Kurz autoškoly v roku 2021 (ceny, podmienky, koronavírusové opatrenia)

Roland Regely | rubrika: Článok | 26. 5. 2021
Získať vodičské oprávnenie sa dnes považuje už za samozrejmosť a akýsi míľnik v živote aktívneho človeka. My vám v najbližších riadkoch odpovieme na to, čo najčastejšie zaujíma všetkých, ktorí sa chystajú absolvovať kurz autoškoly.
Kurz autoškoly v roku 2021 (ceny, podmienky, koronavírusové opatrenia)

Zdroj: Shutterstock

Vodičák od 15 rokov? Na Slovensku ho získate len na motorku

Prinášame odpovede na najčastejšie kladené otázky ohľadom získania vodičského oprávnenia skupiny B.

Začať kurz autoškoly resp. kurz na získanie vodičského oprávnenia skupiny B môže osoba, ktorá dovŕšila 16 rokov, viesť motorové vozidlo však môže najskôr od 17 rokov. Do 18. roku však táto osoba môže viesť motorové vozidlo len v prítomnosti osoby, ktorá spĺňa nasledovné podmienky:

  • musí to schváliť zákonný zástupca a požiadať o túto výnimku
  • musí byť vlastníkom vodičského oprávnenia skupiny B najmenej 10 rokov
  • musí byť zapísaný ako spolujazdec v evidencii vodičov orgánom Policajného zboru

Ak dosiahne žiadateľ 15 rokov a stane sa držiteľom vodičského preukazu na motocykel skupiny AM, môže na pozemných komunikáciách jazdiť na motocykli.

Ako sa prihlásiť do autoškoly v roku 2021 - podmienky, ceny, opatrenia

V prvom rade je potrebné si vybrať správnu autoškolu. Všetky ich nájdete na tomto odkaze.

Na kurz autoškoly sa môžete prihlásiť osobne, telefonicky alebo e-mailom.

Kurz môže začať ihneď po odovzdaní prihlášky, no potrebujete ešte jeden dôležitý dokument: Doklad o zdravotnej spôsobilosti. Je to spis, v ktorom sa uvádza, že ste zdravotne spôsobilý uchádzať sa o vodičské oprávnenie.

 

Ako dlho trvá autoškola?

Dĺžka štandradného kurzu autoškoly závisí aj od toho, ako rýchlo absolvujete jazdy potrebné k pripusteniu k záverečnej skúške a aj od toho, či si zvolíte autoškolu na splátky. Plne uhradený kurz autoškoly trvá približne 3 mesiace, maximálne ho môžete absolvovať do jedného roka.

Ako prebieha kurz autoškoly?

Vodičské oprávnenie získate po úspešnom absolvovaní teoretickej a praktickej časti a na záver kurzu vás čaká už vyššie spomínaná záverečná skúška. Z tzv. teórie si budete musieť osvojiť pravidlá cestnej premávky, konštrukciu a údržbu vozidla, teóriu vedenia vozidla, zásady bezpečnej jazdy a záverečné opakovanie s preskúšaním testov v meranom čase. Štandardný 3-mesačný kurz prebieha výučbou teórie 2x do týždňa, ale každý klient má možnosť požiadať o individuálny plán teoretickej časti. Absolvovať skupinové hodiny teórie nie je povinné. Jazdy sú povinnosťou pre každého absolventa.

Pri praktickej časti kurzu sa najprv vydáte na tzv. trenažér jazdy, neskôr sa oboznámite s vozidlom a napokon si vyskúšate jazdu v slabšej či hustejšej premávke a aj bežnú údržbu vozidla. Podľa zákona môže byť počas praktickej časti autoškoly v aute prítomný len žiak a inštruktor, takže žiadni rodinní príslušníci alebo kamaráti na zadnom sedadle.

Na záverečnú skúšku autoškola prihlási žiaka na dopravnom inšpektoráte. Prebieha za prítomnosti skúšobného komisára, zvyčajne v doobednajších hodinách a skladá sa z dvoch častí. Prvou je test z teoretických poznatkov a druhou je samotná jazda v premávke a manévrovanie s automobilom na autocvičisku. Na úspešné zvládnutie teoretickej časti je potrebných aspoň 50 bodov z plného počtu 55.

Koľko stojí autoškola?

Každá autoškola si svoje služby naceňuje inak. Priemerná cena za kurz autoškoly sa aj v tomto roku pohybuje v priemere okolo sumy 700 eur. Táto cena môže byť výhodnejšia, ak sa rozhodnete vziať kurz na splátky, alebo ste študentom - prípadne si vyberiete autoškolu z inej obce.

Ak úspešne absolvujete kurz autoškoly, čaká vás ešte vybavenie vodičského preukazu. Poplatok za záverečnú skúšku je 33 eur a za vydanie vodičského preukazu 6,50 eur. Tieto poplatky zväčša nie sú zahrnuté v cene kurzu.

Zatiaľ, čo priemerná cena kurzu na získanie vodičského oprávnenia typu B bola v roku 2017 asi 500 eur, v roku 2019 to už bolo 700 eur a v januári 2020 narástli ceny kurzov ešte viac. V roku 2021 sa však kvôli pandémii zastabilizovali a možno povedať, že sú na obdobnej úrovni ako v roku 2019, resp. 2020.

  • Tip redakcie: Ak to nie je nevyhnutné, nedochádzajte kvôli nižšej cene do menších miest či obcí, skúsenosti, ktoré naberiete počas skúšobných jázd v hustej premávke sú na nezaplatenie.

Anketa

Ste vlastníkom vozidla?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+19
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok