Porovnanie študentských účtov: Nie všetko je zadarmo!

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 11. 1. 2017
Bankový účet je bežnou študentskou výbavou hlavne pri štúdiu mimo rodného mesta.
Porovnanie študentských účtov: Nie všetko je zadarmo!

Zdroj: Shutterstock

Bežný účet pre mladých aj študentov

Banky pri zakladaní účtov zvýhodňujú nielen študentov, ale často aj mladých ľudí, ktorí už nie sú študenti.

Určujúca je obvykle veková hranica.

V prvom prípade si banka vyžaduje pri založení účtu priniesť aj potvrdenie o návšteve školy, v tom druhom prípade získajú žiadatelia výhodnejšie podmienky len na základe splnenia kritéria veku, ktorý býva do 26, v niektorých bankách až do 28 rokov. Tu už však nebýva zľava stopercentná, ale často len znížená. Prípadne sa dá znížiť programom odmeňovania aj na nulu.

Pozor na povinnosti

Študenti majú často iné starosti, ako venovať pozornosť svojmu bankovému účtu. Teda okrem kontroly, či je na ňom dostatok hotovosti. Pri pokračovaní štúdia v ďalšom stupni, alebo pri postupe do ďalšieho ročníka je potrebné popri potvrdeniach na cestovné zľavy myslieť aj na banku. Potvrdenie o návšteve školy je potrebné priniesť do väčšiny bánk každoročne.

Banka si ho sama žiadať nebude, akurát vám študentský účet preklopí na bežný, alebo mládežnícky a začne si účtovať poplatky.

Obmedzené služby balíka bežného účtu

Nie každá banka ponúka bezplatne študentom plný balík služieb. Je preto dôležité zvážiť, čo budete využívať.Najčastejšie je obmedzený počet výberov hotovosti, vklady, či využitie iných bankomatov.

Tak sa môže stať, že napríklad aj s bezplatným účtom nakoniec zaplatíte dosť výrazný poplatok, ak študujete v meste, kde nemáte možnosť bezplatného výberu hotovosti. Je na to potrebné myslieť vždy dopredu. Pre niekoho je zaujímavá aj možnosť bezplatného výberu z bankomatu v zahraničí napríklad pri výmennom pobyte.

Rovnako si premyslite aj to, či budete potrebovať vklad v hotovosti na pobočke v rámci balíka, alebo obetujete spoplatnený variant, prípadne vklady na účet neplánujete realizovať vôbec. Dôležité je zvážiť aj výpisy, či ich potrebujete poštou, alebo elektronicky.

Neobmedzené využívanie

Niektoré banky v súčasnosti ponúkajú vedenie účtu bez poplatku a bez obmedzení.

Tie sú zaujímavé aj pre študentov, nakoľko nie je potrebné dokladovať štúdium a nie sú vekovo ohraničené. Pre banky sú totiž študenti zaujímavou cieľovou skupinou, ktorá po skončení školy začne dostávať na svoj účet výplatu.

Banky preto počítajú s tým, že nie každému sa bude chcieť účet meniť a tak sa stane platiacim klientom. Z toho ohľadu je využívanie bežného bezplatného účtu výhodou, nakoľko spoplatnenie nebude čakať ani po skončení štúdia. Prípadne je vhodné pozrieť sa už pri výbere študentského účtu na možnosti a poplatkovú štruktúru klasického účtu, ktorý je pre dospelých, nakoľko práve tento produkt banky automaticky nastavia klientovi po uplynutí podmienok na zvýhodnený tarif.

Tabuľka: porovnanie bežných účtov pre študentov v roku 2017

BANKA a účet Cena poznámka
ČSOB – Fun účet 2,5 € 0 € ak máte menej ako 19 rokov, alebo ak máte nad 19 rokov, študujete dennou formou a každý rok predložíte potvrdenie o návšteve školy.
Prima banka – Študentský účet 1,9 € 0 € ak má študent do 18 rokov , alebo ak je priemerný denný kreditný zostatok na účte vyšší ako 1000 EUR, alebo zrealizujete kartou mesačne aspoň 380 eur.
mBank - mKonto #navlastnetriko 0€ od 15 do dovŕšenia 18 rokov. Následne sa platí 1,3 € za kartu. 3 výbery mesačne z akéhokoľvek bankomatu v SR zadarmo a všetky výbery v zahraničí v ekvivalente nad 70 EUR zadarmo.
Ak objem zaúčtovaných bezhotovostných platieb danou hlavnou debetnou kartou presiahne 70 € poplatok za kartu je 0€.
Slovenská sporiteľňa – Space účet 0 € pre študentov od 15 do 26 rokov. 2 € je cena pre neštudentov, pri platbe kartou nad 200 eur, 3 pravidelných platbách (trvalý príkaz, inkaso) a platbe na sporenie  je poplatok 0 €.
Tatra banka - Študentský účet 0 € pre študentov od 15 do 26 rokov Bezplatná možnosť vyberať hotovosť v pobočkách Tatra banky v cudzej mene a v zahraničí z bankomatov skupiny Raiffeisen Bank Interntational AG.
OPT – READY konto 1 € pre mladých do 26 rokov 100 % zľava z mesačného poplatku za vedenie OTP READY Konta ak je realizácia aspoň jednej platby kartou mesačne. Výber hotovosti platobnou kartou z bankomatu OTP Banka Slovensko iba jeden krát mesačne.
VUB banka - Účet pre študentov 0 € pre študentov do 26 rokov Všetky vklady v hotovosti v pobočkách VÚB banky bezplatne.
Poštová banka – Dobrý účet junior 1 € pre mladých od 15 do 26 rokov Bez potreby dokladovať návštevy školy, plnohodnotný balík služieb so zvýhodneným poplatkom.
Fio banka – Osobný účet 0 € Bez ohľadu na vek, alebo štúdium.

Údaje podľa sadzobníkov a aktuálnej ponuky porovnávaných bánk platné k 11.1.2017

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

3. 11. 2023 | Marek Mittaš

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

Centrálny register účtov má uchovávať a sprístupňovať dôležité informácie o bankových účtoch, majetkových účtoch a bezpečnostných schránkach. Jeho spustenie bolo naplánované na január... celý článok

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

5. 10. 2023 | Jan Müller

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

Pre platobné karty sa u nás vžil termín kreditka. V skutočnosti ale väčšinou ide o kartu debetnú. Aký veľký je v tom rozdiel?