Založenie PayPal účtu a jeho používanie zvládne aj začiatočník

Roland Regely | rubrika: Článok | 31. 10. 2018
PayPal je už viac než desaťročie najbezpečnejší, najpohodlnejší a najrozšírenejší spôsob platenia za tovary a služby na internete. Ak ste o ňom doteraz len počúvali a neviete ho používať, tento článok vám pomôže.
Založenie PayPal účtu a jeho používanie zvládne aj začiatočník

Zdroj: Shutterstock

Ak ste už niekedy platili platobnou kartou cez internet, isto ste na chvíľu premýšľali aj nad tým, že údaje o karte, ktoré zadávate sa jedného dňa môžu dostať do nesprávnych rúk. PayPal vznikol aj na tento podnet. Nemusíte tak už vypĺňať všetky potrebné čísla z vašej karty, ani platiť za používanie karty v e-shopoch a zabudnite aj na dobierku. Vaše internetové nakupovanie robí bezpečnejším, pohodlnejším a rýchlejším.

 

Ako si založiť PayPal konto

PayPal konto si založíte do 5 minút a platiť môžete takmer okamžite. Je to v podstate virtuálna peňaženka a akýsi prostredník medzi vašim bankovým účtom a účtom predajcu. K založeniu PayPal konta potrebujete dve veci:

  • e-mailovú adresu
  • platobnú kartu

Postup

  • navštívte stránku paypal.com, kliknite na tlačidlo "Zaregistrovať"
  • ak ste obchodník, vyberte si firemný účet
  • ak nie ste obchodník, pokračujte na osobný účet
  • stránka by automaticky mala spoznať, že na ňu prichádzate zo Slovenska, to uvidíte podľa prípony sk za webovou adresou
  • stránka už je aj v slovenskom jazyku
  • vyplníte všetky kontaktné údaje: e-mailovú adresu, heslo, meno, priezvisko, kompletnú adresu a vaše telefónne číslo
  • po registrácii dostanete na e-mail aktivačný link, cez ktorý svoje PayPal konto aktivujete
  • vydajte sa opäť na stránku paypal.com (potvrdzujúci e-mail vás tam automaticky presmeruje) a prihláste sa do svojho účtu
  • teraz si vyberiete spôsob, akým budete svoju virtuálnu peňaženku plniť, môžete tak urobiť prostredníctvom svojej debetnej/kreditnej karty alebo bankového účtu (prevod z účtu ale trvá niekoľko dní)
  • osobne odporúčame PayPal prepojiť so svojou platobnou kartou, nebudete musieť riešiť dobíjanie financií do svojho konta, každá platba prebehne prostredníctvom vašej platobnej karty, ale chránená bude PayPal účtom
  • s PayPal účtom môžete spárovať aj viac platobných kariet a pri platbách si z nich môžete vybrať
  • po zadaní údajov z platobnej karty si PayPal automaticky stiahne verifikačný poplatok v hodnote približne 1,5 eura (bude vám automaticky vrátený po verifikácii) 
  • kedykoľvek sa dostanete na stránku a budete mať možnosť platiť spôsobom PayPal, využite ho (pri platbe už budete zadávať len e-mail, heslo a potvrdíte sumu, všetko ostatné už zariadi vaše PayPal konto)

Tip: IBAN: Všetko, čo potrebujete vedieť

Bezpečnosť

Nikdy nezadávajte svoje údaje ako heslo a prihlasovacie meno na inú stránku ako PayPal.com. Ak vás o to bude žiadať iná stránka, e-mail alebo niekto prostredníctvom SMS a iných komunikačných nástrojov, pravdepodobne sa vám bude chcieť dostať do vášho konta. Tvorcovia PayPal odporúčajú používať skutočne silné heslo. Pre istotu doň nezadávajte svoje meno, priezvisko, ani dátum narodenia. Skrátka niečo, čo zlodeja nemôže napadnúť, ak by aj nejakým spôsobom získal niektoré z vašich osobných údajov.

Ako posielať peniaze prostredníctvo PayPal konta

Svoje peniaze môžete posielať napríklad aj známym do zahraničia prostredníctvom PayPal konta. Stačí sa prekliknúť v menu na "Poslať platby". Do políčka e-mail vpíšete názov PayPal konta prijímateľa platby, vyberiete účel platby a zaplatíte.

PayPal vie z akej krajiny ste, a tomu prispôsobí aj menu, v ktorej uvádza zostatok na účte. Ak platíte do zahraničia a peniaze budú musieť prejsť konverzným kurzom, viete zistiť aj jeho výšku. Je tam aj šikovná kalkulačka na výpočet výmenných kurzov.

Ak sa stane, že zašlete peniaze a tovar vám nedorazí, môžete tento prípad nahlásiť priamo cez svoj účet. Môžete sa to pokúsiť najprv vyriešiť s druhou stranou. Ak sa to nepodarí, môžete to nahlásiť aj priamo na PayPal, ktorý sa už postará o zvyšok. Tento tzv. spor môžete riešiť do 180 dní od prevedenia platby.

Najrozšírenejším spôsobom platby prostredníctvom PayPal účtu je na internetovej stránke e-bay. Nájdete tu všetko. Od obalov na iPhone až po osobný automobil. A tentokrát už môžete zaplatiť za tieto tovary rýchlo a bezpečne prostredníctvom PayPal účtu.

Anketa

Už sa Vám stalo, že ste poslali peniaze na zlý účet?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+57
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

3. 11. 2023 | Marek Mittaš

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

Centrálny register účtov má uchovávať a sprístupňovať dôležité informácie o bankových účtoch, majetkových účtoch a bezpečnostných schránkach. Jeho spustenie bolo naplánované na január... celý článok

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

5. 10. 2023 | Jan Müller

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

Pre platobné karty sa u nás vžil termín kreditka. V skutočnosti ale väčšinou ide o kartu debetnú. Aký veľký je v tom rozdiel?