Čo všetko treba vybaviť po narodení dieťatka

Roland Regely | rubrika: Článok | 8. 11. 2016
Po narodení dieťatka čaká rodičov mnoho výziev. Na Slovensku je jednou z nich nepochybne aj kolotoč vybavovania dokladov na úradoch. A v tomto článku si ukážeme, čo všetko je k ich úspešnému vybaveniu potrebné.
Čo všetko treba vybaviť po narodení dieťatka

Zdroj: Shutterstock

Po narodení dieťatka treba vykonať niekoľko dôležitých administratívnych úkonov. Na príslušnom matričnom úrade vybavíte rodný list dieťatka, vybrať zdravotnú poisťovňu, zabezpečiť zdravotné poistenie a napokon aj kartu poistenca.

Rodný list

Rodný list je verejná listina, ktorú vydáva matričný úrad pri narodení dieťaťa. Obsahuje údaje ako dátum narodenia, miesto narodenia, meno a priezvisko dieťaťa, údaje o otcovi a o matke dieťaťa. Rodný list dieťaťa sa vybavuje na matrike na mestskom alebo obecnom úrade príslušnom podľa miesta narodenia dieťaťa.

  • Dieťa narodené v platnom manželstve - rodný list vyzdvihne otec dieťaťa, obaja rodičia predložia preukaz totožnosti a sobášny list, meno alebo mená dieťaťa určí matka v pôrodnici a otec dieťaťa ho potvrdí svojím podpisom na matrike
  • Dieťa narodené slobodnej matke - rodný list vyzdvihne matka, predloží preukaz totožnosti a vyhlásenie o osobnom stave
  • Dieťa narodené rozvedenej matke - rodný list vyzdvihne matka dieťaťa, na nahliadnutie predloží platný preukaz totožnosti a právoplatný rozsudok o rozvode manželstva, zaujímavosťou je, že do 300 dní od právoplatného rozsudku o rozvode manželstva musí byť podľa zákona o rodine zapísaný do matriky ako otec dieťaťa manžel matky
  • Dieťa narodené vdove - rodný list vyzdvihne matka dieťaťa, na nahliadnutie predloží platný preukaz totožnosti a úmrtný list manžela

Prvý originál rodného listu vám úrady vydajú bezplatne, pri vydávaní duplikátu zaplatíte správny poplatok 5 eur.

Prepúšťacia správa

Pri prepustení z pôrodnice obdržíte prepúšťaciu správu o novorodencovi, ktorú ste povinní prvý pracovný deň po prepustení odovzdať zvolenému pediatrovi.

Prihlásenie dieťaťa na trvalý pobyt

Miestom trvalého pobytu dieťaťa v čase narodenia je miesto trvalého pobytu jeho matky. Ak sa dieťa narodilo na území Slovenskej republiky, je začiatkom trvalého pobytu deň jeho narodenia. Obec poverená viesť matriku oznamuje ohlasovniam príslušným podľa miesta trvalého pobytu narodenie dieťaťa. To znamená, že dieťa nie je potrebné na trvalý pobyt prihlasovať.

Ak sa však dieťatko narodilo v zahraničí, miestom jeho trvalého pobytu sa automaticky nestáva miesto trvalého pobytu jeho matky. V tomto prípade je začiatkom trvalého pobytu deň jeho prihlásenia v ohlasovni.

Zdravotné poistenie pre dieťa

Novorodenec, ktorý sa narodil na Slovensku, musí byť v zmysle platnej legislatívy od narodenia zdravotne poistený. Poistencom sa na tieto účely rozumie matka alebo otec dieťaťa, ktorý je zdravotne poistený na území SR.

Novorodenca treba do zdravotnej poisťovne prihlásiť do 60 dní od narodenia. Dovtedy je dieťa poistené v tej istej poisťovni ako matka a zdravotná starostlivosť je hradená z jej poistenia.

Na prihlásenie do zdravotnej poisťovne budete potrebovať tieto doklady:

  • prihláška poistenca
  • rodný list
  • občiansky preukaz rodiča alebo zákonného zástupcu

 

Komu treba oznámiť narodenie

O narodení dieťaťa informujte zamestnávateľa a pošlite mu kópiu rodného listu dieťatka.

Rodný list pošlite aj Sociálnej poisťovni - bude potrebovať doklad o narodení bábätka, aby neprestala vyplácať materské.

Rodný list budete potrebovať aj vtedy, ak chcete vybaviť dieťatku cestovný doklad, resp. cestovný pas. Dieťa bude mať vlastný cestovný pas, zapísať dieťa do pasu rodiča podľa legislatívy EÚ už nie je možné.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok