Výtlky na cestách. Ako zvládnuť nehodu a uplatniť si škodu?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 15. 2. 2017
Výtlkom sa často nedá vyhnúť a na svedomí majú poškodenia aj nehody.
Výtlky na cestách. Ako zvládnuť nehodu a uplatniť si škodu?

Zdroj: Shutterstock

Najčastejšie trpia kolesá a podvozok

Výtlky na cestách vznikajú kombináciou mrazov, soli a následného vymývania kusov asfaltu automobilmi. Výsledkom sú niekoľkocentimetrové jamy, ktoré pri rýchlosti 90 km/h dokážu poškodiť značnú časť vozidla, či dokonca prispieť k dopravnej nehode. Štatisticky sa najviac poškodia pneumatiky, geometria, nastáva vyosenie nápravy, či poškodenie ložiska a uchytenie samotného kolesa. Žiadny lacný špás.

Dlhodobým jazdením po nekvalitnej ceste sa dokážu poškodiť veľmi rýchlo aj tlmiče, ich náhradu však neuzná žiadna poisťovňa ani správca cesty. Dobrým tipom pri kolízii s výtlkom je pridať plyn a zásadne po nábehu do jamy už nebrzdiť.

Pridanie plynu odľahčí prednú nápravu a pneumatika neklesne tak hlboko. Brzdením ešte viac preťažíte koleso. Ak po kolízii skončíte s poškodením autom, ostáva vám už jedine servis a uplatnenie si škody. 

Vymáhanie škody od správcu komunikácie

Najproblematickejšia a najmenej schodná cesta náhrady škody je vymáhaním od správcu komunikácie.

Ten je síce zodpovedný za stav vozovky a jej zjazdnosť, ale Zákon o pozemných komunikáciách hovorí, že užívatelia nemajú nárok na náhradu škody, ktorú spôsobil stavebný stav cesty.

Čo to znamená v praxi?

Vyhláška k zákonu stavebný stav definuje ako množstvo výtlkov, ktoré nemožno odstrániť bežnou údržbou. Ak si teda poškodíte auto v koberci výtlkov, alebo na označenom mieste, náhrady škody sa nedovoláte.

Tú je možné požadovať iba v dvoch prípadoch. Ak bol výtlk na ceste ojedinelý, teda nepredvídateľný a nebol označený. V tomto prípade je však potrebné si škodu uplatňovať priamo na súde.

To je pre bežného človeka značne komplikované, avšak poisťovne v prípade viny správcu neváhajú uplatňovať svoj nárok v regresnom konaní.

PZP a výtlky

Povinné zmluvné poistenie štandardne nekryje poškodenie vozidla na výtlkoch, je však možné k nemu pridať pripoistenie rizika výtlkov. Niektoré poisťovne ho dokonca používajú ako bonus zdarma, alebo za symbolickú cenu. Môže to byť jedným z parametrov, ako sa rozhodnúť pre partnera vášho PZP. Postup na uplatnenie plnenia z takto rozšíreného PZP je jednoduchý.

„Ak chce klient škodu kryť z pripoistenia k PZP, musí zavolať na asistenčnú službu, ktorá zdokumentuje nielen poškodenie vozidla, ale aj miesto, kde sa škoda stala,“ radí vrchný riaditeľ Úseku poistných udalostí poisťovne Generali Juraj Páleš. Určite je vhodné si overiť, či sa pripoistenie týka aj poškodenia samotných pneumatík, alebo len drahších poškodení.

Havarijné poistenie má svoje obmedzenia

V princípe je havarijné poistenie univerzálnym riešením. V rámci neho vodič jednoducho dostane poistné krytie bez potreby dodatočných doplatkov, či pripoistení.

Poškodenie výtlkom je súčasťou portfólia škôd hradených z havarijnej poistky. Pozor však na obmedzenia.  Ak vám výtlk poškodil „len“ pneumatiku, náhrada škody sa vás týkať nebude.

„Ak sa škoda kryje z havarijného poistenia, stačí ak ju klient nahlási poisťovni. Pri plnení z havarijného poistenia musí byť výtlkom poškodená okrem pneumatiky aj iná časť vozidla, napríklad disk,“ dodáva J. Páleš.

Je potrebné volať políciu?

Pri nehode na výtlku bežne nie je potrebné volať políciu. Je to však vhodné vtedy, ak si plánujete uplatňovať škodu priamo voči správcovi komunikácie.

Nutné je to aj vtedy, ak nehoda naplnila zákonné podmienky na privolanie polície. Zákon si vyžaduje prítomnosť mužov zákona pri nehode na výtlku ak:

  • prišlo k zraneniu osôb
  • poškodili ste všeobecne prospešné zariadenie
  • odhadovaná škoda presahuje 4000 eur

Bol, alebo nebol výtlk označený?

Je to rozhodujúci parameter pri otázke, kto môže škodu na vozidle hradiť. Ak bol problematický úsek označený, nielenže u správcu komunikácie nepochodíte, ale dokonca je možné, že dostanete v prípade zavolania polície aj pokutu za neprispôsobenie jazdy stavu vozovky.

Preto je nutné všímať si po zime dôsledne horizontálne aj vertikálne dopravné značenie. Ak si škodu uplatníte v poisťovni, táto vám bude krytá, ale zároveň prídete o bonusy, keďže bude považovaná za vaše zavinenie.

V prípad, že úsek spĺňa atribúty zákona, že nebolo vašou možnosťou ho predvídať, pri uplatnení škody z poistenia neklesnete do nižšej bonusovej škály a problém nie je vnímaný ako vaše zavinenie. Pre to je nesmierne dôležité pri dokladovaní nehody zaznamenať, či bol výtlk označený.

Ako správne postupovať pri nehode?

Ak ste sa nedokázali vyhnúť výtlku, je potrebné zachovať správny postup ktorý povedie k náhrade škody:

  • Okamžite po nehode je potrebné zabezpečiť je miesto výstražnými znameniami.
  • Dôkladne zdokumentujte poistnú udalosť. Situáciu je potrebné nafotiť. Ako výtlk, tak aj poškodenie. Pozor, mnoho vodičov fotí len detaily. Je potrebné spraviť aj niekoľko fotiek z diaľky na identifikáciu samotného miesta. 
  • V prípade zákonom stanovených požiadaviek zavolať políciu.
  • Vhodné je nájsť svedkov nehody.
  • Vyplníte záznam o nehode.
  • Nahlásite poistnú udalosť vo vašej poisťovni.

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

Cestovné poistenie na dovolenku predstavuje pár eur navyše, no ak by sa vám niečo stalo a nemali ste ho, pár eur to nebude. V niektorých krajinách sa liečebné náklady šplhajú do astronomických... celý článok

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

Parlament posunul do druhého čítania vládny návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel. Dočkáme sa aj povinného poistenia elektrických kolobežiek a zvýšia sa aj pokuty... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok