Príspevky podnikateľom na zamestnancov. Žiadať ich môže každý!

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 12. 9. 2016
Zamestnávanie ľudí je pre podnikateľa výraznou finančnou záťažou. Odvody, dane a podmienky pracovných zmlúv komplikujú zamestnávanie, no štátne príspevky vedia znížiť náklady, ktoré sú spojené s platmi nových pracovníkov.
Príspevky podnikateľom na zamestnancov. Žiadať ich môže každý!

Zdroj: Shutterstock

Cestou národných projektov

Národné projekty sú akousi štátnou satisfakciou pre živnostníkov a firmy za byrokratické súženia súvisiace so zamestnávaním ľudí.

Sú zároveň sú stimulom, aby mohli podnikatelia zamestnávať ľudí na polovičný, alebo plný pracovný úväzok.

Výška príspevku býva dostatočne štedrá, obvykle okolo 60% z nákladov na zamestnanca a preto sa oplatí pozrieť po možnostiach, ako získať pracovnú silu a usporiť finančné prostriedky. Národné projekty sú ustanovené v zmysle  § 54 ods. 1 písm. a) zákona č. 5/2004 Z. z. o službách zamestnanosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Ich realizátorom sú Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny v spolupráci s jednotlivými úradmi práce, sociálnych vecí a rodiny.

  • Stiahnite si zákon do svojho počítača: Zákony na stiahnutie

Kto si preto bude chcieť uplatniť dotácie, čaká ho úvodný boj s úradmi. V mnohých prípadoch sa to ale finančne naozaj oplatí. Úrady práce ponúkajú v súčasnosti niekoľko národných projektov na podporu zamestnanosti najmä z rizikových kategórií, ktorými sú mladí do 29 rokov, dlhodobo nezamestnaní a ľudia nad 50 rokov veku. Uvedené národné projekty sa realizujú z Operačného programu Ľudské zdroje a na konkrétne možnosti je dobré sa spýtať priamo na konkrétnom úrade práce, v ktorého spádovej oblasti zamestnávateľ sídli. 

Portfólio je široké

Na projekty v programovom období 2104 – 2020 je rozpočtovaných takmer 300 miliónov eur. Hoci sa niektoré podpory dotýkajú priamej podpory podnikania pre absolventov, alebo podpory ich vzdelávania, sú projekty, ktoré môžu využiť zamestnávatelia a vďaka podpore mať lacnejšiu pracovnú silu, čím môžu nepriamo získať istú konkurenčnú výhodu. 

Šanca pre absolventov: Príspevok na podporu vytvorenia pracovného miesta

Pokiaľ chcete využiť príspevky na zamestnanie, je vhodné, aby ste sa obrátili na úrad práce ako centrum, ktoré disponuje uchádzačmi o prácu. Pravdou je, že každý nezamestnaný, ktorý nechce byť samoplatcom zdravotného poistenia, je registrovaný na úrade práce. Ponuka je teda dosť široká.

Jedným zo zaujímavých projektov pre zamestnávateľov, ktorí sa neboja absolventov je určite Príspevok na podporu vytvorenia pracovného miesta v prvom pravidelne platenom zamestnaní. Ten je určený pre zamestnávateľov, ktorí do pracovného pomeru príjmu absolventov do 25 rokov, ktorí boli v evidencii uchádzačov o zamestnanie najmenej tri mesiace, alebo občana do 29 rokov, ktorý bol v evidencii uchádzačov o zamestnanie najmenej šesť mesiacov a ide o ich prvé zamestnanie.

Výška príspevku sa líši podľa regiónov. Najnižšia je prirodzene v Bratislave, no v okresoch s priemernou mierou evidovanej nezamestnanosti vyššou ako je celoslovenský priemer sa príspevok môže poskytovať až do výšky 80 % z celkovej ceny práce zamestnanca.

Znevýhodnení ako výhoda

Pre bežnú právnickú osobu, ktorej zriaďovateľom nie je obec, alebo kraj je najvýhodnejšia forma získavania príspevku na podporu zamestnávania formou vytvorenia práce pre znevýhodneného uchádzača o zamestnanie, ktorý bol minimálne tri mesiace na úrade práce a zamestnávateľ pre neho vytvorí nové pracovné miesto najmenej na polovičný pracovný úväzok.

Vtedy má nárok požiadať o príspevok v bratislavskom kraji  roku 2016 v maximálnej miere 290,33 eur.  V okresoch s priemernou mierou evidovanej nezamestnanosti  najviac  348,40 eur. A v okresoch s nadpriemernou mierou evidovanej nezamestnanosti najviac 464,54 eur. 

Pri problémoch nemusíte prepúšťať

Ak máte dlhodobý biznis, no vďaka kríze pociťujete pokles príjmov, prepúšťanie nemusí byť jediným riešením.

Existujú dva spôsoby ako dotovať prechodný deficit príjmov.

  • Prvým je Príspevok na podporu udržania pracovných miest.

Ten sa poskytuje zamestnávateľovi,  ktorý najmenej tri mesiace pred podaním žiadosti o poskytnutie príspevku udržal pracovné miesta aj v prípade pretrvávajúcich vážnych prevádzkových dôvodov. Takáto podpora má svoje jasné špecifiká, no mesačná výška príspevku je 50 % z náhrady mzdy poskytnutej zamestnancovi.

  • Ďalšou možnosťou, ako udržať firmu a zamestnanosť nad hladinou je aj Finančná pomoc na podporu udržania zamestnanosti v malých podnikoch alebo stredných podnikoch prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky

V tomto prípade však nejde tak celkom o príspevok, ale úver pre inak zdravé firmy, v ktorých je ohrozená zamestnanosť v dôsledku všeobecného prepadu dopytu.

Ak firma po získaní úveru udrží jeden rok zamestnanosť a nebude mať podlžnosti voči Sociálnej poisťovni či zdravotným poisťovniam, úroková sadzba po bonifikácii od Ministerstva financií bude rovná 2,76%. V prípade, že firma nejakú z týchto podmienok nenaplní, bude platiť vyššiu sadzbu 7,06%.

Úver je možné čerpať v sume ročných odvodov za zamestnancov v trvalom pracovnom pomere. Minimálna výška úveru je 10 000 eur a maximálna výška 350 000 eur.  Úver je určený malým a stredným podnikateľom, teda tým, ktorí zamestnávajú menej ako 250 zamestnancov a ich ročný obrat je menší ako 50 miliónov eur, alebo ich bilančná suma je nižšia ako 43 miliónov eur.

V oboch prípadoch je to zaujímavá možnosť prekryť nepriazeň osudu a zachovať kvalitní tím pokope. 

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

12. 2. 2024 | Barbora Magočová

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

Možno ste nevedeli, ale od 1. novembra 2023 vykonávajú zápis s.r.o. do obchodného registra okrem súdov aj notári. Bude však návšteva notárskeho úradu znamenať aj menej administratívy... celý článok

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

6. 2. 2024 | Daniel Výcha

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

Plánujete založiť živnosť v roku 2024? V tom prípade by ste mali vedieť, čo vás čaká a aké zmeny sa chystajú. Pre lepší prehľad sme v nasledujúcom článku spísali všetky potrebné informácie. celý článok