Nákup darčekov cez internet: na čo si dať pozor a ktorým e-shopom sa vyhnúť

Roland Regely | rubrika: Článok | 12. 12. 2018
Na Slovensku je už úplne bežné, že vianočné darčeky nakupujeme vo veľkom množstve aj prostredníctvom e-shopov. My vám poradíme, na čo si dať pozor a dokedy treba nakúpiť, aby Vaše darčeky boli doručené načas.
Nákup darčekov cez internet: na čo si dať pozor a ktorým e-shopom sa vyhnúť

Zdroj: Shutterstock

Nakupovanie darčekov prostredníctvom internetu je pohodlné, šetrí čas a v mnohých prípadoch aj peniaze. Ako teda nakúpiť čo najrozumnejšie?

Kupujte čím skôr, lehota dodania môže byť dlhšia

Prvým pravidlom pri nakupovaní darčekov je nákup v dostatočnom predstihu. Ak viete, čo presne chcete a máte dostatok finančných prostriedkov, s nákupom neváhajte. Lehoty dodania uvedené v e-shopoch pred sviatkami nie vždy reflektujú skutočnosť. Pred Vianocami majú totiž obchody množstvo objednávok a môže sa stať, že sa dodacia lehota pokojne predĺži o niekoľko dní. Dokonca až o dva týždne. V tomto ohľade je potrebné myslieť aj na to, čo ak tovar príde poškodený alebo nebude podľa Vašich predstáv - ak nákupný proces aj s doručením zvládnete v predstihu, stihnete ho prípadne vrátiť či vymeniť.

Nakupovanie 24 hodín denne

Internet je pri nakupovaní darčekov obrovským pomocníkom. Nielen že šetrí čas, no nakupovať môžete v 99% prípadoch 24 hodín denne a 7 dní v týždni.

Internet ceny porovnáva za vás

Dnes už nemusíte hľadať najlepšiu cenu na internete. Presne túto funkciu plnia tzv. agregátory. U nás napríklad veľmi známy portál heureka.sk. Stačí do vyhľadávača Google zadať napr. "holiaci strojček Philips najlacnejšie" a v jednom z výsledkov vyhľadávania získate prehľad o aktuálnych cenách, kde kúpite najlacnejšie, ale aj to, ako sa ceny pohybovali za posledné mesiace.

 

Tovar si môžete obzrieť v kamennej predajni

Obchodníci to nemajú radi, no v podstate na to máte právo. Ak si chcete vytúžený tovar ohmatať, pozrieť, vyskúšať - zbehnite do obchodného domu a urobte tak. Budete totiž už presne vedieť, čo kupujete. Oplatí sa to najmä pri elektrických spotrebičoch, mobilných telefónoch, hračkách, oblečení či parfumoch.

Internet nie je vždy lacnejšia alternatíva

Ak niekto tvrdí, že na internete nájdete všetko lacnejšie, mýli sa. Dnes už sa pokojne môže stať, že ceny uvedené v e-shope môžu byť vyššie alebo minimálne rovnaké, ako v kamennej predajni. Aj preto je dobré tovar vidieť na vlastné oči a vyskúšať. Ak bude rozdiel v cene zanedbateľný, môžete si ho rovno odviesť domov a ešte ušetríte napr. na poštovnom či kuriérovi.

Tovar kúpený cez internet možno do 7 dní vrátiť

Výhodou nákupu cez internet je možnosť tovar bezdôvodne vrátiť. Tým pádom odstupujete od zmluvy a budú Vám vrátené peniaze.

Logo bezpečný nákup

Slovenská asociácia pre internetový obchod vydáva predajcom po splnení určitých podmienok certifikát, na základe ktorého môžu používať logo "Bezpečný nákup". Nájdete ho na e-shope. Načo je to dobré? Zvyšuje to dôveryhodnosť internetového obchodu. Tu máte záruku, že tovar skutočne príde a väčšinou aj včas.

Dôveryhodnosť webstránky

Pochybný web alebo e-shop si všimnete pomerne ľahko. Často sa povodníci prezradia zlou gramatikou na svojich stránkach, neúplnými informáciami od prevádzkovateľa alebo ponúkajú až nereálne nízke ceny pri zdanlivo hodnotných produktoch. Ak si nie ste niektorým z obchodov istý, preštudujte si fóra, recenzie, prípadne všeobecné obchodné podmienky predajcu. Všímajte si aj to, či používa e-shop šifrovanú komunikáciu - teda má „https“ na začiatku webovej adresy. Ak si nie ste istý, dôveryhodnosť si môžete overiť aj prostredníctvom stránky www.scamadviser.com.

Nakupujte len zo svojho počítača či smartfónu

Ak sa chcete vyhnúť tomu, aby boli zneužité údaje Vašej platobnej karty či prístupové heslá do internet bankingu, plaťte vždy len zo zabezpečeného pripojenia. To znamená z domu, prostredníctvom mobilného pripojenia smartfónu alebo v práci. Vyhnite sa nákupom z kaviarní, pochybných Wi-Fi zón alebo verejne dostupných internetových pripojení.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Anketa

Tešíte sa už na Vianoce?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok