Oplatí sa v zahraničí vyberať hotovosť z bankomatu?

Roland Regely | rubrika: Článok | 18. 12. 2018
Výbery z bankomatu v zahraničí sú často diskutovanou témou, a to nielen počas dovolenkovej sezóny. Oplatí sa v zahraničí vyberať hotovosť z bankomatu a na čo si dávať pri výbere pozor?
Oplatí sa v zahraničí vyberať hotovosť z bankomatu?

Zdroj: Shutterstock

Výber je často spoplatnený nemalým poplatkom

Platobnú kartu je možné v zahraničí využívať nielen na platenie, ale aj na výber hotovosti z bankomatu - v dnešnej dobe nie je vôbec žiadny problém použiť ju na tento účel takmer kdekoľvek v zahraničí. Kým platba kartou je vo väčšine prípadov zdarma, tým za výber hotovosti z bankomatu si musíte priplatiť aj niekoľko eur. Je ale dôležité zohľadniť, že poplatok sa môže značne líšiť v prípade debetnej a kreditnej platobnej karty. Cudzia hotovosť je zvyčajne drahšia z banky ako z bankomatu. Záleží na výmennom kurze a výške poplatkov. 

 

Debetná platobná karta

Čo sa týka výberu hotovosti z bankomatu, vo všeobecnosti je odporúčané na tieto účely používať debetnú platobnú kartu. Doma aj v zahraničí.

Výber hotovosti z bankomatu je spoplatnený podľa konkrétnych podmienok banky, ktorá platobnú kartu vydala. Výber hotovosti debetnou platobnou kartou vás v ideálnom prípade nebude stáť nič. Balíky bankových služieb jednotlivých bánk často krát obsahujú niekoľko možností vybrať hotovosť z bankomatu mimo územia Slovenska.

Ak však poplatok za výber platíte, tak je mnohokrát určený ako pevne stanovená čiastka plus percentuálne vyjadrená časť vyberanej čiastky. Od výšky vyberanej sumy sa však poplatok neodvíja vo všetkých bankách. Poplatok za výber hotovosti z bankomatu v zahraničí sa môže vyšplhať až na niekoľko eur.

Niektoré banky však svojich klientov zvýhodňujú, ak vyberajú z bankomatu v rámci nadnárodnej bankovej skupiny. Niektoré banky majú v ponuke dokonca výbery z bankomatu po celom svete zdarma. Túto službu môžete k niektorým účtom získať zdarma, prípadne si za ňu priplatiť. Oplatí sa teda vopred si zistiť, kde budete môcť vyberať hotovosť s nižšími alebo nulovými poplatkami. 

Výmenný kurz pri nákupe valút (cudzej meny v hotovosti) na prepážke banky je zvyčajne menej výhodný ako kurz, ktorý banka používa na prepočet kartových transakcií v inej mene ako eur. Odborníci preto odporúčajú pre klienta vyberať hotovosť priamo v krajine, kde dovolenkuje. 

Kreditná platobná karta

Aj keď kreditná karta umožňuje výber hotovosti z bankomatu, obvykle sa neodporúča ju takto používať, a to ani na Slovensku, ani v zahraničí.

Na výber hotovosti z bankomatu sa v prípade kreditnej karty nevzťahuje bezúročné obdobie a poplatky za výber nie sú nízke. Je teda lepšie kreditnou kartou z bankomatu nevyberať.

Kreditnou kartou sa ale oplatí najmä platenie v obchodoch: platba „kreditkou“ v obchode je obvykle zdarma. Odporúča sa preto radšej na výber hotovosti z bankomatu v zahraničí použiť namiesto kreditnej karty debetnú platobnú kartu.

Neviete, aký je rozdiel medzi debetnou a kreditnou platobnou kartou? Prečítajte si článok: Nemýľte si kreditnú kartu s debetnou

Bankomaty s logom ATM

Pri výbere hotovosti z bankomatu v zahraničí pomerne často narazíte nielen na klasické bankomaty prevádzkované konkrétnymi bankami, ale aj na bankomaty označené logom ATM.

Tie sú prevádzkované rôznymi spoločnosťami. Výber z bankomatu označeného ATM môže byť spoplatnený aj poplatkom, ktorý si účtuje jeho prevádzkujúca spoločnosť. Na tento poplatok vás bankomat pred samotným výberom upozorní, a vy sa tak môžete rozhodnúť, či tento poplatok akceptujete, alebo sa poobhliadnete a nájdete si bankomat, prostredníctvom ktorého nemáte výber hotovosti spoplatnený dvakrát. 

Obmedzenie v podobe maximálnej čiastky

Ďalšou situáciou, ktorá by mohla pri výbere z bankomatu počas zahraničnej cesty nastať, je obmedzenie v podobe maximálnej čiastky, ktorú je možné v miestnej mene vyberať. S obmedzením sa môžete stretnúť v niektorých krajinách, a tak, ak budete chcieť vybrať viac hotovosti ako je jednorazovo možné,  znamená to ďalší výber a tým pádom aj ďalší poplatok, ktorý vám bude naúčtovaný.

Vezmite si radšej dve platobné karty

Ak máte so sebou platobnú kartu, ktorú stratíte, poškodíte, alebo vám ju, nedajbože, ukradnú, tak to musíte banke čo najskôr telefonicky oznámiť, nechať ju okamžite zablokovať a tak zabrániť jej prípadnému zneužitiu. Novú platobnú kartu ale dostanete až po návrate domov a vy by ste tak pri absencii hotovosti mohli veľmi ľahko ostať na vytúženej dovolenke bez akýchkoľvek prostriedkov a prístupu k nim. Tejto extrémnej situácii sa môžete vyhnúť, ak do zahraničia vycestujete aspoň s dvomi platobnými kartami. Viac o platobných kartách sa dočítate v našom sprievodcovi: Všetko o platobných kartách

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Anketa

Ako získavate hotovosť na dovolenke v zahraničí?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

3. 11. 2023 | Marek Mittaš

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

Centrálny register účtov má uchovávať a sprístupňovať dôležité informácie o bankových účtoch, majetkových účtoch a bezpečnostných schránkach. Jeho spustenie bolo naplánované na január... celý článok

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

5. 10. 2023 | Jan Müller

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

Pre platobné karty sa u nás vžil termín kreditka. V skutočnosti ale väčšinou ide o kartu debetnú. Aký veľký je v tom rozdiel?