Vianočné nákupy s povoleným prečerpaním sa môžu predražiť

Lenka Vyplašilová | rubrika: Článok | 21. 11. 2016
Potrebujete získať peniaze na vianočné darčeky a premýšľate nad tým, že by ste situáciu riešili sklznutím do povoleného mínusu na vašom bežnom účte? Pozor, tento produkt je síce veľmi dobrý sluha, ale môže sa ukázať aj ako veľmi zlý pán.
Vianočné nákupy s povoleným prečerpaním sa môžu predražiť

Zdroj: Shutterstock

Ísť do mínusu s povoleným prečerpaním na bežnom účte

Ak potrebujete finančné prostriedky rýchlo a bez zbytočných starostí, môžete svoju banku požiadať o zriadenie povoleného prečerpania úveru k vášmu bežnému účtu, takzvaného kontokorentného úveru. Ten vám umožňuje čerpať prostriedky banky bez zdĺhavého vybavovania pôžičiek, pričom prístup k peniazom máte 24 hodín denne, 7 dní v týždni, a to priamo na vašom bežnom účte.  Má aj ďalšie výhody: 

  • Úver je čerpaný na bežnom účte až do výšky dohodnutého limitu a vy čerpáte len toľko prostriedkov, koľko práve potrebujete
  • Úročená je len skutočne čerpaná suma úveru, a to len za obdobie, kedy peniaze získané v rámci povoleného prečerpania využívate. 
  • K splácaniu úveru dochádza automaticky, pripísaním platieb na účet, takže nemusíte myslieť na splácanie a banke platiť pravidelné mesačné splátky. V podstate každá prichádzajúca platba čerpaný kontokorent spláca. Napríklad výplata. 
  • Splatenú časť kontokorentného úveru je možné kedykoľvek opätovne čerpať. 
  • Banke nemusíte preukazovať ani účel použitia získaných prostriekdov. 

Ako sa dostať do povoleného mínusu

Kontokorentný úver nezíska automaticky každý klient banky. Na to, aby vám banka zriadila povolené prečerpanie, resp. poskytla kontokorentný úver, musíte zväčša splniť niekoľko podmienok.

Tie sa, samozrejme, v každej banke môžu líšiť. Ide napríklad o vedenie bežného účtu v banke, ktorú žiadate o kontokorentný úver.

Banky tiež môžu požadovať, aby bol tento účet vedený určitú minimálnu dobu alebo na tento účet chodí pravidelne dostatočne vysoký príjem. To znamená, že banka nejakú dobu čaká na niekoľkomesačnú bezproblémovú históriu, a až potom pristúpi k schváleniu povoleného prečerpania.

Ak vám na účet pravidelne chodí výplata, môže sa stať, že vám banka ponúkne túto možnosť priamo v internetovom bankovníctve. 

Dobrý sluha, ale zlý pán

Mnohí siahajú po pomerne jednoduchej ceste, ako chýbajúce prostriedky získať a vydajú sa cestou povoleného prečerpania. Tento produkt rýchlo a jednoducho pomôže preklenúť nedostatok finančných prostriedkov. Pozor však na to, že tento produkt patrí medzi najdrahšie úverové produkty, ktoré majú banky v ponuke, a na rozdiel od kreditnej karty neponúka žiadne výhody bezúročného obdobia. Neoplatí sa ho využívať dlhodobo, ak nechcete zbytočne preplácať. To znamená, že nie je výhodné mať povolené prečerpanie neustále vyčerpané, pretože zbytočne preplácame na úrokoch a celé nákupy sa tak môžu predražiť až o niekoľko eur či desiatok eur. 

Tabuľka: Koľko vás stojí byť v mínuse pri úroku 18 % p.a.

Prečerpaná suma 1 deň 1 týždeň1 mesiac1 rok
100 eur4,9 centov34,3 centov1,5 eur18 eur
500 eur24,7 centov1,88 eur 7,5 eur90 eur
1000 eur 49,3 centov3,45 eur 15 eur 180 eur
Príklad je ilustratívneho charakteru

 

Ako si nastaviť povolené prečerpanie

Je dobré uvedomiť si, že ak budete mať zriadené povolené prečerpanie, môže sa stat, že ho vyčerpáte až do nuly. Je vhodné nastaviť si teda takú výšku kontokorentu, ktorá zodpovedá vašim možnostiam.

Nie je vhodné, aby výška kontokorentu presahovala výšku vašej mesačnej výplaty. Dôvod je jednoduchý: ak ho celý vyčerpáte, na jeho celkové splatenie vám nebude stačiť jedna výplata.

Taktiež nie je ideálne, aby výška kontokorentného úveru poskytnutého bankou bola na úrovni vašej výplaty. Ak by ste totiž mali úver celý vyčerpaný, vaša výplata ho síce splatí, ale akékoľvek čepranie výplaty tak potom znamená to, že znova pôjdete do mínusu, s čím je spojené platenie úrokov.

Najoptimálnejšie je, ak je výška možného povoleného prečerpania nižšia ako výplata.

Príklad na nastavenie povoleného prečerpania

Ak vám mesačne chodí od zamestnávateľa na účet 700 eur a máte vyčerpaný kontokorent so zjednaným rámcom 500 eur, tak vám vaša výplata splatí nielen úver, ale zároveň na účte ponechá aj vaše prostriedky. Prvých 200 eur tak čerpáte z vlastného a nie formou pôžičky.

Lenka Vyplašilová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Banka, Bežný účet, Úver

Toto ste už čítali?

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

17. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

VÚB banka už spustila svoju novú verziu aplikácie pre mobilné bankovníctvo. Zatiaľ je dostupná len pre vybraných klientov, ktorí ju testujú. Tí však nie sú nadšení, aplikácii dávajú... celý článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok