Zorientujte sa v havarijných poistkách na trhu a vyberte si podľa vášho gusta. Časť druhá

Ján Florek | rubrika: Článok | 27. 10. 2011
Prinášame vám pokračovanie príspevku, v ktorom približujeme jednotlivýchposkytovateľov havarijného poistenia ich produkty. V minulom príspevkusme predstavili 5 poisťovní, dnes pokračujeme ďalšími štyrmi.
Zorientujte sa v havarijných poistkách na trhu a vyberte si podľa vášho gusta. Časť druhá

Zdroj: Shutterstock

Ako sme už spomínali havarijné poistenie ponúka viac než desiatka poisťovní na slovenskom trhu a na jeho cenu vplýva niekoľko faktorov. Líšia sa aj samotné ponuky poisťovacích spoločností. Tak napríklad nie všetky ponúkajú havarijné poistenie online (čo ponúka napríklad Union poisťovňa či poisťovňa Uniqa). Tiež sa líška vo výbere, ktorý je možné v havarijnom poistení pripoistiť (tzv. all risk ponúka AXA, havarijné poistenie s výberom poistných rizík ponúka napríklad Generali, Groupama alebo Allianz SP). Spoločnosti taktiež rozdeľuje aj výška spoluúčasti a rôzne iné skutočnosti. V predošlom príspevku sme vám bližšie predstavili nasledujúce spoločnosti: Allianz SP, AXA, Generali, Genertel a Groupama poisťovňu. Následne pokračujeme s Komunálnou poisťovňou, Kooperativou, Unionom, Uniqou, QBE a Wüstenrotom.

O ponukách ďalších poisťovní sa dočítate v prvej časti článku: Zorientujte sa v havarijných poistkách na trhu a vyberte si podľa vášho gusta.Časť prvá.

Komunálna poisťovňa a jej produkty

Poisťovňa rozdeľuje poistenie vozidiel do dvoch skupín, a to na motorové vozidla „do“ a „nad“ 3,5 tony. V rámci prvej skupiny ponúka potenciálnym klientom tri druhy poistenia. Prvým je AUTO BONUS. Rozsah poistenia sa dá navoliť prostredníctvom doplnkových poistení (poistenie batožiny a vecí osobnej potreby, úrazové poistenie, poistenie veci prepravovaných vozidlom či poistenie čelného skla).  Územnou platnosťou je Európa, avšak na základe osobitného dojednania sa dá aj rozšíriť. Čo sa týka spoluúčasti, tá je stanovená od 5 %, min. 165,97 EUR. Poistenie sa vzťahuje na poškodenie alebo zničenie motorového vozidla alebo jeho obvyklej výbavy náhodnou poistnou udalosťou s možnosťou poistenia krádeže a lúpeže motorového vozidla.

Ďalším druhom poistenia v ponuke je Produkt 22 – KOMPLET. Je určený najmä pre vodičov, ktorí sú pozorní pri jazde a tiež pri zabezpečení svojho vozidla. Znamená to, že Komunálna poisťovňa je k ním ústretovejšia. Do základného poistenia sa zahŕňa poistenie pre prípad havárie, poistenie pre prípad krádeže, poistenie pre prípad poškodenia a zničenia vozidla živelnou udalosťou alebo cudzou osobou. Okrem toho aj poistenie bežnej, nadštandardnej a dodatočne montovanej nadštandardnej výbavy automobilu a poistenie prepravovanej batožiny. Je tu možnosť aj doplnkového poistenia pre prípad smrti následkom úrazu a poistenie pre prípad trvalého telesného poškodenia následkom úrazu.  Spoluúčasť je aj tu 5 %, avšak územná platnosť je len v rámci Európy a možno ho uzavrieť aj na úžitkové automobily a prívesy.

Treticu uzatvára Produkt 28. Poistenie je určené pre osobné, úžitkové a malé nákladné vozidlá do 3500 kg a pre prívesy za osobné, úžitkové a malé nákladné vozidlá. Týmto  produktom je chránené motorové vozidlo pre prípad havárie, poškodenia a zničenia v dôsledku živelnej udalosti, alebo cudzou osobou a pre prípad jeho odcudzenia. Medzi základné poistenie patrí poistenie proti poškodeniu, alebo zničeniu vozidla a poistenie proti poškodeniu, zničeniu a krádeži vozidla, taktiež tu je možnosť doplnkových poistení týkajúcich sa nadštandardnej výbavy, batožiny či úrazového poistenia. Výška spoluúčasti je 5 % min. 66,39 EUR, avšak je tu možnosť zvolenia si výšky spoluúčasti v rozpätí od 5 % – 50 % a územná platnosť je zhodná s prvým produktom. Pre vozidlá nad 3,5 tony má poisťovňa pripravené Produkt 26 a AUTO BONUS.

Eurokasko a Kooperativa

Pri Eurokasku od poisťovne Kooperativy si môžete vybrať medzi poistením, ktoré zohľadňuje poškodenie, zničenie motorového vozidla alebo obvyklej výbavy akoukoľvek poistnou udalosťou a poistením, ktoré zohľadňuje krádež, lúpež, poškodenie, zničenie motorového vozidla alebo obvyklej výbavy akoukoľvek náhodnou poistnou udalosťou. Územnou platnosťou poistenia je celá Európa, tu si však treba dať pozor na dodatkové poistenie prepravy (pretože v rámci SR je možné poistiť riziká ako sú krádež, lúpež, poškodenie a zničenie, no v rámci EÚ je možné poistiť iba riziká poškodenie a zničenie). Ako ostatné subjekty aj Kooperativa ponúka množstvo doplnkových pripoistení. Napríklad poistenie nadštandardnej výbavy vozidla, poistenie batožiny a vecí osobnej potreby, poistenie batožiny a vecí osobnej potreby, úrazové poistenie, poistenie vecí prepravovaných vozidlom (mimo poistenia batožiny) či poistenie čelného skla. Spoluúčasť predstavuje pri tomto poistení hodnotu už od 5 % min, 165,97 EUR.

Union nestanovuje spoluúčasť percentami

V rámci havarijného poistenia v Union poisťovni majú potenciálni záujemcovia na výber z dvoch produktov, a to z Havarijného poistenia HAVÁRIA, ide o základný balík, ktorý v sebe zahŕňa poistenie pre prípad poškodenia alebo zničenia v dôsledku havárie,  poistenie pre prípad poškodenia alebo zničenia vozidla v dôsledku živelnej udalosti, poistenie pre prípad poškodenia alebo zničenia vozidla v dôsledku vandalizmu a poistenie pre prípad poškodenia alebo zničenia káblov a hadíc hlodavcami či NONSTOP Asistenčné služby Union zadarmo. Druhý produkt Havarijné poistenie HAVÁRIA a KRÁDEŽ v základnom balíku obsahuje poistenie pre prípad poškodenia alebo zničenia v dôsledku havárie, poistenie pre prípad krádeže a neoprávneného používania automobilu, poistenie pre prípad poškodenia alebo zničenia vozidla v dôsledku živelnej udalosti,  poistenie pre prípad poškodenia alebo zničenia vozidla v dôsledku vandalizmu,  poistenie pre prípad poškodenia alebo zničenia káblov a hadíc hlodavcami a NONSTOP Asistenčné služby Union taktiež zadarmo.

Pri poistnej sume zohľadňuje poisťovňa značku motorového vozidla, krytie rizík, spoluúčasť, či ide o fyzickú osobu alebo právnickú osobu a oceňovanie prebieha cez oceňovací softvér. Poistenie platí v celej Európe a zaujímavá je spoluúčasť, ktorá sa pohybuje od 0,00 EUR až po 399,00 EUR a nie je ako v iných prípadoch vyjadrovaná aj v percentách. Taktiež spomenieme, že základné balíky sa dajú rozšíriť aj o úrazové poistenie prepravovaných osôb, pripoistenie čelného skla, pripoistenie batožiny alebo NONSTOP Asistenčné služby Union PLUS.

Vyskladanie poistenia s Uniqou

Poisťovňa ponúka komplexné havarijné poistenie motorových vozidiel KASKO v niekoľkých formách, pričom je možné vyskladať si ho ako stavebnicu zo základného a voliteľného doplnkového poistenia. Najnovšie ponúka aj pripoistenie GAP, čo znamená, že poisťovňa dorovná finančnú stratu, ktorá vzniká v prípade totálnej škody vozidla alebo pri jeho odcudzení, vypláca sa rozdiel medzi kúpnou a zostatkovou cenou vozidla, vrátane spoluúčasti. Okrem toho ponúka Uniqa množstvo zliav, napríklad 10 % za vernosť, 50 % percentný bonus za bezškodovosť, 25 % bonus pre vodičov z menšieho mesta, možnosť dojednania nulovej spoluúčasti. Záujemcovia si môžu pripoistiť čelné sklo, predĺženie záruky na pozáručný servis, pripoistenie neobmedzenej možnosti výšky limitu opráv. Pri Uniqe nastáva totálna škoda až v prípade, kedy kalkulované náklady na opravu presiahnu trhovú hodnotu vozidla.

Poistenie vozidiel od QBE Insurance

Predmetom poistenia motorových vozidiel v QBE poisťovni sú osobné a úžitkové motorové vozidlá, prípojné vozidlá, doplňujúca alebo zvláštna výbava či batožina. Medzi poistné riziká patrí poškodenie alebo zničenie vozidla – havária, ktorú spôsobili rôzne okolnosti či odcudzenie. Územnou platnosťou je Slovenská republika, prípade rozšírenia aj Európa. V prípade QBE kryje základné poistenie aj poistenie čelného skla. Spoluúčasť sa dá navoliť od 5 %, min. 66 EUR. Medzi výhody sa radí aj totálna škoda pri havárii, ktorá sa stanovuje až po prekročení 100% všeobecnej hodnoty vozidla. Spoločnosť ponúka viacero poistení, medzi ktorým je aj 100 % poistenie, ktoré v sebe zahŕňa havarijné poistenie QBE a poistenie EuroGAP. Jeho výhodou je, že pri odcudzení vozidla môže v prvých rokoch trhová hodnota vozidla poklesnúť tak dramaticky, že aj jedným z najlepším havarijných poistení je vyplácané poistné plnenie napr. len vo výške časti z obstarávacej ceny. Tento rozdiel vyrovná práve poistenie EuroGap.

Wüstenrot a jeho KASKO a čiastočné KASKO

Poisťovňa ponúka havarijné poistenie v dvoch balíkoch, prvým je KASKO – poistenie motorových vozidiel pre prípad havárie, krádeže a živelnej udalosti, v ktorom sa poisťujú vozidlá a doplňujúca výbava (buď zabudovaná priamo výrobcom, importérom, alebo predajcom pri prvom predaji, respektíve dodatočne nainštalovanú). Územná platnosť sa vzťahuje na celú Európu a základné poistenie kryje poškodenie alebo zničenie vozidla vrátane doplňujúcej výbavy pri dopravnej nehode, pádoch určitých predmetov, živloch, zásahu cudzej osoby či poškodeniu vozidla zverou. Poistenie kryje aj krádež vlámaním alebo lúpežným prepadnutím celého, alebo časti motorového vozidla, či doplňujúcej časti. Okrem tohto produktu ponúka Wüstenrot aj produkt Čiastočné KASKO, ktoré je určené pre tých motoristov, ktorí sa neobávajú havárie. Okrem toho ponúka poisťovňa ako pripoistenie produkty Úrazové poistenie – Auto, SuperGAP a poistenie Čelného skla.

Pri výbere havarijného poistenia je dobré, aby ste si uvedomili, že cena poistenia je síce dôležitá, avšak najlacnejšia poistka nemusí znamenať aj najvýhodnejšiu ponuku. Hodnotu poistenia ovplyvňujú rôzne akcie poisťovní a havarijné poistenie sa tak môže stať vďaka priaznivej cene ešte zaujímavejším. Pri výbere vhodnej havarijnej poistky určite zohľadnite rozsah poistených rizík a podmienky poistenia, rozsah či kvalitu asistenčných služieb a mnohé iné. Taktiež si zvážte, či sa vám havarijné poistenie po preštudovaní výluk z poistenia vôbec oplatí.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok