Počúvanie hudby cez internet: ktorá služba sa oplatí najviac? (porovnanie)

Roland Regely | rubrika: Článok | 22. 11. 2019
Služby na streamovanie hudby sa tešia čoraz väčšej popularite. Ľudia už totiž pri súčasnej rýchlosti internetu nutne nepotrebujú mať v telefóne nahraté všetky skladby, vedia sa k nim pripojiť kedykoľvek.
Počúvanie hudby cez internet: ktorá služba sa oplatí najviac? (porovnanie)

Zdroj: Shutterstock

Počúvanie hudby prostredníctvom smartfónov patrí k najobľúbenejším činnostiam v rámci používania týchto mobilných zariadení. Pokrok technológií spôsobil, že v súčasnosti si už nemusíte so sebou nosiť zariadenie s veľkým úložným priestorom. Stačí vám pripojenie na internet a hudbu máte dostupnú cez niektorú streamovaciu službu. Navyše vo vašom osobnom účte, kde môžete prehľadne vytvárať súbory skladieb.

Za malý mesačný poplatok máte neobmedzený prístup k celej hudobnej knižnici daného poskytovateľa, ktorá má niekoľko desiatok milónov skladieb. Práve vďaka týmto lacnejším alternatívam sa nelegálne sťahovanie hudby dostáva do úzadia a veľa používateľov prechádza práve k online streamovaniu hudby

A ktorá služba sa na Slovensku najviac oplatí? Priniesli sme porovnanie piatich streamovacích služieb.

Spotify

Spotify bola jedna z prvých služieb poskytujúcich streamovanie hudobného obsahu. Hudobný katalóg tejto švédskej služby obsahuje viac ako tridsať miliónov skladieb. Okrem aplikácie na mobil ponúka aj alternatívu pre desktop a taktiež aj webový prehrávač. Je veľmi sociálne prepojená s Facebookom, kde pravidelne informuje vašich priateľov, čo aktuálne počúvate, alebo aké skladby si sťahujete do svojich playlistov. Spotify dokonca umožňuje aj nahrávanie vlastných albumov do svojho osobného konta.

Najväčšou výhodou služby je, že ju možno používať aj bezplatne. V takejto verzii síce má množstvo obmedzení, ako napríklad prerušovanie hudby reklamou alebo nemožnosť prepínania medzi jednotlivými skladbami v albume, no v podstate umožňuje počúvať milióny skladieb bez nelegálneho sťahovania.

Cena základného predplatného je 5,99 eur. Výhodou je, že vás nebude otravovať žiadne reklamy, skladby možno prehrávať vo vyššej kvalite a napokon si ich môžete ukladať aj do pamäti telefónu, ak by ste náhodou stratili pripojenie na internet. Ak si kúpite takzvanú rodinnú verziu (8,99 eur) môžete Spotify používať až na šiestich zariadeniach naraz. Ak si nie ste istí, či chcete Spotify alebo inú službu, využite skúšobnú verziu. Behom 30 dní testovania máte k dispozícii všetky funkcie platenej verzie.

 

Google Play

Hudba zo služby Google Play je určená najmä pre tých užívateľov, ktorí by radi skombinovali hudbu z online knižnice s ich vlastnými skladbami, ktoré už majú vo forme súborov uložené niekde v počítači alebo inom zariadení.

Vďaka Google Play si môžete nahrať až 100-tisíc vlastných skladieb. Aj v tomto prípade ale platí, že platená verzia toho ponúka omnoho viac, ako demoverzia. Google Play disponuje databázou 35 miliónov skladieb,

V rámci Hudby Google Play je tiež možné kupovať si z obchodu Play jednotlivé skladby a celé albumy, no predplatné vám zabezpečí prístup ku všetkým týmto skladbám. Aj táto služba ponúka 30-dňové skúšobné predplatné, cena základného predplatného je 5,49 eur mesačne.

Deezer

Túto službu na Slovensku priniesol medzi masy operátor Telekom. Predplatné k tejto službe totiž zahrnul do paušálov používateľov. Databáza 30 miliónov skladieb ponúka všetky vymoženosti tak ako Spotify, a takisto ponúka 30-dňové skúšobné predplatné.

Základná cena štartuje na hladine 5,99 eur mesačne. Za túto sumu dostanete bonusy v podobe neobmedzeného počúvania bez reklám a prerušovaní. Okrem toho je dostupná aj verzia zadarmo, no tá je pomerne obmedzená a využijete ju iba na počítači.

Rodinné členstvo stojí 8,99 eura mesačne až pre šesť osôb. Pre nadšencov hudby s vysokými nárokmi je k dispozícii Deezer HiFi za poplatok 11,99 eura mesačne.

Deezer môže byť pomerne zaujímavou alternatívou pre zákazníkov mobilného operátora Telekom. Tí môžu na prvých 12 mesiacov získať Premium za polovicu, čím sa cena za mesiac zníži na 2,99 eura. Deezeru sa však upíšete na celý jeden rok.

Apple Music

Spoločnosť Apple je technologický gigant a možnosť vstúpiť do hudobného sveta aj prostredníctvom takejto služby si nenechala ujsť. Ak ste si mysleli, že Apple Music funguje len prostredníctvom zariadení iPhone či iPad, mýlite sa. Túto službu pokojne spustíte aj na Androide.

Apple Music si môžete stiahnuť bezplatne a skúšať po dobu 3 mesiacov. Potom si musíte zakúpiť predplatné. Aj v tomto prípade máte k dispozícii vyše 30 miliónov skladieb. Základná cena je 5,99 eur a rodinné predplatné stojí 8,99 eur, presne ako Spotify. Študenti vysokých škôl môžu členstvo na najviac štyri roky získať za zhruba polovičnú cenu, konkrétne 2,99 eura mesačne. 

Hudobná knižnica ponúkaná spoločnosťou Apple je veľmi bohatá. Osloví najmä majiteľov zariadení Apple, funguje bezchybne aj s hodinkami Apple Watch a pomáha si aj obľúbenou hlasovou asistentkou Siri.

Tidal

Služba Tidal je v ponuke v dvoch platených verziách. Základné predplatné Tidal Premium stojí 5,99 eura mesačne, vyšší plán Tidal HiFi zase 11,99 eura mesačne. Prvý mesiac môžete Tidal skúšať bezplatne. Tidal, rovnako ako jeho konkurencia láka na offline prístup k hudbe, hudobné videá, možnosť importovať svoje už existujúce playlisty a vlastný exkluzívny obsah.

Obsahovo sa však viac zameriava na hudobné štýly pop a rap, čím môže značnú časť obecenstva sklamať.

YouTube Music

Google spustil v roku 2019 na Slovensku ďalšiu streamovaciu službu. Jej meno je YouTube Music a má vlastnú aplikáciu aj predplatné. V pláne je nahradiť vyššie spomínanú službu Google Play. Základná verzia je úplne zadarmo, podmienkou je však aktívne pripojenie k internetu. 

Prehrávanie hudby v bezplatnej verzii je prerušované reklamami a má ďalšiu nevýhodu - hudbu nemožno počúvať na pozadí, takže ste nútení mať otvorenú len jedinú aplikáciu, YouTube Music.

Predplatné YouTube Music Premium za 5,99 eura mesačne spomínané obmedzenia odstráni a k tomu pridá ešte prehrávanie offline. Google ponúka rodinný balíček za 8,99 eura mesačne pre spolu šiestich používateľov. Ak aplikácii YouTube Music umožníte sledovať lokalizačné služby vášho smartónu, bude vám ponúkať novú hudbu podľa toho, kde sa práve nachádzate - či už vo fitness centre alebo v škole. 

Amazon Music

Bezplatnú hudbu ponúka aj Amazon. V základe je však k dispozícii len tá knižnica hudby, ktorú ste si predtým u obchodníka kúpili. Ak si zaplatíte 5,99 eura mesačne za Amazon Music Unlimited, získate prístup k online knižnici s 50 miliónmi skladieb. Sľubovaná je možnosť počúvať offline a bez reklám. Amazon má rovnako ako Apple hlasovú asistentku, táto sa volá Alexa.

Rodinné predplatné pre najviac šesť členov stojí 8,99 eura mesačne.

Orange Music

Cena Orange hudby, predtým známej pod názvom MusicJet, závisí od balíčka internetu v mobile. Táto služba je dostupná iba pre zákazníkov Orange a Funfónu. Jej výhodou je, že ak si zaplatíte premium verziu, dostanete v cene aj 1 GB mobilných dát mesačne na počúvanie hudby. Na rozdiel od rozsiahlych katalógov konkurencie ponúka iba 1,5 milióna skladieb.

Verdikt

Ktorú službu si vybrať? Na prvý pohľad sa môže javiť, že všetky služby sú rovnaké. No je to najmä obsah, ktorý ich odlišuje, cena je približne rovnaká. Práve preto si stiahnite všetky a vyskúšajte, či obsahujú vašich obľúbených interpretov. Niektoré skladby sa totiž nemusia vyskytovať v databáze a to môže byť rozhodujúce pri výbere. Vo všeobecnosti je najobľúbenejšou službou Spotify, nasleduje Deezer a ostatné služby. Dá sa povedať, že poradie odráža výhody jednotlivých aplikácií.

Prečítajte si tiež:

Anketa

Využívam služby od:

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok