41. týždeň: Ekonomika v Q4: Preradenie na nižší stupeň

Saxo Bank | rubrika: Článok | 11. 10. 2010
Leto bolo v USA drsné, pretože väčšina správ signalizovala spomalenie ekonomického rastu. A to také, že sa náhle znova vynorili neslávne scenáre dvojitého poklesu a poslali riziko ku dnu. Riziko sa však od tej doby po zverejnení niekoľkých dobrých ukazovateľov spamätalo, čo zdanlivo vylúčilo možnosť dvojitého dna.
41. týždeň: Ekonomika v Q4: Preradenie na nižší stupeň

Zdroj: Shutterstock

USA: Klesnúť či neklesnúť?

Očakáva sa, že úpravy zásob v treťom štvrťroku chorľavejúcej americkej ekonomike znovu pomôžu, ale to na našom výhľade pre štvrtý štvrťrok a ďalšie obdobie nič nemení. Predaj koncovým spotrebiteľom zostane v druhej polovici tohto roka a v roku 2011 slabý. Spotrebiteľ je vo fáze oddlžovania, čo je pomalý proces, ktorý bude brzdiť spotrebu, kým nebude dlh znížený na primeranú úroveň. V zúfalom stave je aj trh práce. Miera nezamestnanosti by sa v štvrtom štvrťroku mala podľa odhadov pohybovať tesne pod 10 %. K tomuto scenáru prispieva aj nízke využitie kapacít. Výrobcovia majú k dispozícii veľa nevyužitých zdrojov, ale rast predajov konečným spotrebiteľom nie je - a nebude - dosť silný na to, aby pomohol znížiť mieru nezamestnanosti.

Cedule s nápisom "FOR SALE/Na predaj" umiestnené na trávnikoch pred domami Američanov sú po ukončení programu daňových zliav pre majiteľov domov zase bežnou záležitosťou. Preto ani neprekvapuje, že predaje domov odvtedy klesajú, zatiaľ čo zásoby rastú. Teraz musí trh nájsť určitú rovnováhu. To znamená nižšie ceny a menšie investície do rezidenčného bývania, pričom druhý z uvedených faktorov logicky k rastu v nadchádzajúcich štvrťrokoch nijako významne neprispeje.

Výdavky na štátnej a miestnej úrovni zotrvávajú v klesajúcom trende, pretože politici usilujú o vyrovnané rozpočty. Napriek tomu, že sa má všeobecne za to, že recesia skončila v lete 2009, na štátnej a miestnej úrovni je stále živou realitou. Výdavky v súčasnosti klesajú ročným tempom 1,5 % a my očakávame, že tento sektor bude aj vo štvrtom štvrťroku 2010 brzdou rastu.

Predpokladáme, že rast sa vo štvrtom štvrťroku úplne zastaví, pretože spotrebitelia sa oddlžujú, spracovateľský sektor sa spomaľuje a kontrakty a investície trpia v dôsledku slabého trhu rezidenčného bývania. Riziko dvojitého poklesu počas najbližších niekoľkých kvartálov je podľa nášho názoru značné.

USA
medziročne (%)3. štvrťrok 20104. štvrťrok 20101. štvrťrok 20112. štvrťrok 2011Finanční rok 2010
Hrubý domáci produkt2,81,71,00,82,5
Spotrebiteľské ceny1,00,60,81,01,3
Miera nezamestnanosti9,69,710,010,09,6
Zdroj: Saxo Bank Strategy & Research

Japonsko: Silný jen pomáha spotrebiteľom, ale škodí exportérom.

Japonci si musia myslieť, že sú súčasťou nejakého programu na rýchle zbohatnutie. Za papieriky vo svojich peňaženkách si každý nasledujúci deň môžu kúpiť viac zahraničného tovaru - bez ohľadu na beznádejné úsilie Bank of Japan zamerané na boj proti posilňovaniu jenu. Ale pokiaľ ide o ekonomickú aktivitu v krátkodobom horizonte, je vývoj výmenného kurzu jenu pre tých, ktorí sa sústredia výhradne na rast HDP, nežiaduci. Čistý vývoz sa v polovici roka 2008 prepadol do záporu, keď vypukla globálna hospodárska kríza, ale exportéri zase čoskoro našli pôdu pod nohami, čo znamenalo zvýšenie rastu HDP. V roku 2010 je však dovoz aj vývoz zhruba plochý, pretože na ekonomiku začínajú mať vplyv pomalšie tempo oživenia a silnejší jen.

Čistý vývoz nie je jediným záchrancom japonskej ekonomiky, pretože významný podiel na obrate HDP majú aj vládne stimulačné opatrenia - aj keď z dlhodobého hľadiska sú takéto zásahy kontraproduktívne. Lákadlá však teraz odznievajú a v budúcnosti japonskej ekonomike nepomôžu. Kapitálové výdavky budú s týmito faktormi trochu bojovať, ale celkovo sa vo štvrtom štvrťroku očakáva spomalenie rastu.

Japonsko
medziročne (%)3. štvrťrok 20104. štvrťrok 20101. štvrťrok 20112. štvrťrok 2011Finanční rok 2010
Hrubý domáci produkt2,72,11,00,52,9
Spotrebiteľské ceny-1,2-0,5-0,5-1,0-0,9
Miera nezamestnanosti5,25,25,25,15,2
Zdroj: Saxo Bank Strategy & Research

Európa: To nie sú úspory; skôr spotreba v rámci možností

Nemecká rastová mašina, ktorá vyprodukovala v druhom štvrťroku ohromujúci medzikvartálny rast 9,1 % (v ročnom vyjadrení), sa spomalí a s ňou aj celá ekonomika eurozóny. Posadnutosť trhu štátnym dlhom v prvej polovici roka prinútila väčšinu európskych krajín, vrátane Veľkej Británie, pristúpiť k tzv. úsporným opatreniam. Nie je na nich ale nič úsporného... Skôr ide o to uvedomiť si, že jednoducho nemožno naveky spotrebovávať viac, než sa vyprodukuje. Upozorňujem, že nehovoríme o krajinách, ktoré by spolu chceli súperiť v plošných úsporách. Hovoríme len o vládach, ktoré musia zvýšiť dane a znížiť spotrebu len preto, aby deficit ich verejného rozpočtu bol nižší ako tri percentá! Ďalším problémom je trh práce, kde zostáva bez práce jeden z desiatich ľudí a kde súkromní spotrebitelia, rovnako ako ich americkí kolegovia, zvyšujú svoju spotrebu v reakcii na slabučké oživenie len veľmi pomaly.

Eurozóna má ale niečo, po čom zúfalo túži Japonsko: lacnú menu. Takže napriek nami očakávanému zhodnotenie EUR v štvrtom štvrťroku bude rast v eurozóne podporovať vývoz. Globálne spomalenie však bude mať negatívny dopad na HDP. Veľkej Británii vývoz veľmi nepomáha a obchodná bilancia sa tiež po celý rok 2010 zhoršuje.

Eurozóna
medziročne (%)3. štvrťrok 20104. štvrťrok 20101. štvrťrok 20112. štvrťrok 2011Finanční rok 2010
Hrubý domáci produkt2,22,01,51,01,7
Spotrebiteľské ceny1,61,41,00,51,5
Miera nezamestnanosti10,09,99,89,910,0
Zdroj: Saxo Bank Strategy & Research

Veľká Británia
medziročne (%)3. štvrťrok 20104. štvrťrok 20101. štvrťrok 20112. štvrťrok 2011Finanční rok 2010
Hrubý domáci produkt2,42,01,51,01,7
Spotrebiteľské ceny3,02,52,01,53,0
Miera nezamestnanosti7,67,67,57,47,8
Zdroj: Saxo Bank Strategy & Research

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok