Pre ktorého z partnerov je manželstvo výhodnejšie?

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 10. 1. 2017
Mnohé páry dnes považujú manželský život za prežitok. Faktom však zostáva, že manželstvo neznamená len zmenu priezviska a obrúčku na prste. Prináša najmä zmenu majetkového statusu a nové povinnosti medzi partnermi.
Pre ktorého z partnerov je manželstvo výhodnejšie?

Zdroj: Shutterstock

Ak nežijete v manželstve, chráňte svoje majetkové záujmy starostlivejšie

Uzatvorením manželstva medzi manželmi vzniká zvláštne majetkové spoločenstvo - bezpodielové spoluvlastníctvo manželov. V ňom je prevažná väčšina vecí a príjmov nadobudnutých manželmi počas trvania manželstva. Výnimkou sú veci, o ktorých sme informovali v článku: Je manžel povinný dávať vám časť z výplaty?

Obaja manželia majú právo užívať veci v bezpodielovom spoluvlastníctve spoločne; pokiaľ sa manželstvo skončí rozvodom, vyporiada sa majetok nadobudnutý počas manželstva tak, aby z neho každý dostal (aspoň približne) polovicu. 

Medzi druhom a družkou bezpodielové spoluvlastníctvo nevzniká. Nezosobášení partneri sa samozrejme môžu stať spoluvlastníkmi určitých vecí, musí to však výslovne vyplývať zo zmluvy (kúpnej či darovacej). Spoluvlastníctvo však môže byť len podielové a vznikne iba k tým veciam, u ktorých vôľu k jeho vzniku všetky zmluvné strany (teda aj predávajúci či darca) zhodne deklarujú.

Oveľa častejším však býva prípad, keď jeden z partnerov zarába viac; najčastejšie ide o druha - muža, ktorý je v postavení „živiteľa“.

Tento partner financuje nákup väčších vecí, ktoré slúžia k chodu domácnosti a uspokojovaniu potrieb rodiny a v zmluvách býva označený ako jediný nadobúdateľ. Nezriedka sú týmito väčšími vecami aj rodinné domy či byty, v ktorých rodina žije. Ak sa však v uvedenom prípade vzťah nezosobášeného páru skončí, má družka smolu. Pokiaľ je nehnuteľnosť či iný majetok nadobudnutý počas trvania vzťahu vo výlučnom vlastníctve bývalého druha, nemôže si na naň robiť nijaké nároky.

Bezpodielové spoluvlastníctvo manželov teda zaručuje istotu tomu z partnerov, ktorý má nižšie príjmy napríklad preto, že sa vo väčšej miere stará o chod domácnosti či o deti. 

Vlastnícke vzťahy medzi druhom a družkou riešte zmluvne

Ak nie ste s partnerom zosobášení a kupujete akýkoľvek hodnotnejší majetok, je vždy vhodné si vyjasniť, či bude nadobudnutý do výlučného vlastníctva niektorého z vás alebo do podielového spoluvlastníctva. Pokiaľ je nákup majetku financovaný oboma partnermi, mal by byť nadobudnutý do podielového spoluvlastníctva; za účelom predídenia budúcich nezhôd by navyše mala byť uzatvorená písomná zmluva, v ktorej budú uvedení ako nadobúdatelia obaja partneri. 

Ďalším problémom nezosobášených párov, ktorý sa v praxi často vyskytuje, je rekonštrukcia nehnuteľnosti vo vlastníctve len jedného z partnerov. Nezriedka sa stáva, že ten z partnerov, ktorý nehnuteľnosť vlastní, neposkytne na rekonštrukciu nijaké peniaze – práce a materiál naopak reálne financuje ten z partnerov, ktorý nemá k nehnuteľnosti nijaké právo.

Vynaloženie nákladov na rekonštrukciu nehnuteľnosti vo výlučnom vlastníctve jedného z partnerov je možné vyriešiť trojakým spôsobom:

  • Partneri sa môžu dohodnúť, že opravená nehnuteľnosť prejde do ich podielového spoluvlastníctva.
  • Druhou možnosťou je zriadenie vecného bremena doživotného užívania nehnuteľnosti pre toho z partnerov, ktorý rekonštrukčné práce financoval.
  • Treťou možnosťou (ktorá je však najmenej praktická pre harmonický spoločný život a financovanie potrieb spoločnej domácnosti) je uzatvorenie zmluvy, podľa ktorej bude vlastník nehnuteľnosti splácať náklady na rekonštrukciu partnerovi, ktorý ich reálne vynaložil. Pri realizácii poslednej možnosti však dajte pozor na premlčanie – nárok na splatenie dohodnutých čiastok sa vám premlčí za tri roky.

Okrem bezpodielového spoluvlastníctva je výhodou aj vyživovacia povinnosť

Aj keby jeden z manželov nadobudol všetok majetok (vrátane nehnuteľnosti, v ktorej rodina žije) ešte pred uzatvorením manželstva, nemusí sa druhý z manželov báť nedostatku príjmov v dobe, keď kvôli starostlivosti o rodinu nemôže pracovať. Medzi manželmi totiž zo zákona existuje vzájomná vyživovacia povinnosť, a to v takom rozsahu, aby bola životná úroveň oboch manželov v zásade rovnaká.

Určitú výhodu zákon poskytuje aj v prípade rozvodu. Ten z rozvedených manželov, ktorý nie je schopný sa sám živiť, môže žiadať od bývalého manžela, aby mu prispieval na tzv. primeranú výživu. Príspevok na výživu rozvedeného manžela možno priznať najdlhšie na dobu piatich rokov od rozvodu; vo výnimočných prípadoch aj dlhšie. Za výnimočnú sa považuje napríklad situácia bývalej manželky, ktorá nie je schopná sa sama živiť ani po uplynutí piatich rokov od rozvodu, pretože sa stará o spoločné dlhodobo choré dieťa. Právo na príspevok na výživu zaniká, ak oprávnený manžel uzatvorí nové manželstvo.

Druh a družka medzi sebou nijakú vyživovaciu povinnosť nemajú – táto však môže výnimočne vzniknúť vtedy, ak spolu majú dieťa. Otec dieťaťa je totiž povinný najdlhšie na dobu dvoch rokov odo dňa pôrodu prispievať matke na úhradu jej výživy a poskytnúť jej aj príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom. Tento príspevok je však nielen časovo obmedzený, ale aj nižší, než výživné medzi manželmi – zákon totiž nestanoví, že životná úroveň druha a družky (t.j. matky a otca) musí byť v zásade rovnaká.

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

manžel, Nehnuteľnosť, rozvod

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok