45. týždeň: HDP v 3. štvrťroku rástol o niečo rýchlejšie – základné problémy amerického hospodárstva však pretrvávajú

Raiffeisen Capital Management | rubrika: Článok | 10. 11. 2010
Prekvapujúce zvýšenie úrokových sadzieb v Číne. Rekordné prebytky v zahraničnej obchodnej bilancie vedú k zvýšenému tlaku na Peking, aby konečne nechal zhodnotiť menu. Akciový trh výrazne stúpol o približne 12 %.
45. týždeň: HDP v 3. štvrťroku rástol o niečo rýchlejšie – základné problémy amerického hospodárstva však pretrvávajú

Zdroj: Shutterstock

Očakávané ďalšie opatrenia americkej centrálnej banky podnietili dopyt po akciách a surovinách

V októbri na akciových trhoch pokračoval septembrový vzostupný trend, hoci v pomalšom tempe a menšom rozsahu. Oznámenie o ďalších „kvantitatívnych uvoľneniach“ zo strany americkej centrálnej banky („QE 2“) a špekulácie o ich rozsahu a presnej podobe prekryli všetky ostatné témy a tvorili silné palivo pre rizikovejšie aktíva. Paralelne k tomu sa americký dolár dostal ďalej pod tlak – jasné odzrkadlenie skutočnosti, že očakávané opatrenia americkej centrálnej banky povedú k ďalšiemu oslabeniu americkej meny. Už nie je ani tak dôležité, či je to „iba“ vedľajší efekt alebo dokonca (nevyslovený) cieľ Fedu. Podnikové výsledky, ktoré sa väčšinou nachádzali nad očakávaniami trhu, predstavovali dodatočnú hnaciu silu. Prekvapujúce zvýšenie úrokových sadzieb v Číne prijali surovinové trhy s úľavou. Väčšina účastníkov trhu ho interpretuje v tom zmysle, že rastová dynamika, a teda aj dopyt po surovinách zostanú v nasledujúcich mesiacoch robustné.

HDP v 3. štvrťroku rástol o niečo rýchlejšie – základné problémy amerického hospodárstva však pretrvávajú

Údaje o HDP v USA za 3. štvrťrok boli o niečo silnejšie ako v predchádzajúcom štvrťroku. Väčšina rastu však pochádza z vytvárania zásob a zostáva len čakať, či sa tieto predbežné hodnoty neskôr opäť neupravia nadol. Na od základu problematickej situácii amerického hospodárstva sa zmenilo len málo a je veľmi nepravdepodobné, že ďalšie finančno-politické uvoľnenia Fedu by v tejto súvislosti mohli viesť k podstatnej zmene. Na základe pretrvávajúcej vysokej nezamestnanosti, stále príliš vysokého zadlženia domácností a konjunktúry, ktorú podopierajú predovšetkým štátne programy na podporu konjunktúry a pretrvávajúci dobrý dopyt v rýchlo sa rozvíjajúcich krajinách, sa dá pre nasledujúce štvrťroky očakávať prinajlepšom slabý hospodársky rast. V súvislosti s trhom práce je čoraz očividnejšie, že počas uplynulých 10 rokov sa uskutočnil masívny štrukturálny presun výroby predovšetkým do Číny, Indie a iných rýchlo sa rozvíjajúcich krajín. Nízke úroky spolu s realitnou bublinou to dočasne zakryli – odkedy však úverová bublina praskla, všetko vyšlo najavo. Výsledkom úverovej bubliny je dnes gigantické prerozdelenie bohatstva v USA. Prevažná časť kapitálových ziskov malých a stredných poberateľov príjmov, z ktorých takmer všetky existovali len na papieri, sa rozplynula vo vzduchu, kým veľké podniky, banky a tí najväčší boháči zaznamenávajú obrovské zisky.

Globálne preteky o najväčšie znehodnotenie národných mien?

Napriek nárastu akciových kurzov je dopyt po dlhopisoch v USA a eurozóne naďalej vysoký. Dynamický pokles výnosov síce nateraz ustal, nedá sa však z toho odvodiť prípadný nastávajúci obrat v úrokových sadzbách smerom nahor. Vo všeobecnosti je samozrejme otázne, akú výpovednú schopnosť vôbec majú terajšie „trhové ceny“ amerických dlhopisov vzhľadom na stále rozsiahlejšie trhové zásahy americkej centrálnej banky.

Ekonomiky strednej a východnej Európy, predovšetkým Poľsko a Česko, naďalej vykazujú čiastočne výrazné tendencie zotavenia. Veľmi dobre vyzerá aj situácia Turecka. Zvýšené úsilie konsolidovať rozpočty však v nasledujúcich rokoch výrazne zaťaží hospodársky rast v EÚ. Vlastný domáci dopyt bude preto musieť hrať stále dôležitejšiu úlohu pre trvalé oživenie konjunktúry v krajinách strednej a východnej Európy.

Dlhopisové trhy strednej a východnej Európy sa v októbri vyvíjali opäť pozitívne, aj keď ku koncu mesiaca sa časť ziskov opäť stratila. Profitovali pritom najmä z robustných hospodárskych údajov v Nemecku a očakávaných finančno-politických uvoľnení v USA. Meny sa na začiatku mesiaca zhodnotili, v druhej polovici mesiaca však ich hodnota pre mierne zhoršený rizikový sentiment opäť klesla. Rizikové prirážky eurobondov v priebehu mesiaca výrazne klesli.

Rusko: Stabilizácia ruskej ekonomiky pokračuje

Nezamestnanosť od začiatku roka výrazne klesla a maloobchodné obraty, ako aj disponibilné príjmy vykazujú oproti predošlému roku prírastky. Posledné odhady konjunktúry ministerstva hospodárstva však naznačujú výrazné spomalenie rastu v treťom štvrťroku v dôsledku extrémneho sucha a ničivých požiarov. V regionálnych voľbách do šiestich lokálnych parlamentov obhájila strana Jednotné Rusko, ktorá je blízka Kremľu, napriek výraznej strate hlasov podľa očakávaní svoju silnú mocenskú prevahu. Centrálna banka ponechala hlavnú úrokovú sadzbu nezmenenú a podnikla ďalší krok smerom k liberalizácii menového režimu. Okrem iného sa rozšíril oficiálny koridor pre kurz rubľa voči menovému košu EUR/USD. Ruská mena sa v októbri napriek relatívne stabilnej cene ropy výrazne znehodnotila, momentálne je však relatívne vzdialená od intervenčných úrovní centrálnej banky. Ruské dlhopisy v lokálnej mene, ako aj ruské eurobondy si mierne prilepšili.

Ruský akciový trh v októbri stúpol o približne 5,7 %, a teda rástol výraznejšie ako priemer rýchlo sa rozvíjajúcich krajín. Vzhľadom na predchádzajúci podpriemerný kurzový vývoj, cenu ropy, ktorá presiahla 80 dolárov za barel, a ostatné veľmi priaznivé faktory je však úroveň rastu skôr sklamaním. Len veľmi malá časť kapitálových tokov prúdiacich do rýchlo sa rozvíjajúcich krajín smeruje do Ruska. Finančné akcie a spotrebné tituly boli najsilnejšie, kým telekomunikačné akcie a akcie výrobcov energie sa vyvíjali podpriemerne.

Maďarsko: Ďalšie úsporné opatrenia a plány vlády týkajúce sa poplatkov

Dynamika hospodárstva je naďalej priaznivá, a to aj vďaka robustnému zahraničnému dopytu, ktorý sa prejavuje vo zvýšenej priemyselnej produkcii a opäť pozitívnej obchodnej bilancii od začiatku roka. Napriek naposledy dobrému vývozu sú však vyhliadky na rast z dôvodu naďalej slabej domácej konjunktúry tlmené. Miera zdražovania v Maďarsku naposledy mierne stúpla na 3,8 %. Centrálna banka na poslednom zasadaní koncom októbra ponechala hlavnú úrokovú sadzbu podľa očakávaní nezmenenú na úrovni 5,25 %.

Po oznámení o bankovej dani vláda ohlásila ďalšie plány na jednorazové poplatky vo viacerých odvetviach, ktoré by mali rozpočtový deficit držať v medziach. Negatívny efekt týchto opatrení pre hospodárstvo by mal byť obmedzený. Okrem toho chce vláda budúci rok znížiť verejné výdavky v objeme 1 % HDP. Popri tom sa snaží eliminovať súkromné penzijné fondy a dostať celý penzijný systém dlhodobo pod kontrolu štátu. Negatívne komentáre MMF k týmto plánom, ako aj dodatočné dane zaťažili dlhopisový trh – výnosy maďarských dlhopisov v porovnaní so septembrom stúpli. Z dlhodobého hľadiska sa úroveň maďarských výnosov javí aj naďalej ako atraktívna. Kurzy by však mali zostať volatilné, najmä vzhľadom na stále pretrvávajúce nejasnosti v súvislosti s budúcimi reformami. Forint bol oproti euru takmer bezo zmeny.

Maďarský akciový index najskôr mierne stúpol, mesiac však napokon ukončil približne 1 % v mínuse, pričom dianie sa zameriavalo takmer výlučne na OTP Bank (+13 %) a ropný koncern MOL (-2,5 %).

Poľsko: Poľské hospodárstvo naďalej v dobrom stave. Akcie na nových ročných maximách.

Poľská ekonomika zostáva stabilná. Oproti poľavujúcej dynamike zahraničného obchodu stojí pozitívna dynamika domácej spotreby. Miera inflácie oproti minulému roku stúpla na +2,5 %, predovšetkým z dôvodu rastúcich cien potravín v dôsledku rozsiahlych záplav spred niekoľkých mesiacov. Jadrová inflácia naproti tomu zostala nezmenená na úrovni 1,2 %. Centrálna banka ponechala hlavnú úrokovú sadzbu na 3,5 %, do konca roka by však mohla menovú politiku sprísniť a zvýšiť úrokové sadzby. Kurzy poľských štátnych dlhopisov relatívne výrazne klesli, pričom dlhopisový trh zaťažil vyšší očakávaný rozpočtový deficit pre rok 2010, ako aj očakávané zvýšenie úrokových sadzieb. Poľský zlotý sa do polovice mesiaca oproti euru zhodnocoval, v ďalšom priebehu mesiaca však poľavil a oproti euru celkovo mierne stratil.

Poľský akciový index (WIG) v októbri stúpol o približne 2 % a dosiahol nové ročné maximá. Kurzový rast sa trochu zabrzdil, keď poľský štát prekvapujúco predčasne predal svoj 10 % podiel v energetickej spoločnosti PGE. K tomu sa pridali fámy o blížiacom sa predaji zostávajúceho štátneho podielu v banke PKO. Vláda okrem toho oznámila, že penzijné fondy bude regulovať novým spôsobom – to by mohlo mierne podporiť budúci dopyt po akciách.

Česká republika:

Česká ekonomika sa naďalej spamätáva razantným tempom, pričom ju podporuje predovšetkým robustný zahraničný dopyt. Miera inflácie naposledy mierne stúpla na 2 %. Aj keď to predstavuje hornú hranicu úrovne, o ktorú sa snaží centrálna banka, v nasledujúcich mesiacoch by sa hlavná úroková sadzba nemala zvyšovať a už vôbec nie v prípade, že úrokové sadzby v Európe zostanú nízke. V komunálnych voľbách koncom októbra opozícia dosiahla lepší výsledok ako vládna strana a získala väčšinu v senáte. Aj keď je moc českého senátu značne obmedzená, pre koaličnú vládu v Prahe bude o niečo ťažšie presadiť plánované úsporné opatrenia. Výnosy českých dlhopisov boli v medzimesačnom porovnaní vyššie, a teda prevažne nasledovali vývoj eurových benchmarkových dlhopisov. Česká koruna zostala relatívne stabilná a oproti euru bola mierne slabšia.

Po slabom septembrovom kurzovom vývoji český akciový trh v októbri zaznamenal vyše 2 % plus. Energetickú spoločnosť ČEZ zaťažili diskusie o novom regulovaní poplatkov za emisie CO2 v nasledujúcich rokoch.

Turecko: Vývoj inflácie negatívne prekvapuje - akciové kurzy v Istanbule sú na novom maxime; vysoký prílev prostriedkov zo zahraničia

Turecký hospodársky rast v 2. štvrťroku 2010 dosiahol reálnych 10,3 % (na ročnej báze), pričom ho podporil najmä robustný domáci dopyt. Priemyselná produkcia naďalej rýchlo rastie, upravená o pracovné dni naposledy stúpla o 14,2 % na ročnej báze a vyťaženosť kapacít je znovu takmer rovnaká ako pred krízou. Miera nezamestnanosti naproti tomu v poslednom čase mierne stúpla. Miera inflácie stúpla prekvapujúco výrazne, pričom mohutný nárast zaznamenali predovšetkým ceny potravín (o približne 16 %). Jadrová inflácia naproti tomu mierne klesla. K prípadnému zvyšovaniu úrokových sadzieb len sotva dôjde skôr ako v roku 2011. Líra bola v októbri oproti euru takmer bezo zmeny, oproti doláru sa však vyšplhala na nové dvojročné maximum. Turecké štátne dlhopisy si v priebehu mesiaca prilepšili. Vzhľadom na stúpajúce inflačné očakávania rátame z dlhodobejšieho hľadiska s rastom úrovní výnosov tureckých dlhopisov, čo by zasa mohlo ďalej podporiť menu.

Turecké akcie pokračovali v pohybe smerom nahor a v októbri stúpli o vyše 5 %, pričom ich podporoval vysoký prílev kapitálu zo zahraničia. Ten v septembri s takmer 1,3 miliárd dolárov dosiahol nový rekord. Kurzové preteky viedli finančné tituly a veľké priemyselné akcie a podporilo ich aj oznámenie agentúry Moody’s, že rating Turecka zvýši na „pozitívny“. Od začiatku roka si tak akciové kurzy v Istanbule prilepšili priemerne o 30 %.

Okrajové trhy východnej Európy

Rumunská vláda koncom októbra odvrátila ďalší návrh opozície na vyslovenie nedôvery. Politická situácia však v nasledujúcich mesiacov pravdepodobne zostane napätá, keďže úsporné opatrenia vyvolávajú pribúdajúce protesty obyvateľstva.

Rizikové prirážky východoeurópskych eurobondov v októbri relatívne výrazne klesli. Z dlhodobého hľadiska sa aktuálne úrovne zdajú byť aj naďalej atraktívne.

Čína: Prekvapujúce zvýšenie úrokových sadzieb v Číne. Rekordné prebytky v zahraničnej obchodnej bilancie vedú k zvýšenému tlaku na Peking, aby konečne nechal zhodnotiť menu. Akciový trh výrazne stúpol o približne 12 %

Centrálna banka 19. októbra úplne nečakane zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu. Jednak tým bankám vyslala varovný signál, že pri udeľovaní úverov bude postupovať umiernenejšie, jednak môže úprava úrokovej sadzby slúžiť aj na nové vyváženie hospodárstva. Zvyšuje úrokové výnosy a okrem toho sa (aspoň teoreticky) investície do akcií a nehnuteľností presmerujú do odvetvia úspor. Reálne však tento krok bude pravdepodobne len sotva účinný. Pre ekonomiku, ktorá rastie dvojciferným tempom, je úroková sadzba na úrovni 5,56 % stále (príliš) nízka. Ak sa naozaj už dosiahlo dno prebiehajúceho konjunktúrneho cyklu v Číne, mohli by nasledovať ďalšie úpravy úrokových sadzieb. Najnovšie údaje tento predpoklad potvrdzujú: Rast HDP pre tretí štvrťrok bol s 9,6 % mierne vyšší, ako sa očakávalo.

Silnejší politický tlak vo veci manipulácie meny teraz prichádza aj z Európy. Čína sa medzičasom stala druhým najdôležitejším obchodným partnerom Európy a euro sa pre slabý dolár v poslednom období výrazne zhodnotilo aj oproti jüanu. Množia sa aj hospodárske argumenty pre zhodnotenie, na základe prebytkov obchodnej bilancie a budovania menových rezerv. Tie dosiahli rekordných 2,648 miliárd dolárov a s 194 miliardami dolárov v treťom štvrťroku zaznamenali najvyšší prírastok v čínskej histórii.

Čínsky akciový index (A akcie) reagoval na zvýšenie úrokových sadzieb krátkodobo negatívne, neskôr však výrazne stúpol. Mesiac ukončil so silným kurzovým ziskom na úrovní okolo 12 %. Domáce spotrebné tituly a sčasti aj akcie dodávateľov energie by v nasledujúcich mesiacoch mohli mať najlepšie vyhliadky, kým na exportérov a bankové tituly hľadíme skôr zdržanlivo.

India: Indická rupia na vysokých úrovniach - prílev kapitálu do indických akcií neustáva

Indická rupia stúpa v súlade s väčšinou mien rýchlo rastúcich ekonomík. Od začiatku septembra si oproti americkému doláru prilepšila o približne 7 %. Príčinou sú popri slabom dolári pretrvávajúce silné prílevy kapitálu na indický trh. Len od začiatku septembra do indických akciových fondov natieklo takmer 11 miliárd dolárov a od začiatku roka okolo 23,5 miliárd, čo predstavuje nový rekord. Rupia nie je voľne plávajúca mena, kontroluje ju centrálna banka (RBI). Tá bola doteraz zdržanlivá, pokiaľ ide o menové zásahy. Ak však bude tendencia zhodnocovania pokračovať v tejto miere, RBI určite zasiahne. Obmedzenie pohybu kapitálu by bolo ďalšou možnosťou. Dôvodom pre zdržanlivosť centrálnej banky môže byť skutočnosť, že zahraničný obchod v Indii nehrá takú dôležitú úlohu ako v iných ázijských krajinách. Silnejšia rupia okrem toho pomáha v boji proti inflácii, momentálne jednému z najväčších problémov indického hospodárstva.

Indické akcie boli v porovnaní so septembrom takmer bezo zmeny, zahraniční investori však vďaka silnej rupii napriek tomu zaznamenali silné prírastky hodnoty. Trh je nepochybne všetko, len nie lacný, toto hodnotenie sa však týka takmer výlučne len veľkých titulov zahrnutých v indexe. V „druhom a treťom rade“ sa ešte stále dajú nájsť veľmi atraktívne ocenené podniky.

Brazília

Rast hospodárstva zostáva neporušený - pre rok 2010 sa dá očakávať približne 7 %-ný a pre rok 2011 približne 4 %-ný prírastok HDP. Brazília opätovne sprísnila obmedzenia pre pohyb kapitálu, aby tak zasiahla proti ďalšiemu zhodnocovaniu svojej meny, a zopakovala varovania pred globálnou menovou vojnou. Prezidentské voľby sa skončili jasným víťazstvom Dilmy Rousseffovej, ktorú odchádzajúci prezident Lula da Silva určil za svoju nástupkyňu. Vo svojom inauguračnom prejave nová prezidentka vyvrátila obavy, že bude ďalej masívne budovať rolu štátu v hospodárstve. Burza reagovala pozitívne, prilepšili si predovšetkým konzumné tituly a surovinové akcie. Oceliarske akcie sa naproti tomu vyvíjali relatívne slabo. Akciový index Bovespa oproti septembru zaznamenal mierny plus na úrovni 1,7 %. Ropný gigant Petrobras oznámil, že Tupi, jedno z gigantických ropných polí pri pobreží Brazílie, zrejme obsahuje výrazne väčšie zásoby ropy, ako sa doposiaľ predpokladalo – možno až o 5 miliárd barelov ropy viac. Keďže ťažba ropy z tohto náleziska bude komplikovaná a len sotva sa začne pred rokom 2015, akcie spoločnosti Petrobras sa napriek tomu vyvíjali podpriemerne.

Raiffeisen Capital Management

 Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok