Ako neplatiť daňovú licenciu

Roland Regely | rubrika: Článok | 16. 1. 2017
Či už je vaša eseročka aktívna alebo neaktívna, aj v roku 2016 budete musieť zaplatiť daňovú licenciu. V určitých prípadoch ste ale od platenia licencie oslobodení - prečítajte si kedy.
Ako neplatiť daňovú licenciu

Zdroj: Shutterstock

Na úvod je dôležité povedať, že jediný spôsob, ktorý vám umožní vyhnúť sa plateniu daňovej licencie je podať návrh na zrušenie firmy. Ukončiť podnikanie eseročky možno jedným zo štyroch spôsobov.

Ako zrušiť eseročku a neplatiť daňovú licenciu

  • firmu predať
  • firmu zlikvidovať
  • zlúčiť firmu s inou firmou
  • podať návrh na zrušenie spoločnosti

Tip č. 1: Predať firmu

Odpredaj firmy je ideálno možnosťou ako sa zbaviť platenia daňovej licencie. Je rýchly a v prípade, že nájdete zaujímavého kupujúceho či už priamo alebo štandardne prostredníctvom profesionálnej spoločnosti, na predaji firmy ešte aj zarobíte. Zaujímavé to môže byť najmä vtedy, ak ste platcom DPH a máte zaujímavé straty z minulých období alebo vysoké zisky.

Daňovú licenciu už automaticky bude platiť nový majiteľ a z hľadiska strát a ziskov sa mu oplatí zaplatiť daňovú licenciu. Predaj viete uskutočniť do jedného mesiaca, prepis v obchodnom registri trvá len dva týždne. To sa ale udeje len za predpokladu, že firma je čistá, bez záväzkov, nemá žiaden majetok a minimum účtovných dokladov. Firma, ktorá nie je platcom DPH je na 99% nepredajná.

 

Tip č. 2: Likvidácia firmy

Toto je štatisticky najčastejšie využívaná možnosť, ako neplatiť daňovú licenciu resp. legálne ukončiť podnikanie. Nevýhodou je, že čím je bližšie ku koncu roka, v ktorom plánuje firmy poslať do likvidácie, tým vyššia bude alikvótna čiastka z daňovej licencie, ktorú budete musieť zaplatiť. Likvidácia menšej spoločnosti môže trvať aj polroka, dôležitý je dátum v ktorom spoločnosť vstúpila do likvidácie.

Ukončenie podnikania formou likvidácie stojí 498 eur. K tejto sume je potrebné pripočítať aj alikvótnu čiastku daňovej licencie. Ide o pomerne komplikovaný proces a na likvidáciu je potrebný súhlas správcu dane. Je to ale zároveň komplexný spôsob ako ukončiť podnikanie.

Tip. č. 3: Zlúčenie firmy s inou

Zlúčenie firmy s inou spoločnosťou využívajú najmä väčšie podniky. Po právnej stránke je ale v poriadku aj situácia, kedy sa zlúčia menšie firmy, a to aj v prípade, že majú dlhy voči iným spoločnostiam alebo štátnym inštitúciám.

Túto formu využívajú najmä problémové spoločnosti. Do kariet im hrá najmä krátky proces vybavenia. Zlúčenie firmy totiž stihnete vybaviť do jedného týždňa a nepotrebujete k nemu ani súhlas správcu dane. Pri fúzii spoločností má nová nástupnícka spoločnosť povinnosť uhradiť alikvotnú časť daňovej licencie sfúzovaných firiem.

Nevýhodou je, že len ťažko nájdete obchodného partnera, ktorý pôjde do fúzie s firmou, ktorá je zadĺžená alebo nezaujímavá.

Tip č. 4: Návrh na zrušenie spoločnosti

Podnet na vymazanie firmy ex offo si vyžaduje zo strany spoločníkov či konateľov minimum energie a súčinnosti, pretože po podaní podnetu celý proces výmazu spoločnosti z obchodného registra zabezpečuje súd (štát).

Veľkou nevýhodou je, že tento proces môže trvať roky. Hlavnou nevýhodou tohto spôsobu ukončenia podnikania je, že neovplyvňuje platbu daňovej licencie. Nie je teda dôležité kedy podáte podnet na výmaz firmy, ale kedy bude spoločnosť vymazaná z obchodného registra. Daňovú licenciu totiž budete platiť až dovtedy, kým je firma zapísaná v obchodnom registri.

Ide o najjednoduchší spôsob, celý proces totiž zastrešuje štát.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok