Splniť si podnikateľský sen je možné aj v mladom veku

Lenka Vyplašilová | rubrika: Článok | 20. 1. 2017
Snom každého človeka, je mať prácu, ktorá ho baví a napĺňa. Aj vy snívate o tom, že by ste sa svojou záľubou mohli živiť? Prinášame vám dôkaz, že to je možné.
Splniť si podnikateľský sen je možné aj v mladom veku

Zdroj: Shutterstock

torta_future sailorsFuture Sailors je rodinný cukrársky podnik pôsobiaci v Brne. Jeho tvárou je najmä mladučká Tereza Pachtová (21), ktorá sa profesionálne začala pečeniu osobitých tôrt a sladkostí  z poctivých surovín venovať už v svojich šestnástich rokoch.

Dopracovala to až na vlastný podnik, ktorý zásobuje sladkými dobrotami nejednu brnenskú kaviareň alebo špecializovanú predajňu a na objednanie vám upečie dobroty od výmyslu sveta. Išlo o celoživotný sen predávať vlastné cukrovinky alebo svoju úlohu zohrala náhoda? Nielen to nás zaujímalo. 

Future Sailors: osobitá cukráreň

Ako to všetko začalo? Tereza sa profesionálnej cukrárčine spočiatku vôbec naplánovala venovať. Postupom času sa ale ukázalo, že cukrárčina je presne to, čo ju napĺňa a sa stane jej povolaním. „Začiatky siahajú už do detstva, kedy ma mamina naučila recepty na jednoduché koláče. S mojou staršou sestrou sme potom po škole spoločný čas trávili pri trúbe a piekli pre našich blízkych, zdokonaľovali recepty a dávali ochutnávať našej rodine a kamarátom.

Naša prvá klientela boli naši priatelia a známi, ale neskôr začali mať záujem o naše torty a dezerty aj ďalší ľudia a postupne sme prenikli do sveta profesionálneho pečenia na zákazku pre širokú verejnosť,“ priblížila svoje cukrárske začiatky Tereza, ktorá sa profesionálnemu pečeniu začala venovať, keď mala 16 rokov. Nespočetné množstvo hodín strávených pri trúbe ale umožnili nadšenej cukrárke stať sa skutočnou profesionálkou. 

muffiny_future sailorsZačiatky neboli jednoduché

Cesta k vlastnému podnikaniu bola pre Terezu vzhľadom na jej vek neľahká. „Stále je na čom pracovať,“ tvrdí mladá cukrárka. „Začali sme so sestrou piecť torty veľmi mladé, takže bolo ťažké skĺbiť tento časovo náročný koníček so školou a presvedčiť rodičov, že je to krásne remeslo, ktorému sa chcem naplno venovať. S ich podporou som si dokončila príslušné vzdelanie v obore, zariadila a vybavila profesionálnu cukrársku prevádzku.

Ďalšou zložitou etapou bola administratívna stránka podnikania: založenie živnosti, počítanie nákladovej stránky a zároveň sa stať sama sebe manažérkou.“ Pečeniu v rodinnom podniku sa venuje hlavne Tereza, ale vypomáha celá domácnosť. „Každá torta a sladkosť mi prejde rukami. Ak sa nahromadí veľa zákaziek, mám dve sestry, ktoré občas vypomôžu. Mamina mi pomáha s rozvozom a logistikou a tatino ochutnáva,“ približuje vášnivá cukrárka. 

teraza_pachtova_01Poctivé pečenie: tajomostvo úspechu

Inšpirácie a nové nápady na sladké dobroty čerpá talentovaná Tereza všade možne. Má mnoho svojich osvedčených receptov, ale rada vymýšľa aj recepty nové. Inšpiráciou sú jej hlavne britské a francúzske cukrárske trendy. „Mnoho techník a receptov som sa ako správna vnučka naučila od babičky. Samozrejme sa inšpirujem aj na internete, najviac ma ale fascinuje britská a francúzska cukrárska škola – mám mnoho obľúbených blogov a profesionálnych cukrárov, ktorých sledujem.

Keď moja sestra žila vo Francúzsku mala som francúzske recepty z prvej ruky a sama som na cukrárskych kurzoch v Paríži a Londýne nazbierala niekoľko skvelých receptov,“  hovorí Tereza, ktorá pečenie zakladá predovšetkým na kvalitných surovinách.

Do jej kuchyne majú zákaz vstupu margaríny a iné stužené tuky, palmové oleje či zmrazené polotovary. Maximálne sa vyhýba aj používaniu ťažkých maslových či pudingových krémov a prebytočných cukrov, po ktorých by vám bolo celý deň ťažko. „Vyrábame si napríklad domáce marmelády, používame len pravé maslo a české vajcia. Veríme, že dobré suroviny sa odrazia vo výslednej chuti.“

Osobitá cukráreň

Každá torta je pre Future Sailors jedinečná. Zákazníkom sa snažia poskytovať servis na mieru, torty často vznikajú až po niekoľkých konzultáciach a každý detail je šitý na mieru. „Dúfame, že je v našich tortách cítiť všetok čas a starostlivosť, ktorý jeho príprave venujeme,“ verí Tereza, ktorej najväčšou odmenou je spokojný a opakovane vracajúci sa zákazník.

A ktorý produkt sa teší najväčšiemu záujmu zákazníkov? „Zákazníci si najčastejšie objednávajú našu lanýžovú tortu z belgickej čokolády, ten chutí deťom aj dospelým, alebo rozkvitnutú tortu s ručne modelovanými kvetmi, ktorá sa hodí na slávnostné príležitosti.

Čo sa týka svadobného pečenia, medzi nevestami je najobľúbenejšia Cupcake torta – množstvo malých cupcakov poskladaných na špeciálnom stojane,“ popisuje cukrárka, podľa ktorej je najväčšou výhodou tejto modernej svadobnej torty to, že odpadnú starosti s krájaním a každý svadobčan si vezme jeden kúsok. Nevesta so ženíchom symbolicky nakroja len malú tortu na vrchu stojana. 

Stále je na čom pracovať

„Snažíme sa neustále zlepšovať a rozvíjať,“ hovorí cukrárka Tereza, pre ktorú nie je problém pripraviť sladkosti v bezlepkovej verzii. V najbližšom období by chcela rozšíriť letnú tortovú ponuku o torty s exotickými príchuťami či pripraviť svadobný katalóg. „Do budúcna si plánujem najať pomocnú silu, aby som mohla uspokojiť viac zákazníkov,“ uzatvára krehká blondínka. 

teraza_pachtova_02

Foto: Future Sailors 

Lenka Vyplašilová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Brno, Francúzsko, Londýn, Paríž, recept

Toto ste už čítali?

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

12. 2. 2024 | Barbora Magočová

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

Možno ste nevedeli, ale od 1. novembra 2023 vykonávajú zápis s.r.o. do obchodného registra okrem súdov aj notári. Bude však návšteva notárskeho úradu znamenať aj menej administratívy... celý článok

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

6. 2. 2024 | Daniel Výcha

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

Plánujete založiť živnosť v roku 2024? V tom prípade by ste mali vedieť, čo vás čaká a aké zmeny sa chystajú. Pre lepší prehľad sme v nasledujúcom článku spísali všetky potrebné informácie. celý článok