5 vecí, ktoré by ste mali vedieť v súvislosti s dedením

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 8. 11. 2016
Rozdeľovanie majetku po zosnulom je v mnohých rodinách veľmi citlivá téma. Problémy však vznikajú najmä vtedy, keď dedičia nemajú dostatok informácií. Čítajte, čo treba vedieť, aby ste na dedičstve zbytočne neprerobili.
5 vecí, ktoré by ste mali vedieť v súvislosti s dedením

Zdroj: Shutterstock

1. Dedičstvo sa oplatí riešiť ešte pred úmrtím poručiteľa

Pokiaľ to dovoľuje situácia, je vždy lepšie majetok vysporiadať ešte pred smrťou poručiteľa. Včasné riešenie celej rodine ušetrí množstvo stresu, času stráveného u notára a najmä poplatkov, ktoré je potrebné v súvislosti s dedičským konaním hradiť.

Poplatky pritom nie sú malé - základom odmeny notára (ktorý v dedičskom konaní vykonáva funkciu tzv. súdneho komisára) je všeobecná hodnota majetku poručiteľa, ktorý sa stal predmetom konania o dedičstve. Odmena sa počíta percentuálnym podielom z hodnoty majetku. Platí teda priama úmera – čím je majetok vyporiadavaný v dedičskom konaní väčší, tým viac si dediči priplatia.

V drvivej väčšine prípadov sa budú dediči chcieť vyhnúť plateniu poplatkov najmä vtedy, keď prichádza do úvahy dedenie hodnotnejších vecí – napríklad nehnuteľností. V tomto prípade je ideálne, keď sa potenciálni dediči s poručiteľmi dohodnú na prevode nehnuteľností ešte pre úmrtím. V mnohých prípadoch sa rodičia zdráhajú dieťaťu darovať rodinný dom ešte za života kvôli prirodzenému strachu, že ich dieťa nakoniec pripraví o strechu nad hlavou. Tieto obavy sa dajú ale veľmi ľahko riešiť zriadením tzv. vecného bremena doživotného užívania nehnuteľnosti.

V praxi to funguje tak, že v zmluve, ktorou rodičia prevedú na dieťa (či iného dediča) nehnuteľnosť (najčastejšie ide o darovaciu zmluvu) je obsiahnuté aj dojednanie o tom, že rodičia majú právo v nehnuteľnosti doživotne bývať. Na základe takto koncipovanej zmluvy príslušný katastrálny úrad vyznačí na liste vlastníctva nielen nového vlastníka (potenciálneho dediča), ale aj vecné bremeno podľa zmluvy.

Potomok s nehnuteľnosťou zaťaženou vecným bremenom doživotného užívania nemá veľké šance niečo podniknúť bez súhlasu rodičov – takúto nehnuteľnosť totiž väčšinou nechce nikto kúpiť ani akceptovať ako predmet záložného práva. Rodičia zároveň v nehnuteľnosti podľa plánu dožijú a po ich smrti táto už nie je riešená v dedičskom konaní.

2. Započítanie na dedičský podiel

Ak je prevod časti majetku poručiteľov riešený už pred ich úmrtím, je treba vždy myslieť aj na zápočet na dedičský podiel. Pri dedení zo zákona totiž platí, že dedičovi sa do jeho podielu započíta to, čo od poručiteľa bezplatne dostal ešte za jeho života. Toto neplatí pre obvyklé darovania (t.j. napríklad pre dary primeranej hodnoty, ktoré dediči dostali na narodeniny či Vianoce).

Pri dedení zo závetu sa postupuje inak – započítanie treba urobiť iba vtedy, ak na to dal poručiteľ príkaz alebo ak by bol obdarovaný dedič neodôvodnene zvýhodnený oproti potomkom poručiteľa. Pokiaľ teda máte vedomosť o tom, že ostatní z dedičov od poručiteľa za života dostali hodnotnejší dar (napríklad ak Vaši súrodenci dostali od rodičov do daru rodinný dom), určite si v dedičskom konaní nárokujte, aby bol tento dar zohľadnený pri určení veľkosti ich dedičského podielu, inak môžete zbytočne prísť skrátka.

3. Závet poručiteľa potomkov nerieši

Dohodli ste sa s budúcim poručiteľom, ktorý nie je Vaším predkom, že vám niečo odkáže formou testamentu a počítate s tým do budúcna? Pozor na tzv. neopomenuteľných dedičov. Odkaz v závete je veľmi častý napríklad v situácii, keď spolu v jednom byte žijú nezosobášený druh a družka, ktorí nemajú spoločné deti a želajú si, aby byt po smrti jedného z nich zostal druhému.

Treba mať však vždy na pamäti, že maloletým potomkom sa musí dostať aspoň toľko, koľko robí ich dedičský podiel zo zákona, a plnoletým potomkom aspoň toľko, koľko robí jedna polovica ich dedičského podielu zo zákona. Pokiaľ tomu závet odporuje, je v tejto časti neplatný, ak nedošlo k vydedeniu potomkov.

Vydediť potomkov je však možné len zo striktne stanovených zákonných dôvodov, ktoré zahŕňajú len markantné prehrešky potomkov voči poručiteľovi, odsúdenie za úmyselný trestný čin na trest odňatia slobody v trvaní najmenej jedného roka a vedenie trvalo neusporiadaného života potomka.

4. Spolu s majetkom dedíte aj dlhy

Ak viete, že poručiteľ mal aj záväzky, dobre zvážte, či nebudete chcieť dedičstvo odmietnuť.

Dediči totiž zodpovedajú jednak za dlhy ktoré na nich prechádzajú smrťou poručiteľa a zároveň aj za primerané náklady spojené s pohrebom poručiteľa.

Zodpovednosť dediča za záväzky je limitovaná do výšky ceny nadobudnutého dedičstva. Pokiaľ budete dediť viacerí, zodpovednosť sa rozloží podľa pomeru toho, čo ste z dedičstva nadobudli, k celému dedičstvu.

Pre odmietnutie dedičstva sa môžete rozhodnúť len do jedného mesiaca odo dňa, keď vás súd o práve dedičstvo odmietnuť a o následkoch odmietnutia upovedomí. Súd môže túto lehotu predĺžiť len z dôležitých dôvodov.

5. Pozor na znenie dedičskej dohody

V praxi sa dedičstvo veľmi často vyporiadava formou tzv. dedičskej dohody. Niektorí dedičia si ale neuvedomia, že dedičská dohoda nie je to isté, ako klasické vyporiadanie dedičstva podľa zákonných dedičských podielov.

Automaticky očakávajú, že aj podľa dohody dostanú to, na čo majú nárok podľa Občianskeho zákonníka. V dedičskej dohode však môže byť dedičstvo vyporiadané v podstate akokoľvek – ktorýkoľvek z dedičov teda môže dostať menej, než by mu náležalo podľa zákona. Text dohody je preto treba pred odsúhlasením starostlivo skontrolovať – akonáhle bude jej znenie akceptované, zvyčajne je len veľmi málo ciest, ako vyporiadanie zvrátiť.


Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+20
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok