť svoje finančné prostriedky je, ako dosiahnuť čo najvyšší výnos pri minimálnom alebo najlepšie žiadnom riziku.
Investičná disciplína a overené pravidlá pri investovaní

Zdroj: Shutterstock

Asi najčastejšou otázkou investorov, ak uvažujú o tom ako zhodnotiť svoje finančné prostriedky, je ako dosiahnuť čo najvyšší výnos pri minimálnom alebo najlepšie žiadnom riziku. Keďže vieme, že investícia s vysokým výnosom a minimálnym rizikom neexistuje, musíme hľadať kompromisy. V tomto článku si môžeme ukázať niektoré overené pravidlá ako postupovať, aby sme riziko znižovali. Tiež je dôležité si povedať, či idem investovať alebo špekulovať.

Ak rozmýšľame skôr dlhodobo (teda investujeme), potom je vhodné použiť nasledovné pravidlá:

  • 1. Stanovte si cieľ investície

Napr. sporenie na dôchodok, sporenie pre deti kým budú plnoleté alebo nejaké krátkodobejšie zhodnotenie peňazí, a snažte sa túto stratégiu nemeniť.

  • 2. Stanovte si tzv. investičný horizont
    • t.j. dobu, na akú chcete investovať, a počas ktorej dané peniaze “nebudete potrebovať“.

Je to tiež zároveň doba, po ktorej je férové investíciu hodnotiť. Je to kvôli tomu, že inak bude vyzerať portfólio napríklad na 20 rokov (môže byť dynamickejšie) a inak na 1 rok. Ak však aj od dlhodobej investície chceme, aby počas celej doby výrazne neklesala, museli by sme ju nastaviť oveľa konzervatívnejšie (teda ako keby zodpovedala kratšej dobe investície). Pri dynamických portfóliách je totiž vyššia šanca, že dlhopisy, ako konzervatívnejšia zložka, budú mať viac času na vyrovnanie prípadných väčších prepadoch na akciových trhoch.

  • 3. Rozhodnite sa, či chcete investovať jednorazovo, pravidelne alebo oboje

Výhodou pravidelnej investície predovšetkým do rizikovejších aktív (akcie, komodity, ...) je, že môže znížiť riziko toho, že takúto investíciu kúpime práve v čase, keď dosiahla najvyššiu hodnotu v určitom období.

  • 4. Rozhodnite sa, akú resp. aké čiastky chcete investovať a v akej mene.
  • 5. Reálne si stanovte, aké riziko ste ochotní pri investovaní podstúpiť,
    • nielen na konci investičného horizontu ale aj počas celej doby investovania (aký veľký prípadný pokles investície v určitom čase “akceptujete “).

Skúste si povedať napríklad: „Vkladám tam 10 000 eur. Ak v určitom čase poklesne moja investícia na hodnotu 8 000 eur, je to pre mňa ešte akceptovateľné?“ Aký veľký pokles je pre mňa ešte akceptovateľný? To je dôležité kvôli tomu, aby ste si vedeli predstaviť akú veľkú sumu môžete vložiť napríklad do akcií. Za posledných 10 rokov zažili akciové trhy dva prepady približne  o 50 %. Ak by sme dali všetko iba do akcií, musíme teda počítať s tým, že môže (nemusí) nastať situácia, keď váš vklad bude mať dočasne napríklad polovičnú hodnotu. Ak je to pre vás neprijateľné, musíte dať do akcií primerane menej a viac investovať napríklad do dlhopisov, kde je riziko nižšie.

  • 6. Zvoľte si vhodnú stratégiu

Obvykle platí, že čím vyššie výnosy očakávate, tým rizikovejšiu stratégiu musíte zvoliť. Zo začiatku je preto lepšie začať opatrnejšie a držať sa hesla „menej je niekedy viac“. Kľúčovým parametrom správneho portfólia (až 80 % úspechu) je pomer medzi konzervatívnou (peňažný trh, dlhopisy) a dynamickou zložkou (akcie, komodity...). Iba 20 % tvorí výber konkrétnych správcov a podielových fondov.

  • 7. Je dobré mať reálne očakávania od danej investície

Najčastejšou chybou je rýchla reakcia na dianie na finančných trhoch. Takéto rozhodnutia prichádzajú často krát už neskoro a môžu priniesť realizovanie straty.

  • 8. Základom úspešnej investície je nákup,
    • keď sú cenné papiere lacné (napr. pri poklesoch trhu), a ich následný predaj, keď ich cena vzrastie.

Niekedy môžeme dosiahnuť zisk aj po krátkej dobe. No niekedy, ak kúpime danú investíciu drahšie a jej cena medzičasom poklesne, musíme si počkať na opätovný nárast a až potom ju predať, ak chceme na nej získať.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Pioneer Investments  pioneer_invetments.jpg

Čítajte viac o pravidelnom investovaní:
Pravidelné investície nie sú len pre začiatočníkov
Najčastejšie mýty pri investovaní do podielových fondov
Investičná disciplína a overené pravidlá pri investovaní

Miroslav Ovčarik

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok