Maturanti a absolventi, pozor: nezabudnite na povinnosti voči Sociálnej poisťovni

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 6. 6. 2011
Opäť je tu obdobie maturit a štátnic. Mladí ľudia, ba dokonca často ani ich rodičia nevedia o svojich povinnostiach, ktoré im ukončením štúdia vznikajú voči Sociálnej poisťovni.
Maturanti a absolventi, pozor: nezabudnite na povinnosti voči Sociálnej poisťovni

Zdroj: Shutterstock

 

Mesiac jún má mnoho študentov spojených so záverom školského roka, či už na strednej alebo vysokej škole. Ukončením štúdia však pre nich vyplývajú úpvinnosti, ktoré by nemali podceniť.

Predíďte neželaným komlikáciam z chýbajúceho obdobia poistenia!

Študenti by po ukončení svojho stredoškolského alebo vysokoškolského štúdia mali byť v dostatočnej miere oboznámení s povinnosťami voči Sociálnej poisťovni, ktoré pre nich vyplývajú. Môžu tak predísť mnohým neželaným komplikáciám a nedorozumeniam vyplývajúcich z chýbajúceho obdobia poistenia.

Po ukončení stredoškolského alebo vysokoškolského štúdia môže nastať niekoľko situácií, v ktorých sa čerstvý absolvent môže ocitnúť:

  • 1. zamestná sa
Všetky povinnosti voči Sociálnej poisťovni bude za neho plniť zamestnávateľ. Ak bol však pred nástupom do zamestnania dobrovoľne poistený (dôchodkové, nemocenské poistenie, poistenie v nezamestnanosti - či už na všetky alebo len na niektoré z nich), dobrovoľné poistenie mu automaticky nezaniká. Ak si ďalej poistné na dobrovoľné poistenie nechce platiť, musí sa z neho riadne odhlásiť. V prípade,  že by ho jedného dňa prestal platiť, stal by sa dlžníkom Sociálnej poisťovne.
  • 2.  je nezamestnaný

Tým, že absolvent nenachádza ihneď po ukončení štúdia pracovné uplatnenie, nevzniknú mu voči Sociálnej poisťovni žiadne povinnosti. Či sa v tomto prípade zaeviduje na úrade práce ako uchádzač o zamestnanie alebo nie (stane sa dobrovoľne nezamestnaným), je v podstate jedno, pretože sociálne poistenie aj tak za neho nikto, resp. štát nebude platiť. Študentom ani počas štúdia, či už stredoškolského alebo vysokoškolského, štát sociálne poistenie (dôchodkové, nemocenské poistenie, poistenie v nezamestnanosti) neplatí. Absolvent, ktorý si nenájde prácu alebo ostáva po ukončení štúdia dobrovoľne nezamestnaný, má možnosť platiť si poistné dobrovoľne sám.

  • 3. začne podnikať
V prípade založenia živnosti vzniká samostatne zárobkovo činnej osobe povinnosť voči Sociálnej poisťovni v zmysle zákona o sociálnom poistení až 1.júla kalendárneho roka nasledujúceho po kalendárnom roku, za ktorý jej príjem z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti bol vyšší ako zákonom stanovená hranica. Ak sa čerstvý absolvent rozhodne založiť si živnosť v období od ukončenia svojho štúdia do konca roku 2011, sociálne poistenie musí začať platiť až dňom 1. júla 2012. Počas prvého roka považuje absolventa Sociálna poisťovňa za začínajúceho podnikateľa.
  • 4. odchádza za prácou do zahraničia
Ďaľšou z možností je, že sa absolvent vydá za prácou do zahraničia. V tomto prípade má voči Sociálnej poisťovni záväzok len ak bol dobrovoľne poistený. Ak sa zamestná v členskej krajine Európskej únie a zamestnávateľ za neho bude platiť sociálne poistenie, musí si dobrovoľné poistenie zrušiť. Legislatíva únie totiž nepripúšťa existenciu povinného poistenia v jednej krajine a dobrovoľného poistenia v druhej krajine.

 

Mladí ľudia, no dokonca často ani ich rodičia nevedia o svojich povinnostiach, ktoré im ukončením štúdia vznikajú voči Sociálnej poisťovni. Problematika platenia sociálneho poistenia má preto svoje opodstatnenie pre získanie dôležitých a často veľmi užitočných informácií a poznatkov.  Všetky štyri uvedené situácie platia nielen pre absolventa stredoškolského, ale aj vysokoškolského štúdia.

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok