Dotácia na elektromobil a hybrid – všetko, čo potrebujete vedieť

Roland Regely | rubrika: Článok | 21. 12. 2016
Slovenskí občania môžu od 11. novembra žiadať o dotáciu na kúpu elektromobilu či hybridného vozidla. Ministerstvo hospodárstva SR a Zväz automobilového priemyslu podporí predaj celkovou sumou 5,2 milióna eur.
Dotácia na elektromobil a hybrid – všetko, čo potrebujete vedieť

Zdroj: Shutterstock

"Je to prvý krok na podporu elektromobility na Slovensku. Inšpirovali sme sa známym projektom šrotovného. Chceme dostať na naše cesty viacelektromobilov," uviedol minister hospodárstva Peter Žiga, na nedávnej tlačovej konferencii.

Aká je výška dotácie na elektromobil a hybrid

Nový automobil na čisto elektrický pohon kúpite po novom s 5-tisíc eurovou dotáciou, hybrid, teda kombináciu elektrického pohonu so spaľovacím motorom bude zvýhodnená o sumu 3-tisíc eur. Prostriedky na kúpu elektromobilu alebo hybridného auta idú z Recyklačného fondu a z automobilového väzu.

Elektromobil:

  • 2 000 eur po registrácii auta a vybavení potrebných náležitostí
  • 1 500 eur v nasledujúcom kalendárnom mesiaci po 1. výročí registrácie
  • 1 500 eur v nasledujúcom kalendárnom mesiaci po 2. výročí registrácie

Hybrid:

  • 1 000 eur po registrácii auta a vybavení potrebných náležitostí
  • 1 000 eur v nasledujúcom kalendárnom mesiaci po 1. výročí registrácie
  • 1 000 eur v nasledujúcom kalendárnom mesiaci po 2. výročí registrácie

Kde treba žiadať o dotáciu na elektromobil a hybrid

Ak chcete získať podporu, o dotáciu musíte požiadať priamo predajcu. Základnou podmienkou podpory je, aby išlo o nový doposiaľ neregistrovaný automobil, predávaný na Slovensku vo verzii plug-in, teda s batériou dobíjateľnou elektrinou prostredníctvom zásuvky.

Koľko dotácií štát celkovo rozdá

Celý projekt dotovania je nastavený do konca budúceho roka, resp. do vyčerpania vyčleneného rozpočtu 5,2 milióna eur.

Kto môže žiadať o dotáciu na elektromobil a hybrid

O podporu na hybrid či elektrické auto môže požiadať fyzická osoba, podnikateľský subjekt, a dokonca aj samospráva. Podmienkou je, aby vozidlu boli pridelené slovenské EČV. Ak vozidlo splní podmienky, tak každá osoba, ktorá je uvedená v Osvedčení o evidencii vozidla ako vlastník vozidla na území SR môže požiadať o príspevok. Zároveň musia spadať do kategórie M1 (osobné automobily), respektíve N1 (malé nákladné automobily do celkovej hmotnosti 3,5 tony).

Pri zakúpení nového auta sa však vyplatí len časť dotácie, zvyšok počas ďalších dvoch rokov od registrácie vozidla. "Cieľom je zabrániť špekulatívnemu vývozu za hranice. Podmienkou je preto registrácia vozidla na Slovensku najneskôr do konca budúceho roka na minimálne 24 mesiacov," uvádza prezident Zväzu automobilového priemyslu SR Juraj Sinay.

Koľko je na Slovensku elektromobilov a hybridov

V súčasnosti je na Slovensku zaregistrovaná len približne tisícka elektromobilov a áut s hybridným pohonom. Odborníci tento malý objem priradzujú najmä vysokej nákupnej cene. "Slovensko je automobilová veľmoc. Loptička je teraz aj na strane predajcov, ktorí môžu rozšíriť ponuku a motivovať zákazníkov aj cenou," doplnil P. Žiga.

Minister hospodárstva nevylúčil, že po vyčerpaní celkovej sumy určenej na dotácie projekt zastavia. Je teda možnosť, že ak to tento či budúci rok nestihnete, dotácie s veľkou pravdepodobnosťou budú fungovať aj ďalší rok.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok