Úverový register. Čo všetko obsahuje a ako získať výpis?

Roland Regely | rubrika: Článok | 30. 4. 2021
Mať záznam v úverovom registri neznamená automaticky niečo negatívne. Je len znakom toho, že máte úver. A ak ho splácate načas a disciplinovane, potom je všetko v poriadku. Ak meškáte so splácaním alebo máte iný finančný delikt, žiaľ, v tom prípade sa mení situácia. Ukážeme vám, čo všetko o vás úverový register povie a ako doň môže nahliadnuť aj bežný občan.
Úverový register. Čo všetko obsahuje a ako získať výpis?

Zdroj: Shutterstock

Úverový register je v podstate zoznam všetkých dlžníkov voči bankám alebo iným finančným inštitúciam. Nachádzajú sa v ňom teda všetci, ktorí čerpajú pôžičku, sú majiteľmi kreditných kariet, či majú nastavené povolené prečerpanie na svojom bankovom účte.

Negatívny záznam v úverovom registri máte iba v tom prípade, že svoje dlhy splácate neskoro alebo vôbec. Vtedy máte pri vašom mene záznam, ktorý na tento problém upozorňuje.

Ako často sa aktualizuje úverový register?

Úverový register funguje formou upozornení pre všetky bankové spoločnosti, ktoré vstupujú na úverový trh a sú riadne registrované. Je teda v záujme všetkých spoločností, aby ich obsah bol čo najčastejšie aktualizovaný. V súčasnosti sa aktualizuje jedenkrát za mesiac.

Úverový register nie je len jeden, je ich niekoľko

Úverový register nie je len jeden zoznam. Je to celý súbor združujúci všetky zoznamy fyzických aj právnickych osôb. V praxi to napríklad znamená aj to, že rôzne spoločnosti môžu kontrolovať rôzne zoznamy neplatičov. Je zvykom, že si každá finančná inštitúcia vedie aj vlastné registre svojich dlžníkov. Toto sú najznámejšie úverové registre na Slovensku:

  • SRBI - Spoločný register bankových inštitúcií. Prevádzkuje ho spoločnosť Slovak Banking Credit Bureau, ktorú vlastnia tri banky: Slovenská sporiteľňa, VÚB a Tatra Banka. Ale využívajú ho aj iné banky, spoločne až 19 finančných inštitúcií.
  • NRKI - Nebankový register klientskych informácií. Zhromažďuje informácie o právnických aj fyzických osobách a v súčasnosti má 23 členov.
  • CRIF - Univerzálny register, z ktorého dlžníci pochádzajú aj z bánk aj rôznych nebankoviek

Aktualizované: CERD je vedený ako Centrálny register dlžníkov, ktorý obsahuje informácie o úveroch z bánk aj nebankoviek. Ide síce o pomerne veľký medzinárodný informačný systém, avšak Slovenská obchodná inšpekcia upozorňuje, že CERD nie je evidovaný ako oficiálny register, ktorý eviduje a spracúva údaje o klientoch, ich úverových záväzkoch a platobnej disciplíne podľa platných právnych predpisov Slovenskej republiky. Preto upozorňujeme, že Výpis z registra dlžníkov, ktorý vydáva CERD a vyberá zaň poplatky tak nie je pre finančné inštitúcie relevantný, nakoľko neobsahuje reálne informácie o finančných záväzkoch dotknutej osoby. (zdroj: soi.sk)

 

úverový register - ako získam výpis zadarmo alebo za poplatok?

Zdroj: Shutterstock

Aké informácie sú v úverovom registri?

Register eviduje nasledovné údaje:

  • presnú identifikáciu spotrebiteľa: teda meno, priezvisko spotrebiteľa, adresu, rodné číslo a dátum narodenia
  • dátum poskytnutia a výšku úveru
  • výšku splátok, periodicitu splácania
  • mena v ktorej bol poskytnutý spotrebiteľský úver
  • dlžnú čiastku po splatnosti a počet dlžných splátok
  • dátum vzniku omeškania (ale aj zániku)
  • doba omeškania, počet dní a mesiacov kedy je spotrebiteľ v omeškaní
  • počet a suma zostávajúcich splátok
  • dátum splatnosti úveru
  • údaje o zabezpečení pohľadávky
  • dátum zániku záväzku spotrebiteľa

Dá sa obísť úverový register?

Ak chcete získať úver z banky, bez úverového registra to nepôjde. Jedinou možnosťou sú tak niektoré nebankovky a súkromné osoby, ktoré vám za omnoho vyšší úrok požičajú aj bez dokladovania príjmu či zisťovania informácii o vašej úverovej minulosti.

Ako získam negatívny záznam v úverovom registri?

Negatívny záznam v úverovom registri môžete získať viacerými spôsobmi. Niekoľkodňové omeškanie splátky, nepovolené prečerpanie na účte, nesplácanie úveru či hypotéky alebo ručenie na úvere niekomu ďalšiemu, kto neplní svoje záväzky. Výpisy z registrov SBCB a NBCB si občania môžu vyžiadať osobne na pobočkách jednotlivých úradov, alebo aj komfortne online na stránke www.moje-financie.sk.

Mám negatívny záznam a chcem ho zmazať. Ako na to?

Ak už ste meškali so splátkou alebo úver nie ste schopní splácať, ešte stále máte nádej, že niekedy v budúcnosti úver získate. Samozrejme, vždy to závisí od konkrétnej ponuky a konkrétnej banky. Všeobecné pravidlo hovorí, že údaje o finančnom produkte sa automaticky mažú po 5 rokoch od ukončenia splácania finančného produktu. Ďalším spôsobom, ako môžete preukázať, že si môžete vziať nový úver je, že jednoducho banke odhalíte svoju aktuálnu finančnú situáciu a dostatočne odôvodnite predošlé priestupky. Najradikálnejšou možnosťou je potom vyhlásiť osobný bankrot.

Ako možno nahliadnuť do úverového registra?

Stav vašich záznamov v úverovom registri si môže skontrolovať každá fyzická či právnicka osoba. Nie je to však zadarmo. Fyzické osoby (nie živnostníci) môžu dostať svoj výpis za poplatok 14 eur alebo za 4 eurá - v druhom prípade to ale trvá až 30 dní. So žiadosťou sa treba obrátiť na Klientske centrum Slovak Banking Credit Bureau slúžiace pre bankový úverový register prípadne Non-Banking Credit Bureau slúžiaci pre nebankový register. Možno o ne požiadať osobne alebo poštou, pobočka sú v Bratislave. Ak podnikáte, o výpis z úverového registra musíte požiadať Národnú banku Slovenska.

Anketa

Koľko máte úverov a pôžičiek?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+26
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

3. 11. 2023 | Marek Mittaš

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

Centrálny register účtov má uchovávať a sprístupňovať dôležité informácie o bankových účtoch, majetkových účtoch a bezpečnostných schránkach. Jeho spustenie bolo naplánované na január... celý článok

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

5. 10. 2023 | Jan Müller

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

Pre platobné karty sa u nás vžil termín kreditka. V skutočnosti ale väčšinou ide o kartu debetnú. Aký veľký je v tom rozdiel?