15 najpredávanejších áut na Slovensku: Slováci milujú škodovky

Roland Regely | rubrika: Článok | 3. 2. 2017
V minulom roku sa predalo viac ako 88-tisíc automobilov. Zisťovali sme, ktoré autá brali Slováci útokom.
15 najpredávanejších áut na Slovensku: Slováci milujú škodovky

Zdroj: Shutterstock

Oficiálne čísla Zväzu automobilového priemyslu na Slovensku (ZAPSR) za posledný rok hovoria jasne. Slováci kupujú stále viac nových áut a obľubujú najmä značku Škoda. Predalo sa 88 163 osobných automobilov, čo znamená medziročný rast 13 percent. V roku 2015 sa predalo 77 968 automobilov a v roku 2014 to bolo 72 237 automobilov.

Škoda je roky líder a zrejme sa to nezmení

Jednoznačným lídrom v predaji tradične zostáva značka Škoda s takmer 17,6-tisíc predanými novými vozidlami. S väčším odstupom ju nasleduje značka Volkswagen patriaci do rovnakého konglomerátu, jeho predaj je však na Slovensku o polovicu menší. Top trojku uzatvára kórejský Hyundai.

Aj v rámci rebríčka predaja automobilov podľa modelov jednoznačne vedie Škoda. Nebolo to však celý rok tak. Zaujímavosťou je, že za prvý polrok 2016 sa lídrom stala Suzuki Vitara, ktorá po dlhej dobe zosadila z trónu modely Škoda. Za prvý polrok sa jej podarilo poraziť Škodu Fabia. Za celý rok 2016 ale figuruje na piatej pozícii, rozdiel v číslach predaja však nie je až taký výrazný.

Ak porovnáme 15 najpredávanejších áut 2016 s predchádzajúcim rokom, tak novinkou je Hyundai Tuscon a Opel Corsa 5. Tieto modely nahradili v rebríčku top automobilov Hyundai i20 a Volkswagen Polo, ktorým v roku 2015 patrila deviata a štrnásta priečka.

Tabuľka: Najžiadanejšie modely na Slovensku v roku 2016 

PoradieModel autaPočet kusov
1. Škoda Fabia 5 381 
2. Škoda Octavia 4 938
3.Škoda Rapid 3 897 
4.  Kia Cee'd2 792 
5.  Suzuki Vitara2 737 
6. VW Golf 2 732
7.Hyundai i30 2 266 
8. Hyundai Tucson 2 187
9. Škoda Superb 1 980
10.Kia Sportage 1 571 

Trhy s autami rástli aj v rámci Únie

Za celý rok 2016 sa počet registrácií nových osobných áut v EÚ zvýšil o 6,8 % na 14 641 356. To bola tretia ročná expanzia európskeho automobilového trhu po sebe. Tento pozitívny trend signalizuje, že nálada európskych spotrebiteľov zostala dobrá aj napriek nárastu neistoty spôsobenej takými udalosťami, ako bolo hlasovanie Britov za vystúpenie z EÚ alebo talianske referendum.

Najvýraznejšie sa vlani predaj osobných áut zvýšil v Taliansku (+15,8 %), za ktorým nasledovali Španielsko (+10,9 %), Francúzsko (+5,1 %), Nemecko (+4,5 %) a Veľká Británia (+2,3 %).

  • Prečítajte si aj: Na Slovensku sa minulý rok vyrobilo viac ako milión áut

Volkswagen rastie aj napriek emisnému škandálu

V decembri predaj vozidiel značky VW dosiahol 567 900, čo oproti decembru predchádzajúceho roka znamená rast o 16 %. Ako uvádza Tlačová agentúra Slovenskej republiky, škandál spojený so zavádzaním pri emisných testoch sa nepriaznivo odrazil na predaji vozidiel značky Volkswagen (VW) na niektorých kľúčových trhoch, dopyt v Číne a v krajinách východnej Európy ale tieto problémy dokázal vykompenzovať. Výsledkom je rast predaja áut značky Volkswagen ako za mesiac december, tak aj za celý rok 2016.

V decembri predaj vozidiel značky VW dosiahol 567.900, čo oproti decembru predchádzajúceho roka znamená rast o 16 %. Predaj potiahol najmä čínsky trh, na ktorom firma predala o 28,7 % áut VW viac než v decembri predchádzajúceho roka. Naopak, na domácom trhu sa predaj v poslednom mesiaci minulého roka znížil o 14,3 %.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok