Dovolenka v zahraničí: štačí mať európsky zdravotný preukaz alebo treba poistenie?

Roland Regely | rubrika: Článok | 25. 5. 2021
Na slovenskom trhu pôsobí viacero poisťovní, ktoré sa špecializujú aj na cestovné poistenie. Je potrebné si ho zaobstarať pri každej dovolenke? Ako si orientovať na trhu a vybrať to najlepšie riešienie pre vašu dovolenku? Nie je to také jednoduché, každá poisťovňa ponúka iné podmienky, iné spektrum krytých škôd a iné formy asistenčných služieb.
Dovolenka v zahraničí: štačí mať európsky zdravotný preukaz alebo treba poistenie?

Zdroj: Shutterstock

Mnoho ľudí sa spolieha na svoje európske zdravotné karty aj v zahraničí a iní sa zase spoliehajú len na poistku v rámci svojej platobnej karty a pritom ani nevedia povedať, aké krytie im poskytuje. Ak si chcete svoju dovolenku skutočne užiť so všetkým, čo k tomu patrí, potrebujete cestovné poistenie. Vyhnete sa tak zbytočným komplikáciam, aj keby prišlo k tomu najhoršiemu.

Ako funguje európsky zdravotný preukaz?

Ošetrenie bez komerčného poistenia môže vašu dovolenku poriadne predražiť. Aj keď máte európsky preukaz, neplatí u všetkých lekárov a niektoré náklady vôbec nepokrýva. Ak budete dovolenkovať v rámci Európskej únie alebo vo Švajčiarsku, Nórsku, Lichtenštajnsku či Srbsku s tzv. európskym preukazom máte rovnaké práva ako pacienti v konkrétnej krajine. To znamená, že všetko, čo si pacienti platia v danej krajine, platíte si aj vy. Všetko, čo im uhrádza zdravotná poisťovňa, preplatí poisťovňa aj u nás doma na Slovensku.

Dôležité je vedieť aj to, že európsky preukaz nemôžete použiť mimo EÚ a spomínaných krajín a že ho môžete používať len ak vás vyšetria v štátnej inštitúcii, nie u súkromníkov.

Ak nemáte európsky preukaz zdravotného poistenia (EPZP) alebo ho nemôžete použiť (napríklad v prípade súkromnej zdravotnej starostlivosti), nemôže vám byť ošetrenie odmietnuté. Je však možné, že zaň budete musieť zaplatiť vopred a náhradu výdavkov si uplatniť po návrate domov.

Európsky preukaz vám poisťovňa vydáva bezplatne na 10 rokov. Je kombinovaný spolu s vašim slovenským preukazom. Ak vám ho poisťovňa nestihne vydať v čase, kedy cestujete mimo Slovenskej republiky, môžete požiadať o tzv. náhradný certifikát k európskemu preukazu. Jeho platnosť je 3 mesiace.

Vďaka európskemu preukazu máte zabezpečené nevyhnutné ošetrenie v nemocnici, alebo na príslušnej ambulancii, ak ide o akútny stav, pôrod alebo operačný zákrok.

 

dovolenka v zahraničí - stačí mať európsky preukaz alebo treba cestovné poistenie?

Zdroj: Pixabay

Ako požiadať poisťovňu o preplatenie nákladov?

Ak ste za vyššie uvedených podmienok boli ošetrení v zahraničí a teda máte nárok na preplatenie nákladov, môžete tak urobiť ešte počas vašej dovolenky alebo po návrate.

K žiadosti o preplatenie nákladov potrebujete priložiť aj záznam o ošetrení, originál dokladu, kde je presne rozpísané, aké zdravotné úkony boli vykonané a samozrejme doklad o zaplatení.

Dokonca si môžete vybrať, či budete chcieť preplatiť svoje náklady na ošetrenie tak, ako keby sa ošetrenie vykonávalo na Slovensku, alebo si vyberiete druhú možnosť, preplatenie do výšky v akej bolo vykonané v príslušnom štáte.

Jediné, čo vám poisťovňa nepreplatí, sú náklady spojené s prevozom pacienta na Slovensko.

Nevýhody európskeho preukazu

Nevýhodou európskeho preukazu je napríklad aj to, že nekryje náklady na spolúčasť ošetreného pacienta a náklady na ošetrenie v zariadeniach, ktoré nie sú napojené na systém verejného zdravotného poistenia. Navyše v mnohých letoviskách sú k dispozícii len súkromníci, takže si väčšinu nákladov budete musieť zaplatiť. Aj preto sa oplatí zabezpečiť si pred cestou cestovné poistenie.

Prečo sa oplatí cestovné poistenie?

V cestovnom poistení máte hradené liečebné náklady, asistenčné služby, zároveň tu máte poistenie proti úrazu, zodpovednosti za škodu, poistenie batožiny, či poistenie storno poplatkov. Výhodou komerčného poistenia je aj to, že ho môžete uzatvoriť napríklad aj na poslednú chvílku pred cestou na dovolenku. Formou SMS, cez mobilnú aplikáciu, online formulár alebo telefonicky. Musíte to však stihnúť ešte na Slovensku, inak môžete mať problémy s preplatením nákladov.

Základom cestovného poistenia je krytie liečebných nákladov. Poistenie je možné doplniť o:

  • úrazové pripoistenie,
  • poistenie zodpovednosti za škodu,
  • poistenie batožiny,
  • poistenie meškania batožiny,
  • poistenie meškania odletu,
  • poistenie nepojazdného vozidla,
  • poistenie storna zájazdu.

Anketa

Máte pri cestovaní uzatvorené aj poistenie?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok