43. týždeň: Zlato a striebro zasiahla korekcia

Saxo Bank | rubrika: Článok | 26. 10. 2010
Čína zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu a špekulácie ohľadom ďalšieho kola kvantitatívneho uvoľňovania v Amerike zatiaľ nepriniesli nič nové.
43. týždeň: Zlato a striebro zasiahla korekcia

Zdroj: Shutterstock

Dolár prestal minulý týždeň oslabovať, a to sa prejavilo oslabením niektorých komodít. Zlato si po troch mesiacoch rastu pripísalo prvé týždenné straty a energetický sektor sa aj naďalej obchodoval do strany alebo mierne nižšie. Reuters Jefferies CRB index, ktorý sumarizuje vývoj 19 hlavných komodít, tak zakončil týždeň bez zmeny, medzi jednotlivými komoditami boli ale veľké rozdiely.

Celý poľnohospodársky sektor je v zajatí výkyvov počasia, ktoré minulý týždeň potrápili celý svet. Dôsledky sa prejavia v zníženej produkcii a to hnalo ceny poľnohospodárskych komodít celý týždeň vyššie.

Ako významné môžu byť rozdiely medzi jednotlivými sektormi, ukazuje rozdelenie komoditného indexu Dow Jones UBS nižšie. Celý index od začiatku roka posilnil zhruba o štyri percentá. Za relatívnu slabosť môže predovšetkým energetický sektor, ktorý má v indexe váhu cez 30 percent.

Korelácia medzi cenou zlata a dolára v poslednej dobe rástla. Pred summitom krajín G20 v Južnej Kórei dolár posilnil a cena zlata sa dostala pod tlak. Výsledkom bola prvá týždenná strata po 3 mesiacoch. Počas korekcie trh testuje silu podkladového aktíva, v tomto prípade zlata. Ďalšie týždne ukážu, či sme tento rok už maximum videli alebo či túto korekciu využijú noví kupujúci, ktorí čakajú práve na takúto príležitosť.

Striebro počas korekcie ako obvykle predviedlo horší výkon, rovnako ako počas rally rástlo viac. Pomoc je na cene 22,18 a 21,34. To sú Fibonacciho úrovne návratu z poslednej rally. Pre zlato ležia tieto hodnoty na cenách 1300 a 1272, pričom na 1311 je ešte trendová čiara, ktorá tiež hrá svoju rolu. Návrat späť nad 1350 by vrátil do hry rastový trend a potom by bol najbližší cieľ 1400 dolárov.

Cena ropy sa minulý týždeň obchodovala v úzkom pásme medzi 80 a 85 dolármi. Zvýšenie sadzieb v Číne zmarilo pokus o prerazenie smerom nahor, naopak silnejúci dolár viedol k testovaniu pomoci.

Špekulatívne dlhé pozície držané manažérmi hedgeových fondov dosiahli takmer rekordnú úroveň. To vyzýva k opatrnosti, pretože prelomenie úrovne 80 dolárov za barel by mohlo spustiť uzatváranie týchto dlhých pozícií a mohlo by tak viesť k významnejšej korekcii.

Zemný plyn oslabil minulý týždeň o ďalšie štyri percentá. Údaje o výške amerických zásob ukázali, že tieto rastú vyšším tempom, než trh očakával. Aj zvýšený zimný dopyt tak nedokáže vyrovnať previs ponuky, ktorý na trhu panuje a tak môžeme ešte po niekoľko týždňov čakať rast zásob, čo bude naďalej negatívne pôsobiť na cenu. Prebytok zásob na konci minulého roka viedol k niekoľkomesačnému poklesu ceny, ktorého výsledkom bolo zníženie ceny zemného plynu o 40 percent od začiatku roka.

Pomer medzi cenou ropy a zemného plynu teraz tiež podporuje obchody hedgeových fondov. Ropa prekonala od júna zemný plyn o 70% a podporu tomuto sužovanému trhu by mohla priniesť len významná zmena tohto pomeru.

V prípade poľnohospodárskych komodít predviedla najväčší nárast cena kávy Arabica, ktorá sa zdvihla o 2 doláre za libru, čo sa nestalo posledných 13 rokov. Príčinou boli obavy, že nepriaznivé počasie povedie v kľúčových pestovateľských regiónoch Južnej Ameriky k poklesu ponuky. Kolumbia, druhý najväčší producent kávy Arabica, už oznámila, že úroda bola napadnutá plesňou, čo môže viesť k zníženiu úrody v budúcom roku.

V prípade Kolumbie to môže v sezóne 2010/2011 viesť k zníženiu až o 10 percent. Ak k tomu ešte pripočítame zníženú produkciu Brazílie, môže dopyt v nasledujúcich mesiacoch podľa analytikov prevyšovať ponuku.

Hoci cena rastie už od júna, dvojdolárový nárast v tomto týždni môže predstavovať určitú rezistenciu. Dopyt po praženej káve môže naopak brániť výraznejšiemu poklesu.

Významne rástla aj cena ryže, teda plodiny, ktorá stále predstavuje hlavnú zložku jedálnička pre viac ako 3 milióny ľudí naprieč Áziou. V Thajsku môže úroda poklesnúť až o 20 percent a to v dôsledku najhorších povodní, ktoré krajinu za 20 rokov zasiahli. Cena Thai ryža, čo je hlavný ukazovateľ na ázijskom trhu, od júla pridala 10 percent a ďalších 10 percent ešte pridať môže. Exportujúce krajiny totiž najskôr plnia potreby domáceho trhu.

Opakovanie potravinovej krízy z roku 2008 je nepravdepodobné, pretože Thai benchmark sa obchoduje na polovičnej hodnote, čo vtedy. Napriek tomu budeme pozorne sledovať počasie, pretože cenu hnali nahor namiesto špekulácií obavy o nedostatok ponuky.

Januárový kontrakt surovej ryže obchodovaný na burze v Chicagu dosiahol minulý týždeň 14,59 dolára za cent a vďaka rastúcej sezónne dopytu vidia niektorí analytici potenciál k rastu až na 16 dolárov, teda na cenu z minulého decembra.

Ole S. Hansen, stratég komoditných trhov, Saxo Bank

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok