Sporenie prostredníctvom životného poistenia je nevýhodné, tvrdia odborníci

Ján Florek | rubrika: Článok | 6. 9. 2011
Životné poistenie, ktoré umožňuje zhodnocovanie finančných prostriedkovdoň vložených (kapitálové a investičné), nemusí byť vôbec efektívne.Tvrdia to viacerí odborníci, ktorí si myslia, žetakýto druh poisteniaje nevýhodný.
Sporenie prostredníctvom životného poistenia je nevýhodné, tvrdia odborníci

Zdroj: Shutterstock

V rámci životného poistenia ponúkajú poisťovne svojim klientom okrem iného aj možnosti šetrenia a zhodnocovania finančných prostriedkov. Čo znamená, že po určitom čase by mal mať sporiteľ/poistený k dispozícii istý objem peňazí. Aký, to závisí predovšetkým od druhu životného poistenia. Keďže sa deklarované sporenie realizuje cez poisťovacie spoločnosti, nie je zadarmo.

Podľa generálneho riaditeľa finančno-sprostredkovateľskej spoločnosti Fincentra Milana Repku existujú rôzne pohľady na sporenie prostredníctvom životnej poistky.

Je možné ho rozdeliť do troch variant: 

  • a) sporenie prostredníctvom kapitálového životného poistenia
  • b) sporenie prostredníctvom podielového fondu s garantovaným výnosom
  • c)sporenie prostredníctvom klasických otvorených podielových fondov

„Varianty a) a b) nám sľubujú dopredu garantovaný výnos. Variant c) nesie so sebou štandardné riziko, s ktorým sa stretávame pri investovaní do otvorených podielových fondov,“ hovorí Repka.

Pre lepšiu orientáciu budeme v príspevku operovať s viac známymi pojmami ako sú kapitálové a investičné životné poistenie (KŽP,IŽP), o ktorých sme vám priniesli informácie v predošlom príspevku.  Čo sa týka sporenia prostredníctvom životného poistenia, ekonóm Peter Cmorej, ktorý pôsobí aj ako konzultant spoločnosti Medical & Financial Consulting si myslí, že na sporenie nie je vhodné žiadne životné poistenie, tak ako kapitálové ani investičné. „Na sporenie sa neoplatí žiadne životné poistenie. Poistenie je od slova poistiť, nie od slova sporiť, ani od slova investovať,“ hovorí Cmorej. Rovnaký názor má aj Repka. Poisťovne sa nazývajú poisťovňami od slova poistiť, teda mali by sa využívať hlavne na to, na čo sú primárne určené,“ hovorí.

Sporenie cez ŽKP a IŽP sa neoplatí

Kapitálové životné poistenie zahŕňa poistenie pre prípad smrti a dožitia. To znamená, že okrem plnenia poistného v prípade poistných udalostí umožňuje poisteným aj zhodnocovať finančné prostriedky sporením. „Kapitálové životné poistenie je vždy spojené so sporiacou časťou. Peniaze sa sporia do dlhopisov, ktoré ponúkajú veľmi nízke reálne zhodnotenie. História pozná dlhé obdobia kedy sa takto uložené peniaze výrazne znehodnotili,“ hovorí Cmorej. Podľa neho ponúkajú kapitálové životné poistenia garanciu, je to však garancia straty kúpnej sily peňazí. Najmä v súčasnej ekonomickej situácií ho nikomu neodporúča ako poistenie a ani ako sporenie.  

Čo sa týka IŽP, zastáva podobný názor. „Ak je investičné životné poistenie založené výhradne za účelom sporenia, poisťovňa je absolútne zbytočný príživník. Do rovnakých podielových fondov sa dá investovať aj bez poisťovne, poplatky na strane poisťovne sú absolútne neopodstatnené,“ vysvetľuje Cmorej. Ak budete svoje financie investovať cez poisťovňu, môže podľa Cmoreja v budúcnosti očakávať menej peňazí o 15 až 50 percent, ako keby ste do toho istého fondu investovali priamo bez poisťovne. „Až taká je sila poplatkov,“ zdôrazňuje. Stotožňuje sa tak s názorom Repku. „Investovanie do podielových fondov prostredníctvom životnej poisťovne nikdy nebude lacnejšie ako investovanie priamo prostredníctvom správcovskej spoločnosti. V tomto prípade je životná poisťovňa zvyčajne článok na viac, ktorý tento presun prostriedkov od klienta do fondu správcovskej spoločnosti nebude robiť úplne zadarmo,“ ozrejmuje Milan Repka z Fincentra.

Pre tých, ktorí aj napriek zmieňovaným informáciám stále zvažujú sporenie cez životné poistenie, ponúkame radu na záver. „Životné poistenie je dlhodobý produkt, ak sa rozhodnem sporiť si prostredníctvom životného poistenia, musím uvažovať s dobou minimálne 20 rokov. Pri dobe kratšej ako 20 rokov, nasporená suma nemusí byť taká, akú klient očakával,“ hovorí finančný analytik spoločnosti Partners Group SK Marcel Bodnár.  Čas je podľa neho veľmi dôležitým faktorom pri zhodnocovaní úspor, pretože pri zmluvách na kratšiu dobu, nemusia vložené prostriedky zabezpečiť dostatočné zhodnotenie. „Vplýva na to predovšetkým poplatková štruktúra, o ktorej má klienta oboznámiť sprostredkovateľ danej zmluvy, a taktiež zvolená investičná stratégia,“ dodáva.


Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok