Je manžel povinný dávať vám časť z výplaty?

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 3. 1. 2017
Podľa posledného sčítania obyvateľstva nás žije v manželskom zväzku temer polovica. Poďte sa s nami pozrieť na špecifiká majetkových pomerov manželov a na riziká, ktoré spoločný majetok prináša.
Je manžel povinný dávať vám časť z výplaty?

Zdroj: Shutterstock

Čo patrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov

Do bezpodielového spoluvlastníctva manželov patrí všetko, čo nadobudnete behom trvania manželstva.

Výnimkou sú len:

  • 1) veci získané darom alebo dedičstvom

Podľa zákona nie je možné do bezpodielového vlastníctva manželov darovať. Ak chcú rodičia mladému páru darovať napríklad pozemok na stavbu domu, môžu im ho previesť len do tzv. podielového spoluvlastníctva.

Ak vezmeme do úvahy, že podiely oboch manželov na darovanom pozemku budú rovnaké, nebude medzi bezpodielovým spoluvlastníctvom a podielovým spoluvlastníctvom z hľadiska užívania veci žiaden významný rozdiel.

Odlišný režim oboch foriem spoluvlastníctva sa však môže prejaviť po skončení manželstva. Zatiaľ čo pri zrušení podielového spoluvlastníctva by ste mali dostať majetkovú hodnotu zodpovedajúcu vášmu podielu na spoločnej veci, pri zrušení bezpodielového spoluvlastníctva tomu tak byť nemusí.

Pri vyporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva sa síce v zásade vychádza z toho, že podiely oboch manželov na veci sú rovnaké, ale vyporiadavajú sa nielen spoločné nehnuteľnosti, ale celý súbor vecí v spoločnom majetku.

Prihliada sa tiež na potreby maloletých detí, na to, ako sa každý z manželov staral o rodinu a ďalej na to, ako sa zaslúžil o nadobudnutie a udržanie spoločných vecí.

Pri určení miery pričinenia sa neberie na zreteľ len výška príjmov, ktoré každý z manželov poskytol do pomyselnej „spoločnej kasy“, ale aj starostlivosť o deti a obstarávanie spoločnej domácnosti.

  • 2) veci, ktoré slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov

Súčasťou spoločného majetku nie je šatstvo či hygienické potreby slúžiace len jednému z manželov – tieto majetkové zložky sa nevyporiadavajú ani v prípade rozvodu manželstva.

Zároveň podľa zákona platí, že do spoločného majetku nepatria ani veci používané k výkonu povolania len jedného z manželov; ak napríklad manžel pracuje na živnosť ako fotograf, nebude súčasťou bezpodielového spoluvlastníctva profesionálna fototechnika.

  • 3) veci, ktoré boli vydané v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov

(ak bola vydaná vec jeho vlastníctvom pred uzatvorením manželstva alebo ak mu bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka) Pre úplnosť zdôraznime, že do bezpodielového spoluvlastníctva manželov samozrejme nepatria ani veci, ktoré jeden z manželov získal ešte pred uzatvorením manželstva. Ak teda napríklad jeden z manželov ešte pred uzatvorením manželstva kúpil pozemok, na ktorom je postavený spoločný rodinný dom, zostáva pozemok aj po postavení spoločného domu jeho výlučným vlastníctvom.

Mzda a iné príjmy a bezpodielové spoluvlastníctvo manželov

Spoločný majetok manželov tvorí vyplatená a prevzatá mzda vrátane rôznych bonusov, prémií či odstupného.

Do bezpodielového spoluvlastníctva manželov patria tiež príjmy z podnikania; živnostníci do spoločného majetku prinášajú celý svoj príjem, spoločníci zo spoločnosti s ručením obmedzeným napríklad vyplatený podiel na zisku.

Súčasťou bezpodielového spoluvlastníctva sa stávajú aj odmeny za vynálezy či autorské diela a výhry zo stávok alebo lotérií.

Mzda alebo iné príjmy tvoria spoločný majetok oboch manželov bez ohľadu na to, na koho účet sú vyplatené.

V prípade, že máte oddelený účet, na ktorý vám zamestnávateľ vypláca mzdu, neznamená to, že peniaze na účte sú len vaše. Manželia sa musia podľa zákona navzájom živiť dokonca bez ohľadu na to, či bezpodielové spoluvlastníctvo medzi nimi trvá alebo bolo zrušené z dôvodu získania oprávnenia jedného z manželov na podnikateľskú činnosť.

Pokiaľ je manžel zárobkovo činný a manželka sa stará o deti, musí ju manžel živiť, a to tak, aby jej životná úroveň bola rovnaká, ako manželova.

Ak by manžel svoju vyživovaciu povinnosť neplnil (alebo by ju plnil nedostatočne), môže sa manželka obrátiť na súd.

V prípade, že vaša manželka (alebo manžel) nedokáže vyžiť zo svojich príjmov, musíte mu buď dať takú časť príjmov, ktorá mu umožní viesť život na rovnakej životnej úrovni, ako je tá vaša, alebo si splniť vyživovaciu inak (napríklad nákupom potravín, ošatenia apod.).

Bezpodielové spoluvlastníctvo manželov a dlhy

Asi neprekvapí, že spoločne prevzaté záväzky musia z pohľadu zákona plniť obaja manželia.

Na manžela dlžníka však majú dopad aj záväzky, ktoré na seba prevzal len jeden z manželov. Pohľadávka veriteľa len jedného z manželov, ktorá vznikla počas trvania manželstva, totiž môže byť v exekúcii uspokojená aj z majetku patriaceho do bezpodielového spoluvlastníctva manželov.

Exekútor teda nebude pátrať po tom, či manžel dlžníka s prevzatím záväzku vyslovil súhlas.Pre úplnosť dodajme, že za majetok dlžníka sa považuje aj majetok patriaci do bezpodielového spoluvlastníctva manželov. V prípade exekúcie teda do bodky platí, že manželstvo je „v dobrom aj v zlom“.

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

manžel, mzda, Vlastníctvo

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok