Odklad platenia dane bude v roku 2017 jednoduchší

Roland Regely | rubrika: Článok | 30. 1. 2017
Doteraz bolo možné povoliť odklad platenia, zaplatenie dane alebo daňového nedoplatku v splátkach až po uplynutí jedného roka odo dňa, kedy mala byť daň alebo nedoplatok zaplatený.
Odklad platenia dane bude v roku 2017 jednoduchší

Zdroj: Shutterstock

Podmienky na povolenie odkladu platenia dane alebo zaplatenia dane či daňového nedoplatku v splátkach, sa od roku 2017 zjednodušia. Zmeny prináša novela daňového poriadku, ktorá nadobudla účinnosť začiatkom roka, teda presne povedané od 1. januára 2017. Informuje o tom Tlačová agentúra Slovenskej republiky.

Správca dane môže povoliť odklad platenia dane alebo povoliť platenie dane v splátkach. Za odložené platenie dane alebo za platenie dane v splátkach pritom zaplatí daňový subjekt nižšie úroky ako sú úroky z omeškania v prípade oneskoreného zaplatenia dane.

Doposiaľ bol odklad možný až po jednom roku

Podľa doterajšej právnej úpravy bolo možné povoliť odklad platenia alebo zaplatenie dane alebo daňového nedoplatku v splátkach až po uplynutí jedného roka odo dňa, kedy mala byť daň alebo nedoplatok zaplatený. Ak daňový subjekt žiadal o povolenie odkladu alebo splátok na rôznych daňových nedoplatkoch, správca dane mohol povoliť odklad alebo splátky len vo veci jedného daňového nedoplatku za určité zdaňovacie obdobie.

  • Chcete odložiť platenie dane? Potrebujete toto tlačivo

Po novom sa už neberie ohľad na čas

Podľa novej právnej úpravy bude možné povoliť splátky alebo odklad platenia dane za viaceré zdaňovacie obdobia alebo na viaceré daňové nedoplatky bez ohľadu na čas, ktorý uplynul od posledného rozhodnutia o povolení odkladu alebo splátok. Správca dane vydáva na každú daň alebo daňový nedoplatok samostatné rozhodnutie.

Podľa novely sa bude postupovať pri rozhodnutiach o povolení odkladu alebo splátok, ktoré budú vydané od 1. januára 2017 bez ohľadu na skutočnosť, kedy bola podaná žiadosť o povolenie odkladu alebo splátok. Znamená to, že aj keď žiadosť bola podaná ešte do 31. decembra 2016, ale rozhoduje sa o nej po 1. januári 2017, postupovať sa bude podľa novej právnej úpravy.

Ruší sa záložné právo

Ako ďalej dodala finančná správa, pre umožnenie širšieho využitia inštitútu odkladu platenia dane a platenia dane v splátkach sa novelou stanovuje, že výška dane alebo daňového nedoplatku do 3000 eur nemusí byť zabezpečená záložným právom alebo niektorým zo spôsobov zabezpečenia záväzkov podľa Občianskeho zákonníka.

Novinkou v roku 2017 aj vyrubovací rozkaz

V spomínanej novele daňového poriadku je jednou z najdôležitejších zmien vznik nového inštitútu, ktorým je takzvané skrátené vyrubovacie konanie. Ak správca dane zistí chybu na strane daňovníka, ktorámá za následok zvýšenie jeho daňovej povinnosti, má k dispozícii možnosť dorubiť takýto rozdiel v skrátenom vyrubovacom konaní. Výsledkom takéhoto konania bude vyrubovací rozkaz.

Ak daňovník s uvedeným zistením nebude súhlasiť, daňový poriadok mu dáva možnosť podať proti vyrubovaciemu rozkazu odpor. Hlavnou myšlienkou tejto úpravy je zjednodušiť doterajší postup. Podľa doterajších pravidiel sa vždy iniciovala daňová kontrola.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok