Poslal som peniaze na zlý účet. Čo s tým môžem urobiť?

Roland Regely | rubrika: Článok | 6. 5. 2021
Niekto pri platení svojich účtov cez internetbanking kontroluje každé číslo dva-tri razy, niekto len v rýchlosti zadá údaje a odošle peniaze bez predchádzajúcej kontroly. Tak či onak sa vám môže stať, že pri posielaní peňazí spravíte chybu. Poradíme vám, čo v takom prípade môžete robiť.
Poslal som peniaze na zlý účet. Čo s tým môžem urobiť?

Zdroj: Shutterstock

Pri zadávaní údajov do internetbankingu platí jednoduché pravidlo. Stačí malá nepozornosť a máte "zarobené na problém". Keď totiž pošlete peniaze na nesprávny, alebo neexistujúci účet, môžete sa pri ich vrátení spoliehať len na dobrú vôľu príjemcu alebo na prípadné vymáhanie súdnou cestou.

Tri dobré rady pre rýchle zablokovanie platby

Ak už ste zaslali svoje peniaze cez internetbanking na nesprávny účet, môžete ešte skúsiť stornovať túto platbu priamo v systéme internetbankingu. Platí to ale len pre niektoré banky. Ak totiž odošlete platbu na účet v rovnakej banke, peniaze odídu z vášho účtu takmer okamžite.

Druhou radou, ktorá vám môže zachrániť peniaze a ich spätné vybavovanie je zavolať bezodkladne do vašej banky. Ak ste poslali peniaze do inej banky, máte celkom slušnú šancu, že neodídu. Takéto platby sa totiž spravidla robia raz denne a zadaný príkaz len čaká na odoslanie v banke. Ideálne ak tieto peniaze odošlete cez víkend, sviatok alebo s oneskoreným dátumom splatnosti. Banky takúto platbu väčšinou vedia bez problémov zablokovať, ale môžu si za ňu účtovať poplatok.

Ak už peniaze odišli na nesprávny účet, môžete mať veľký problém ich získať naspať. Súhlas totiž musí dať človek, ktorý peniaze na svoj účet dostal. Ak sa s ním budete vedieť spojiť a dá vám súhlas, banka môže túto platbu stornovať. V prípade, že takýto súhlas nezískate, budete musieť o peniaze požiadať súdnou cestou. A to aj v takej situácii, ak dotyčný už nežije alebo s vami nekomunikuje. Tu treba zvážiť aj to, o akú sumu ide. Pretože ak sa jedná o sumu dosahujúcu pár eur, vedzte, že súdne poplatky vás vyjdu omnoho drahšie a napokon nemáte stopercentnú istotu, že ich aj získate naspäť.

 

peniaze odoslané na zlý účet - ako postupovať?

Zdroj: Shutterstock

Ten najlepší možný prípad omylu

V každom prípade, väčšina zle zadaných platieb sa vráti späť s tým, že platobný príkaz bol zrušený. Je to preto, že aj keď ste nesprávne zadali číslo účtu, banka takúto kombináciu nepozná a vyhodnotí ju ako chybnú a preto peniaze napokon dostanete naspäť. V takomto prípade nemusíte robiť nič, peniaze sa o pár dní sami vrátia na váš účet. Zväčša do dvoch dní aj s chybnou hláškou, že číslo účtu neexistuje.

Ako požiadať o vrátenie peňazí - pri odoslaní na nesprávny účet?

Ak už platba prebehla a peniaze odišli na reálny účet (ale nesprávny), môžete podať žiadosť o vrátenie neoprávnene prijatých peňažných prostriedkov. Tlačivo dostanete buď v banke, alebo ho nájdete na webovej stránke finančnej inštitúcie. Po vyplnení ho zašlite alebo odneste priamo do banky, čím začnete proces vrátenia peňazí od neoprávneného príjemcu.

Žiadosť o vrátenie neoprávnene prijatých peňažných prostriedkov musí obsahovať:

  • číslo účtu neoprávneného príjemcu
  • číslo účtu odosielateľa
  • suma a mena
  • variabilný, konštantný a špecifický symbol

Banka žiadosť doručí a nasledujúci priebeh už závisí od príjemcu. Peniaze môže vrátiť alebo jednoducho nemusí komunikovať vôbec. Ak vám peniaze nevráti, môžete podať žalobu o vydanie bezdôvodného obohatenia.

Prax hovorí, že len ojedinelé prípady končia na súde. Väčšina príjemcov po začatí žaloby peniaze okamžite pošle naspäť.

Anketa

Myslíte, si že v budúcnosti prestaneme používať hotovosť?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+6
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

3. 11. 2023 | Marek Mittaš

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

Centrálny register účtov má uchovávať a sprístupňovať dôležité informácie o bankových účtoch, majetkových účtoch a bezpečnostných schránkach. Jeho spustenie bolo naplánované na január... celý článok

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

5. 10. 2023 | Jan Müller

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

Pre platobné karty sa u nás vžil termín kreditka. V skutočnosti ale väčšinou ide o kartu debetnú. Aký veľký je v tom rozdiel?