Čo je to bitcoin a ako funguje

Roland Regely | rubrika: Článok | 21. 2. 2017
Bitcoin je digitálna mena, ktorá existuje, na rozdiel od fyzických mien ako dolár alebo euro, takmer úplne iba vo virtuálnom priestore. Poďme si ju bližšie predstaviť.
Čo je to bitcoin a ako funguje

Zdroj: Shutterstock

Už ste o nej určite počuli, no možno neviete na čo slúži, alebo ako funguje. Bitcoin je decentralizovaná digitálna mena, ktorá nie je závislá na bankách, finančných inštitúciách, vládach ani firmách, čím nemôže dochádzať k jej ovplyvňovaniu.

Od roku 2009

Bitcoin je digitálna mena navrhnutá v roku 2009 človekom menom Satoshi Nakamoto. O čo ide? Jedná sa o takzvané kryptopeniaze, keďže distribúcia, tvorba a overovanie transakcií tejto formy virtuálnych peňazí je postavená na princípe matematických výpočtov známych z kryptografie. Zaujímavosťou je, že zrejme kvôli povahe projektu autor nikdy neuverejnil svoju skutočnú identitu a krátko po väčšom rozšírení Bitcoinu v roku 2010 sa odmlčal úplne.

Bitcoin je deflačná mena. Celkové množstvo peňazí je konečné a je dopredu známe, a jeho uvoľňovanie do obehu je definované iba matematickými zákonmi. V sieti prebiehajú platby za minimálne alebo žiadne náklady.

  • Kto stvoril Bitcoin? Ja, tvrdí počítačový expert Wright

Bitcoin platí na celom svete

Bitcoin peniaze sú dostupné kdekoľvek na svete kde máte k dispozícií internetové pripojenie, na mieste teda nezáleží. Bitcoin je postavený na distribuovanej sieti. Overovanie transakcie sa šíri medzi aplikáciami nainštalovanými na používateľských počítačoch, ktoré legitimitu transakcie overujú. Medzi príjemcom meny a odosielateľom nie je postavená žiadna inštitúcia. To je základný kameň bezpečnosti a anonymity ktorú Bitcoin poskytuje.

Ako možno získať Bitcoin

Bitcion možno získať (alebo predať) cez zmenárne Bitcoin - napríklad Bitstamp.net (Veľká Británia) alebo BitStock.com (Česká republika a Slovensko).

  • Bitstamp.net (GB) patrí medzi najväčšie Bitcoin burzy na svete. Obchoduje sa tu iba v USD a je teda potrebné počítať s poplatkami za konverziu medzi USD a EUR.
  • BitStock.com (ČR/SK) je burza pre Slovenskú a Českú republiku. Na burze je možné obchodovať v EUR alebo CZK. Táto burza je zaujímavá tým, že na rozdiel od ostatných búrz si tu užívatelia posielajú Bitcoin priamo medzi sebou, a je tak nemožné ich ukradnúť.

Kde sú vlastne peniaze resp. Bitcoiny

Svoju "peňaženku", ako sa súbor s vašimi dátami zvykne nazývať, vlastníte sami. V systéme nie je nikto kto by mohol váš účet zmraziť nedopatrením či systémovou chybou. Súbor s dátami môžete prenášať na USB kľúči, alebo inom médiu a tak ho mať dostatočne chránený pred zneužitím.

Transakcie sú zadarmo

V súčasnosti sú transakcie medzi jednotlivými používateľmi zadarmo, v budúcnosti sa počíta so zrýchlenými platbami za symbolický poplatok.

  • Prečítajte si aj: Bitcoin čelí veľkým výzvam, v hre sú aj ďalšie meny

Kde sa najčastejšie používa Bitcoin

Bitcoin vo svete využívajú najmä na platby za online služby, priaznivci tejto meny ju integrujú do online obchodov, webhostingov, dokonca programátori sú ňou platení za služby ktoré poskytujú záujemcom o ich prácu.

Bitcoiny boli vytvorené ako odmeny pre ľudí, ktorí sa starajú o finančné transakcie. Postupne sa systém rozšíril a Bitcoiny sa dali vymeniť za iné meny a ľudia si za ne mohli kupovať aj produkty. V niektorých firmách zaviedli, že ste výplatu mohli dostať aj v Bitcoinoch.

Bitcoin je možné zamieňať aj za reálne peniaze. Komunita sa rozrastá a sila Bitcoinu voči reálnym peniazom sa zvyšuje. Najvyššia hodnota sa vyšplhala až na 7.1 dolára za 1 Bitcoin(BTC) ako uvádza BitcoinWatch.

Bitcoin umožňuje pseudonymné držanie a prevod meny. Môžu byť uložené v osobnom počítači vo forme súboru s peňaženkou alebo uschované pomocou služieb tretích strán.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok