Ako predčasne splatiť úver? Jednoducho a prehľadne!

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 19. 10. 2016
Úroky na úveroch za posledné roky zamierili strmhlav k zemi. To je dôvod, prečo sa trh otriasa vlnami refinancovania. Predčasné splatenie úveru novým úverom, má však niekoľko háčikov. Nahráva mu síce zníženie pokuty za predčasné splatenie, no na druhej starne nie každému sa musí oplatiť. Hoci úroky vyzerajú lákavo.
Ako predčasne splatiť úver? Jednoducho a prehľadne!

Zdroj: Shutterstock

Nemáte povinnosť byť dlžníkom

Nech ste si požičali akúkoľvek sumu formou akéhokoľvek typu úveru, nie je potrebné čakať do splatnosti uvedenej na úverovej zmluve.

Podľa Zákona 129/2010 Z.z  o spotrebiteľských úveroch má dlžník kedykoľvek právo na úplné alebo čiastočné predčasné splatenie spotrebiteľského úveru.

Jedinou podmienkou je, že ak sa úver splatí skôr, ako bolo dohodnuté, veriteľ má právo na kompenzáciu.  A práve ona je často otáznikom, pri ktorom je potrebné zvážiť niekoľko alternatív.

Poplatky sú jednotné a znížené

V minulosti mohli účtovať banky poplatky za predčasné splatenie úveru rôzne. Často to bola suma od 3% do 5%.

Dnes pravidlá určuje Zákon 129/2010 Z.z, ktorý v paragrafe § 16 o splatení úveru pred lehotou splatnosti určuje, že  výška náhrady nákladov za predčasné splatenie nemôže presiahnuť:

  • 1 % výšky úveru pred lehotou splatnosti, ak obdobie medzi splatením úveru pred lehotou splatnosti a dohodnutým dátumom ukončenia zmluvy o spotrebiteľskom úvere presahuje jeden rok
  • 0,5%, ak toto obdobie nepresahuje jeden rok 

Poplatok sa neplatí vôbec, ak...

Úplné oslobodenie od poplatku aj akejkoľvek pokuty za predčasné splatenie nastáva v týchto prípadoch:

  • na základe poistnej zmluvy, ktorá má zaručiť splatenie spotrebiteľského úveru
  • ide o povolené prečerpanie
  • splatenie spotrebiteľského úveru sa má uskutočniť v období, pre ktoré nie je úroková sadzba spotrebiteľského úveru fixná 
  • suma splátok splateného spotrebiteľského úveru pred dohodnutou lehotou splatnosti za obdobie predchádzajúcich po sebe idúcich 12 mesiacov vrátane naposledy vykonanej splátky nepresahuje 10 000 eur 
  • splatenie spotrebiteľského úveru pred dohodnutou lehotou splatnosti sa uskutoční v súvislosti s uplynutím doby fixácie úrokovej sadzby spotrebiteľského úveru 

Čakanie na zmenu fixácie je výhodnejšie

Záujem o splatenie ani refinancovanie nebude postačujúce banke nahlásiť telefonicky alebo mailom, musíte tak urobiť písomne. Aj vzhľadom k tomu, že pred ukončením úverovej zmluvy budete potrebovať priamo z banky konkrétny súčet vyčíslenia úveru.

To je najvhodnejšie žiadať práve po uplynutí doby fixácie. Vtedy má totiž banka právo zmeniť úrokové sadzbu a dlžník možnosť splatiť dlh bez nákladov. Vtedy banka nemôže požadovať úhradu úrokov, poplatkov alebo iných pokút v súvislosti s predčasným splatením.

Toto obdobie netreba prešvihnúť, pretože sa uplatňuje najneskôr ku dňu, od ktorého je platná nová výšky fixovanej úrokovej sadzby. Ak požiadate banku o splatenie po tejto lehote, už je potrebné počítať s povinnosťou zaplatiť poplatok za predčasné splatenie úveru a mimoriadnu splátku podľa zákona.

Pri výhodnosti nepočítajte len úroky

Minimum na mimoriadnu splátku úveru je 3-násobok bežnej splátky a maximom prirodzene celá výška nesplatenej časti.  Počítať úsporu pri predčasnom splatení napríklad z dedičstva, výhry, alebo hotovosti sa príliš neoplatí. Zbaviť sa dlhu je jednoducho vždy výhodnejšie, ako platiť banke úroky nasledujúcich niekoľko rokov. Problém je pri refinancovaní, teda len presunutú úveru do inej banky. Vtedy je potrebné s úsporou počítať vždy iba do konca fixácie nového úveru.

Ak máte napríklad požičaných 50 000 eur za 3,5 % a splátka je 200 eur, pri ponuke v banke s úrokom 1,8% môže byť rozdiel v mesačnej splátke aj 40 eur. S ňou je potrebné počítať iba do konca doby aktuálnych úrokov, napríklad na 36 mesiacov. Za ten čas usporíte na splátkach 1440. Po troch rokoch totiž aj nová banka môže úrok zvýšiť. Z úspory si odpočítajte náklady ako 1% pokutu (ak ju platíte), poplatky za odhad, kataster, nový úver a podobne. Nakoniec zistíte, že úspora ani nemusí vzniknúť.

Informujte sa na „akciové“ možnosti

Niektoré banky umožňujú nad rámec veľkých mimoriadnych splátok realizovať aj pravidelné mimoriadne platby bez poplatku do istého percenta z celkovej sumy. Podmienkou býva napríklad využitie niektorej bankovej služby, alebo mobilnej aplikácie. Niektoré banky umožňujú napríklad aj systém rýchlejšieho splácania úveru priebežne, čo má však za následok mierny nárast úroku. Ide o ponuky konkrétnych bánk, nad rámec zákona a benefity je vhodné riešiť vždy v rámci úverovej zmluvy. Informujte sa na možnosti znižovania dlhu priamo vo svojej banke, ktoré často pre klientov prinášajú v rámci akcií nové možnosti.

Mladým sa refinancovať neoplatí

Opatrní pri prenášaní a predčasnom splatení hypotéky musia byť najmä mladí, ktorí využili zvýhodnený úrok so štátnou podporou. Ak príde k splateniu, alebo refinancovaniu hypotéky v priebehu prvých štyroch rokoch od poskytnutia úveru,  je dlžník povinný vrátiť štátny príspevok alebo štátny príspevok pre mladých poskytnutý za predchádzajúce obdobie. Prvé štyri roky preto v tomto prípade nie je prenos takmer v žiadnom prípade výhodný. Jednou z možností je však požiadať banku o prehodnotenie a zníženie súčasného úroku. Banka tomu často vie vyjsť v ústrety. 

Refinancovanie sa taktiež neoplatí ľuďom, ktorí úver čerpali v posledných mesiacoch, alebo už majú naopak do splatnosti len pár rokov. Vtedy by bol pomer medzi splatením istiny a úrokov najvyšší. Platí totiž, že zo začiatku splácania úveru ide vyššia časť splátky na úroky ako istiny a tento pomer sa časom mení až k úplnému vyplateniu dlžoby. 

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie pôžičky podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Banka, Úrok, Úver

Toto ste už čítali?

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

18. 4. 2024 | Marek Mittaš

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

Exekúcie sú nepríjemné a v súčasnosti trápia mnohých Slovákov. Niektorí s nimi bojujú najmä kvôli nedoplatkom na výživnom, iní zas z dôvodu nezaplatených odvodov do zdravotnej poisťovne.... celý článok

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

28. 2. 2024 | Marek Mittaš

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov sa za posledné dva roky výrazne zvýšili. Toto zvýšenie malo priamy vplyv na mesačné splátky, ktoré v súčasnosti komplikujú bežný život mnohým rodinám.... celý článok

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

8. 2. 2024 | Barbora Magočová

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

Exekúcia prikázaním pohľadávky z účtu v banke je v súčasnosti využívaná naozaj hojne. Bankový účet je totiž pre exekútora ľahko odhaliteľný; dlžnú čiastku môže vďaka tomu vymôcť rýchlo,... celý článok

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

18. 12. 2023 | Barbora Magočová | 1 komentár

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

Vianoce a novoročné výpredaje nás spravidla vyprovokujú, aby sme načreli hlbšie do našich peňaženiek. Nemálo ľudí v tomto období rieši nedostatok financií spotrebiteľskými úvermi. Podľa... celý článok