Pokuty na Slovensku 2016: ktoré sú najčastejšie a aká je ich výška

Roland Regely | rubrika: Článok | 21. 7. 2016
Cestné kontroly a pokuty nie sú téma, ktorú by šoféri obľubovali. Tí, ktorí štátny rozpočet Slovenska pravidelne dotujú touto formou by o tom vedeli rozprávať. Zhrnuli sme pre vás, ktoré pokuty Slováci najčastejšie platia a aká je ich aktuálna výška.
Pokuty na Slovensku 2016: ktoré sú najčastejšie a aká je ich výška

Zdroj: Shutterstock

Najčastejším dôvodom na pokutu je na Slovensku rýchlosť. Podľa policajných štatistík tvorí viac ako polovicu celkového objemu pokút. Nasleduje jazda pod vplyvom alkoholu, jazda na červenú signalizáciu, nezastavenie na dopravnom značení STOP, jazda s mobilným telefónom v ruke, jazda bez zapnutých bezpečnostných pásov, jazda bez diaľničnej známky či uhradeného mýta, bezohľadná jazda bez signalizácie, denného svietenia či zmena pruhov na miestach, kde je to zakázané.

TIP: Pokuty na Slovensku v roku 2018

Aká je výška jednotlivých pokút za priestupky na cestách?

Pokuty za rýchlosť

Posledná novela zákona priniesla novú výšku pokút. Cestných pirátov radí do troch skupín.

1. skupina: vodič prekročí rýchlosť o 20 km/h a menej v obci alebo 30 km/h mimo obce. Maximálna možná pokuta je v tomto prípade 50 eur a bude na zvážení policajta, akou sumou vás „ohodnotí“. Ak sa rozhodnete posunúť vec na správne konanie hrozí vám pokuta až 100 eur, ku ktorej musíte prirátať aj trovy konania v hodnote 16 eur.

2. skupina: vodič prekročí rýchlosť o 21-50 km/h v obci alebo o 31 – 60 km/h mimo obce. Maximálna možná pokuta je v tomto prípade na škále od 30 až 400 eur v blokovm konaní. Ak sa situácia bude riešiť priestupkovým konaním, dostanete pokutu v škále od 150 do 600 eur. Plus trovy konania.

3. skupina: vodič prekročí rýchlosť o 50 km/h a viac v obci a o viac ako 60 km/h mimo obce. Maximálna možná pokuta je v tomto prípade na škále od 250 až 800 eur v blokovom konaní. V priestupkovom konaní môžete dostať pokuto od 500 do 1 000 eur, zákaz činnosti na 6 mesiacov až 3 roky.

Alkohol a návykové látky

Na Slovensku platí tzv. nulová tolerancia na alkohol v krvi vodiča. Pri posudzovaní výšky trestu dopravný inšpektorát ako správny orgán prihliada na

 

  • spôsob spáchania priestupku,
  • na jeho následky,
  • na okolnosti, za ktorých bol spáchaný,
  • na mieru zavinenia,
  • na pohnútky, ako aj
  • na osobu páchateľa a či bol už za obdobný skutok v minulosti postihnutý.

 

Ak nafúkate menej ako jedno promile, dopustíte sa priestupku proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Hrozí vám zaň peňažný trest od 150 do 800 eur a odobratie vodičáku až na 3 roky.

Ak dychovú skúšku odmietnete, môžete si nechať otestovať alkohol odobratím vzorky krvi. Ak testy odmietnete úplne, hrozí vám pokuta 300 až 1 300 eur a prídete o vodičské oprávnenie na 1 až 5 rokov.

Pri alkohol teste nad jedno promile vám hrozí trest odňatia slobody až na 12 mesiacov. 

Ak prídete o vodičský preukaz z dôvodu alkoholu, musíte absolvovať preskúšanie v autoškole do 30 dní. Stojí to približne 110 eur. Ak ste dostali zákaz na viac ako 2 roky, musíte prejsť aj praktickou skúškou za volantom. Tento úkon stojí približne 330 eur. Pri alkohole okrem toho automaticky idete na preskúmanie zdravotnej a psychickej spôsobilosti, kde lekár zisťuje závislosť na alkohole. Všetky náklady si samozrejme hradíte vy.

Objektívna zodpovednosť

Objektívna zodpovednosť znamená, že za prekročenie povolenej rýchlosti alebo za nesprávne parkovanie sú zodpovední len vlastníci vozidiel. V súvislosti s tým v roku 2016 pribudnú kontrolné body automatického systému na kontrolu tzv. objektívnej zodpovednosti.

Súvisia s tým napríklad tieto pokuty:

 

  • zákaz vjazdu všetkých motorových vozidiel: 50 eur
  • zákaz predchádzania: 100 eur
  • prejazd cez križovatku na signál STOJ: 100 eur
  • prekročenie rýchlosti (viď bod 1)

 

Závažné dopravné priestupky

Medzi závažné dopravné priestupky patrí napríklad:

 

  • jazda na červenú a nerešpektovanie pokynov policajta. Nezastavenie na „stopke“ sa už za závažný priestupok nepovažuje
  • prejazd a cez železničné priecestie v čase, keď je to zakázané
  • ohrozenie chodca na chodníku a cyklistu pri obchádzaní a predchádzaní

 

Za tieto priestupky vodičovi v blokovom konaní hrozia pokuty do 150 eur, v správnom konaní 60 až 300 eur a automaticky aj zákaz činnosti maximálne na dva roky.

Automatické pokuty za EK a STK

Na končiacu STK a EK vás upozorní nový systém. Ak ju nevybavíte, pokuta vám príde automaticky. Pokuta za čo i len jeden deň omeškania je 166 eur, spolu teda za STK a EK 332 eur.

Odtiahnutie vozidla

Donedávna mohlo byť vozidlo odtiahnuté z každého parkovacieho miesta, ktoré nebolo pre neho určené. Podľa poslednej novely bude možné odtiahnuť auto iba z parkovacieho miesta vyhradeného pre vozidlo s konkrétnym evidenčným číslom, osobu so ZŤP alebo vozidlo s konkrétnym parkovacím preukazom. Státie, napríklad, na rezidenčných parkovacích miestach bude polícia riešiť „papučou“ a blokovou pokutou na mieste.

Náklady spojené s odťahom a uskladnením vozidla (cena odťahu a strážneho):

 

  • odtiahnuté motorové vozidlo: 99 €
  • k cene za odtiahnutie vozidla ešte treba prirátať pokutu vo výške cca. 50 eur v závislosti od závažnosti priestupku

 

Elektronické diaľničné známky

Ešte donedávna riešila tieto priestupky Polícia SR, po novom je to v kompetencii Národnej diaľničnej spoločnosti. Kontrola prebieha automaticky prostredníctvom statických a mobilných kamerových systémov. Ak teda diaľničnú známku nemáte a vstúpite na diaľnicu alebo rýchlostnú cestu, je takmer viac než isté, že pokuta vás neminie a čoskoro dorazí do Vašej poštovej schránky. Koľko by mal zaplatiť šofér, ktorý vstúpi na spoplatnenú diaľnicu bez diaľničnej známky? Malo by to byť 150 eur. Postačí aj 100 eur, ak šofér pokutu zaplatí do 15 dní.

 

  • Elektronická diaľničná známka - ako ju kúpiť

 

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok