Podmienky na získanie hypotéky sa od marca zmenia

Roland Regely | rubrika: Článok | 24. 2. 2017
V oblasti hypoték prídu v roku 2017 viaceré zmeny. Poďme si ukázať, ako sa behom nasledujúcich mesiacov zmenia podmienky na financovanie nehnuteľnosti prostredníctvom hypotekárneho úveru.
Podmienky na získanie hypotéky sa od marca zmenia

Zdroj: Shutterstock

Prvého marca 2017 dôjde k výraznejším zmenám v rámci hypotekárnych úverov. O zmeny sa postarala Národna banka Slovenska, ktorá doposiaľ vydávala len odporúčania. Teraz však pristúpila k záväzným opatreniam. Dodržiavanie opatrení bude zo strany NBS kontrolované a to znamená, že banky pri schvaľovaní hypoték budú musieť pritvrdiť.

100% financovanie hypotéky

Podľa nových podmienok získa financovanie od 90% do 100% iba jeden z desiatich klientov. Hypoték vo výške 80% až 100% bude môcť byť po novom maximálne len 40%. Viac ako osemdesiatpercentné financovanie teda získajú len štyria klienti z desiatich.

Vízia NBS je jasná. Postupne chce dosiahnuť to, aby ľudia disponovali vlastnými zdrojmi financií. V priebehu nasledujúcich rokov plánuje zmeniť financovanie nehnuteľností na maximálne 70% zo zdrojov banky a 30% zo zdrojov klienta.

Paradoxne si zvyšok, teda 30% bude môcť klient požičať z banky v rámci spotrebného úveru. Štandardne sú úrokové sadzby na spotrebných úveroch niekoľkonásobne vyššie ako na hypotékach. Ďalšou možnosťou je mať stavebné sporenie.

Upraví sa aj dokladovanie príjmu

Pri zamestnancoch sa v zásade nič nezmení, ja však možné, že sa obdobie posudzovania príjmu predĺži na šesť mesiacov. V súčasnosti sú to tri mesiace. Otázne je skôr, ako to dopadne pri podnikateľoch, živnostníkoch, tzv. komorových klientoch a vybraných sprostredkovateľoch.

Tam totiž doteraz bolo možné posudzovať príjmy percentuálne z obratov, alebo pri tzv. komorových klientoch paušálne. Môže sa však stať, že sa bude vždy striktne vychádzať iba z daňového priznania a navyše bude musieť podnikateľ dokladovať aktuálny príjem. To znamená prostredníctvom aktuálnych účtovných výkazov.

Po novom aj stres testy

Pri posudzovaní klienta a jeho schopnosti splácať záväzky bude banka musieť postupne zarátať rezervu vo výške až 20% zo súčasného disponibilného zostatku. Napríklad pri čistom príjme tisíc eur a nákladoch na bývanie dvesto eur vám ostane na splácanie záväzkov osemsto eur. Po novom vám banka ešte odráta akúsi rezervu vo výške 20%. Disponibilný zostatok sa teda o túto sumu zníži a z pohľadu banky vám bude ostávať na splátku hypotéky 640 eur.

Stres test + 2% funguje ako odporúčanie NBS už v súčasnej dobe, ale po novom bude už v rovine opatrenia a bude sa aplikovať okrem novej hypotéky aj na existujúce záväzky.

To znamená, že k vášmu existujúcemu úrok banka v rámci testu pripočíta dve percentá a skúma, či by ste boli schopní splácať záväzky aj v prípade takýchto podmienok. Po novom sa bude aplikovať okrem novej hypotéky aj na existujúce záväzky.

V dnešnej dobe je bežné, že máme na svojich účtoch povolené prečerpanie, tzv. debet a tiež sú v móde kreditné karty. Pokiaľ takéto produkty používate, práve tie vám môžu urobiť škrt cez rozpočet.

Štátny príspevok pre mladých v roku 2017

Dlhodobo platí, že v druhom štvrťroku získajú nárok na príspevok pre mladých aj klienti s trocha vyšším príjmom ako po zvyšok roka. To všetko preto, že výška príjmu sa posudzuje vždy podľa hranice 1,3-násobku priemernej hrubej mzdy v národnom hospodárstve. Tá sa stanovuje na základe posledného kvartálu. A keďže vo viacerých odvetviach sa na konci roka vyplácajú odmeny a bonusy, má to samozrejme vplyv na vyššie spomenuté kritérium.

1. štvrťrok2. štvrťrok  3. štvrťrok 4. štvrťrok
 20141 043,90 eur 1 153,10 eur  1 067,30 eur1 114,10 eur 
 20151 088,10 eur1 193,40 eur  1 090,70 eur1 140,10 eur 
 20161 119,30 eur 1 242,80 eur  1 127,10 eur 1 171,30 eur
 2017 1 155,70 eur x x x

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok