Prenájom versus bývanie vo vlastnom: čo sa oplatí viac?

Lenka Vyplašilová | rubrika: Článok | 7. 11. 2016
Aj vy bývate v prenájme a lámete si hlavu nad tým, či v ňom ostať alebo ísť do vlastného a uviazať si na krk hypotéku na nasledujúcich 30 rokov? Slováci vo všeobecnosti preferujú svoju strechu nad hlavou. Chcú bývať vo vlastnom.
Prenájom versus bývanie vo vlastnom: čo sa oplatí viac?

Zdroj: Shutterstock

Málokto má v dnešnej dobe k dispozícii dostatok prostriedkov na to, aby si mohol zabezpečiť vlastné bývanie. Neostáva nič iné, než si na vysnívané bývanie našetriť, čo je, samozrejme, utopická predstava a hlavne, beh na dlhú trať. V súčasnosti je veľmi populárny trochu iný spôsob šetrenia, a to taký, že vám vypomôže banka, ktorá vám poskytne potrebné prostriedky a vy jej postupne požičanú sumu splácate. Hypotekárnym úverom otázku vlastného bývania riešia najmä ľudia pred alebo okolo tridsiatky so stabilným príjmom, ktorí preferujú platenie mesačnej splátku hypotéky pred rovnako vysokým prenájmom, a tiež ľudia pomýšľajúci na založenie rodiny. 

Hypotéka: beh na dlhú trať

Hypotéka je dlhodobý záväzok, v niektorých prípadoch dokonca celoživotný. V prvom rade si preto dôkladne premyslite, akú veľkú sumu a na akú dlhú dobu si chcete prostriedky požičať. Pred podaním žiadosti o úver je, samozrejme, veľmi dôležité dôkladne zvážiť vaše finančné možnosti – príjmovú a výdavkovú stránku vášho rozpočtu a zvážiť, aká výška mesačnej splátky je pre vás prijateľná a únosná. Tiež sa odporúča vytvoriť si finančnú rezervu minimálne vo výške troch až šiestich mesačných splátok úveru.

Riešite, akú dobu splatnosti hypotéky si nastaviť? Prečítajte si nasledujúci článok: //www.peniaze.sk/byvanie/2152-riesite-aku-dobu-splatnosti-hypoteky-si-nastavit-poradime-vam!

Investujete do vlastného

Nesmiernou výhodou hypotéky v porovnaní so životom v prenajatej nehnuteľnosti je, že investujete do vlastného. Vlastné je však v takomto prípade veľmi zdanlivý pojem, pretože v prípade stopercentnej alebo takmer stopercentnej hypotéky na 30 rokov je de facto vlastníkom banka. V prípade problémov so splácaním o nehnuteľnosť môžete jednoducho prísť. Keď hypotéku splatíte, stávate sa plnohodnotným vlastníkom.

Aké faktory je dôležité brať do úvahy a na čo všetko je potrebné dať si pozor pri vybavovaní hypotéky? Na čo klienti často zabúdajú? Čítajte v článku:

Úrokové sadzby sú na rekordnom minime, ale dokedy? 

Úrokové sadzby sú v tejto chvíli na rekordne nízkej úrovni a hypotéku je možné získať za veľmi atraktívnych podmienok. Táto skutočnosť dodáva mnohým odvahu a príležitosť vstúpiť do hypotekárneho záväzku. S výškou úrokovej sadzby priamo úmerne súvisí výška mesačnej splátky, ktorá je na určitej úrovni (teda aspoň dovtedy, kým neskončí doba fixácie úrokovej sadzby).

Nízke úroky však ľudí môžu uviesť do omylu, že na tejto úrovni ostanú navždy. Budú si môcť dovoliť splácať hypotéku aj keď sa úrokové sadzby zvýšia? Nad týmto sa zamyslí len málokto z tých, ktorí sa zbesilo vrhnú do hypotekárneho kolotoča. Je pritom veľmi málo pravdepodobné, že úrokové sadzby ostanú na rekordne nízkej úrovni navždy, a tak sa skôr či neskôr začnú vracať na svoje pôvodné historické hodnoty. A nie každý jednotlivec či domácnosť si už bude môcť dovoliť z rozpočtu utiahnuť vyššiu splátku.

Viac o fixácii úrokovej sadzby hypotekárneho úveru sa dozviete:

Prenájom: bývanie "bez viazanosti"

Mladí ľudia krátko po ukončení štúdia alebo osamostatnení sa a opustení rodičovského hniezda preferujú možnosť prenájmu. Je to pomerne logické, keďže často nemajú stabilné zamestnanie s pravidelnými príjmami, nemajú žiadne úspory a ani predstavu o tom, kde a ako chcú žiť. Výhodou života v prenajatej nehnuteľnosti je najmä skutočnosť, že ju môžete kedykoľvek vymeniť za inú. A tak ak sa rozhodnete presťahovať do väčšieho alebo do inej lokality, prípadne mesta, nie ste ničím viazaní.

Tiež si v prípade prenajatého bytu či domu nemusíte robiť starosti s prípadnými opravami alebo nákladnými rekonštrukciami. Ak sa niečo pokazí, opraví to proste majiteľ.

Ak bývate v prenajatom byte, máte väčšinou možnosť niečo si z výplaty odkladať, aby ste k prípadnej hypotéke v budúcnosti mohli pridať aspoň časť svojich úspor. Život v prenajatom byte alebo dome je tiež zaujímavý pre tých ľudí, ktorí nemajú príliš veľký vzťah k majetku, keďže vlastníctvo nehnuteľnosti vytvára predpoklad starostlivosti o ňu. A to nie je atraktívne úplne pre každého. Negatívnym aspektom však môže byť zvýšenie nájmu zo strany majiteľa alebo prípadné nepredĺženie zmluvy.

Nedá sa všeobecne odporučiť, či má človek radšej bývať v prenajatom alebo si kúpiť bývanie vlastné. Každá z uvedených možností má svoje pre a proti a otázka, ktorá z týchto možností je výhodnejšia, pravdepodobne nepozná jednoznačnú odpoveď. Záleží na preferenciách a životnej situácií. Kým byty na prenájom slúžia hlavne ako dočasné riešenie, tak vlastná strecha nad hlavou je riešenie dlhodobejšieho charakteru.

Rozhodne ale nejdeme cestou západu, kde je bežným štandardom, že mnohí ľudia žijú v prenajatých bytoch. Slovákov (a vo všeobecnosti postkomunistické krajiny) z historických dôvodov proste láka vlastné bývanie. 

Lenka Vyplašilová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

15. 1. 2024 | Marek Mittaš

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

Nárast úrokových sadzieb hypoték bol za posledné dva roky rýchly a výrazný. Z výhodných ponúk s úrokom pod 1 % sa zrazu stali veľmi drahé produkty s úrokovými sadzbami dosahujúcimi... celý článok

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

24. 11. 2023 | Daniel Výcha

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

Bývanie sa stáva čoraz drahším. Potvrdzujú to štatistiky, ktoré ukazujú, že ceny bývania v Európskej únii rástli aj v druhom štvrťroku. V porovnaní s prvým štvrťrokom boli ceny bytov... celý článok

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

17. 10. 2023 | Redakcia

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

Ceny nehnuteľností v minulom roku dosiahli svoje maximá. V kombinácii s vysokými hypotékami to spôsobilo pomerne výrazné ochladenie trhu. Najnovšie štatistiky však prinášajú skvelé... celý článok

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

13. 9. 2023 | Redakcia

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

Štátna prémia pre rok 2024 by mala dosahovať 7 % z ročného vkladu, avšak maximálne do výšky 70 eur. Tento záver vyplýva z návrhu opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky,... celý článok

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

24. 7. 2023 | Daniel Výcha

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

Jeden zo spôsobov, ako štát pomáha občanom v hmotnej núdzi, je poskytnutie príspevku na bývanie. Podľa novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi sa od 15. júla 2023 zvýšila suma tejto... celý článok