Odvody pre živnostníkov v roku 2017

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 25. 1. 2017
Vo februári čaká živnostníkov prvé platenie nových odvodov. Vo väčšine prípadov vyšších.
Odvody pre živnostníkov v roku 2017

Zdroj: Shutterstock

Vyššie novoročné platby

Odvody do Sociálnej poisťovne a zdravotných poisťovní sa platí vždy za uplynulý mesiac. To znamená, že až vo februári živnostníci prvý raz zaplatia odvody za január nového roka. V oboch poisťovniach je potrebné odvody uhradiť do 8-ho v mesiaci. Zároveň platí, že tí, ktorí platili v minulom roku minimálne odvody, si od 1.januára 2017 spolu do Sociálnej poisťovne a zdravotnej poisťovne priplatia viac o 5,90 eur. Základné odvody sú v sume 208,16 eur. 

Zmeny v zdravotnom poistení

Zdravotná poisťovňa začína zmenu zálohových platieb novým kalendárnym rokom a určuje ho ročným zúčtovaním poistného. Keďže množstvo živnostníkov platilo minimálne odvody, budú musieť siahnuť hlbšie do vrecka. Pre tento rok stúpli odvody zo 60,06 eur na 61,81 eur. Za zvýšením v tomto prípade nestojí rast minimálnej mzdy. Minimálny základ na výpočet zdravotného pre rok 2017 je 441,50 eura. Ten platí pre všetky samostatne zárobkovo činné osoby a samoplatiteľov, pričom je vypočítaný ako polovica zo štatisticky zistenej priemernej mesačnej mzdy 883 € z roku 2015. Novinkou oproti minulým rokom je, že sa ruší maximálny vymeriavací základ. Ten bol v minulom roku na úrovni 4 290 eur. Zároveň je veľkou zmenou tohto roka, že z dividend zo zisku za účtovné obdobie, ktoré sa začalo od 1. januára 2017, sa už zdravotné odvody neplatia. Z dividend sa  vyberá daň 7 percent.

Sadzba poistného na zdravotné poistenie podnikateľa:

  • 14 % z vymeriavacieho základu
  • 7 % z vymeriavacieho základu, ide o osobou so zdravotným postihnutím

Zmena platenia v Sociálnej poisťovni

Minimálny vymeriavací základ na odvody do Sociálnej poisťovne sa zvyšuje zo 429 eur na 441,50 eur. Hoci tu ostal strop platenia odvodov, maximálny vymeriavací základ sa oproti minulosti razantne zvýšil a namiesto 4 290 eur budú vysokopríjmoví živnostníci odvádzať maximálne odvody zo sumy 6 181 eur. Pre samostatne zárobkovo činnú osobu to bude predstavovať poistenie v sume 2 048,99 eur.  Čo sa týka minimálnych odvodov, tu odvedie živnostník 146,35 eura. 

Zmena platby vo februári sa však týka len tých živnostníkov, ktorí platia minimálne odvody, všetci ostatní s vyšším vymeriavacím základom platia rovnakú sumu ako v minulom roku a povinnosť zmeniť výšku odvodov na vyššie, alebo nižšie im prvýkrát vyplynie v auguste, kedy budú platiť podľa aktuálneho daňového priznania za rok 2016.

Sadzba poistného do sociálnej poisťovne pre podnikateľa:

  • 4,4 % z vymeriavacieho základu na nemocenské poistenie,
  • 18 % z vymeriavacieho základu na starobné poistenie,
  • 6 % z vymeriavacieho základu na invalidné poistenie
  • 4,75 % z vymeriavacieho základu do rezervného fondu solidarity.

Začínajúci podnikatelia si priplatia tiež

Ak ste spolu s novým rokom začali aj podnikať, aj tak vás už stihnú zvýšené platby do zdravotnej poisťovne. Keďže zdravotná poisťovňa v tomto prípade nemá podľa čoho určiť vymeriavací základ, automaticky sa predpokladá platenie najnižšieho poistného teda 61,81 eur. Následne vám v roku 2018 príde na základe reálnych príjmov ročné zúčtovanie poistného aj so sumou preddavkov na rok 2019.

Čo sa týka odvodov do Sociálnej poisťovne, tu žiadne minimálne poistné neexistuje. Až do momentu, keď Sociálna poisťovňa  na základe daňového priznania nezistí povinnosť poistenia a podľa vášho skutočného vymeriavacieho základu nevyrubí poistné. Je však možné sa poistiť v Sociálnej poisťovni dobrovoľne. Tu je potrebné počítať s vyššou sumou ako platia živnostníci s minimálnym vymeriavacím základom. Platba je totiž zvýšená o 2% do poistenia v nezamestnanosti a dobrovoľne poistený tak zaplatí 155,18 eur.

Viac o odvodoch živnostníkov sa dozviete v zákonoch:

  • 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov 
  • 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení 

Tabuľa odvodov pre živnostníkov v roku 2017

Poistenie Sadzba Minimálny vymeriavací základ Maximálny vymeriavací základ Minimálne odvody Maximálne odvody
Zdravotné poistenie 14% 441,5 neexistuje 61,81 Bez hranice
Sociálne poistenie 33,15 % 441,5 6181 146,35 2048,99

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

3. 4. 2024 | Barbora Magočová

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

Ak máte podiel v s.r.o. s viacerými spoločníkmi, určite nastanú aj chvíle, v ktorých sa váš názor bude líšiť. Čo ak sa však konflikt vyhrotí natoľko, že sa pomyslenie na ďalšie spoločné... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok