Dane v ČR: Praktické príklady, kedy máte nárok na zľavu na dieťa

Petr Gola | rubrika: Článok | 6. 12. 2016
Ak máte príjmy z ČR a máte deti, umožňuje zákon využiť daňové zvýhodnenie v tzv. sleve na detia tým odviesť na dani z príjmu výrazne menej.Kedy je možné daňové zvýhodnenie uplatniť a kedy nie?
Dane v ČR: Praktické príklady, kedy máte nárok na zľavu na dieťa

Zdroj: Shutterstock

Vždy jeden z rodičov môže uplatniť pri výpočte daňové zvýhodnenie na deti. Keď je daňové zvýhodnenie vyššie než vypočítaná daň z príjmu, tak dokonca vzniká nárok na daňový bonus.  V takom prípade sa nezaplatí ani daň z príjmu fyzických osôb a ešte je čistý príjem vyšší o rozdiel medzi daňovým zvýhodnením a vypočítanou daňou z príjmu.

Zamestnanci si uplatňujú daňové zvýhodnenie (zľavu na deti) pri výpočte mesačnej mzdy, SZČO v daňovom priznaní. 

Za celý rok 2016 predstavuje daňové zvýhodnenie:

  • na prvé dieťa 13 404 Kč  (1 117 Kč mesačne)
  • na druhé dieťa 17 004 Kč (1 417 Kč mesačne)
  • na tretie a ďalšie dieťa 20 604 Kč (1 717 Kč mesačne)

Daňové zvýhodnenie sa po prvýkrát uplatní v mesiaci, v ktorom sa dieťa narodí.

V prípade splnenia podmienky štúdia je možné daňové zvýhodnenie uplatniť najneskôr v mesiaci, kedy dieťa dosiahne 26 rokov veku.

Zamestnanci musia mzdovej účtovníčke doručiť príslušné doklady k uplatneniu daňového zvýhodnenia (kópiu rodného listu dieťaťa, potvrdenie školy, čestné prehlásenie druhého z rodičov, že daňové zvýhodnenie neuplatňuje). 

Pozrime sa na uplatňovanie daňového zvýhodnenia v praktických príkladoch.

1) Daňové zvýhodnenie uplatňuje druhý rodič

Zamestnanec Novák uplatňuje daňové zvýhodnenie pri výpočte mesačnej zálohy na dani z príjmu fyzických osôb. Manželka Nováková teraz nastupuje na návrate z rodičovskej dovolenky do práce.

U svojho zamestnávateľa si už pani Nováková daňové zvýhodnenie uplatniť nemôže. Výpočet čistej mesačnej mzdy pani Novákovej bude teda rovnaký ako v prípade bezdetnej kolegyne Sýkorovej.

2) Práce na dohodu

Samoživiteľka slečna Straková momentálne nemá uzatvorenú pracovnú zmluvu, privyrába si iba na dohodu o „provedení práce“. Aj pri práci na dohodu môže uplatniť daňové zvýhodnenie u svojho zamestnávateľa. Podmienkou je však podpísané prehlásenie k dani.

3) Práca pre viac zamestnávateľov súčasne

Pani Králová pracuje súčasne na skrátený úväzok pre zamestnávateľa AB, na dohodu o pracovnej činnosti pre zamestnávateľa CD a na dohodu „o provedení práce“ pre zamestnávateľa XY. Pani Králová má dve deti.

Daňové zvýhodnenie na deti si pani Králová môže uplatniť iba u jedného zamestnávateľa. V praxi je najlepšie podpísať prehlásenie k dani a uplatňovať daňové zvýhodnenie na deti u zamestnávateľa, kde sa jedná o dlhodobú prácu a kde je hrubá mzda alebo odmena vyššia.

4) Dieťa manželky z predchádzajúceho vzťahu

Pán Čierny má so svojou manželkou pani Čiernou dcéru Simonu. Z predchádzajúceho vzťahu má však pani Čierna ešte staršiu dcéru Janu. Pani Čierna je teraz na rodičovskej dovolenke, a preto nemôže daňové zvýhodnenie na deti uplatniť.

Daňové zvýhodnenie na obe deti však môže uplatniť manžel pán Čierny.

Daňové zvýhodnenie je totiž možné uplatniť na vyživované dieťa žijúce v spoločnej domácnosti, pričom za vyživované dieťa sa považuje nielen dieťa vlastné, ale aj dieťa v starostlivosti, ktorá nahrádza starostlivosť rodičov. Taktiež sa považuje:

  • dieťa, ktoré prestalo byť u daňového poplatníka z dôvodu získania plnej svojprávnosti alebo dospelosti v pestúnskej starostlivosti
  • dieťa druhé z manželov
  • vlastný vnuk alebo vnuk druhého z manželov, ak jeho rodičia nemajú dostatočné príjmy, s ktorých by si mohli daňové zvýhodnenie uplatniť

 

5) SZČO stanovujúca výdaje paušálom

Živnostník pán Veselý používa pri výpočte daňového základu výdajový paušál a mimo príjmy zo samostatnej zárobkovej činnosti nemá pán Veselý žiadne iné zdaniteľné príjmy. V daňovom priznaní teda nemôže pán Veselý uplatniť daňové zvýhodnenie na svoje deti.
Pán Pokorný vykonáva samostatnú zárobkovú činnosť, pri ktorej využíva výdavkový paušál, ale hlavné príjmy pána Pokorného plynú zo zamestnania. Pretože príjmy zo zamestnania tvoria viac než polovicu celkového daňového základu, tak môže pán Pokorný v daňovom priznaní uplatniť daňové zvýhodnenie na svoju dcéru aj pri využití výdavkového paušálu.

6) Dieťa družky

Pán Malý žije dlhodobo so svojou družkou, s ktorou vychováva dve deti, jedno vlastné a druhé dieťa má družka z predchádzajúceho manželstva. Pán Malý môže u svojho zamestnávateľa uplatniť daňové zvýhodnenie iba na svoje vlastné dieťa.

7) Dieťa zárobkovo činné

Študent vysokej školy Novotný (23 rokov) si počas štúdia privyrába. Pani Novotná môže daňové zvýhodnenie na syna, ktorý žije s rodičmi v spoločnej domácnosti uplatniť, aj keď má syn vlastný príjem. Daňové zvýhodnenie je možné na dieťa sústavne sa pripravujúce na budúce povolanie uplatňovať najdlhšie do 26 rokov veku dieťaťa.

8) Dieťa poberajúce invalidný dôchodok

Dcéra Radmila (22 rokov) študuje na vysokej škole a poberá invalidný dôchodok I. stupňa. Matka Dočkalová môže naďalej uplatňovať pri výpočte svojej čistej mzdy u zamestnávateľa daňové zvýhodnenie na dcéru. Daňové zvýhodnenie nie je možné uplatňovať iba na dieťa poberajúce invalidný dôchodok III. stupňa.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok